Connect with us

ΕΟΚ

Βασίλης Ντάκουρης: Ήρθε η εποχή να αλλάξουν πολλά με την παρουσία όλων!

 

Ο Βασίλης Ντάκουρης μας μίλησε για την απόφαση του να συμπορευτεί με τον Βαγγέλη Λιόλιο στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ και απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με ορισμένα θέματα των εκλογών αλλά και της επόμενης μέρας.

 

Κ. Βασίλη Ντάκουρη η εμπειρία σας στο χώρο του μπάσκετ είναι μεγάλη. Τι σας έκανε να συνεργαστείτε με τον κ. Λιόλιο; 

Έχοντας συμβάλει τα τελευταία τρία με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη σημαντικών θεμάτων αλλά και στην κατάθεση προς συζήτηση αναλυτικών προτάσεων για μια ομοσπονδία συμμετοχής, ανάπτυξης, με διαφάνεια και με τήρηση διεθνών κανόνων χρηστής διακυβέρνησης ήταν πρόδηλη η συμφωνία με τους στόχους και τις ρεαλιστικές προτάσεις του Βαγγέλη Λιόλιου. Έτσι συντάχτηκα και εγώ με τις δεσμεύσεις του, όπως καταγράφονται αναλυτικά στο dwsepasa.gr.

Διοίκηση σημαίνει πως διορθώνω τα κακώς κείμενα μιας Ομοσπονδίας. Πιστεύεται πως υπάρχουν τέτοια στην ΕΟΚ;

Διοίκηση, αυτοδιοίκητο, εφαρμογή διεθνών κανόνων καλής διακυβέρνησης σημαίνει το πλαίσιο και η κουλτούρα μέσα στα οποία μία εθνική ομοσπονδία καθορίζει πολιτικές, παρακολουθεί τις επιδόσεις της, επιτυγχάνει στόχους, εμπλέκεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αξιολογεί και διαχειρίζεται κινδύνους και αναφέρει στα σωματεία τις δραστηριότητες και την πρόοδό της, περιλαμβάνοντας την υλοποίηση αποτελεσματικών, αειφόρων και αναλογικών αθλητικών πολιτικών και κανονισμών. Όλα τα στελέχη και εθελοντές παράγοντες των σωματείων γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι «δεν πάει άλλο»  και πρέπει να αλλάξει ριζικά αυτό το πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα. Οργανόγραμμα υπηρεσιών, ψηφιακές υπηρεσίες, αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων, διαχειριστική και οικονομική διαφάνεια, κανονισμοί, κώδικες δεοντολογίας και πολλά άλλα.

Οι τομές που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλες. Θα σκεφτόσασταν αλλαγή του καταστατικού της ΕΟΚ; 

Τα καταστατικά της ομοσπονδίας και των ενώσεων είναι υποχρεωτικό να τροποποιηθούν άμεσα για συγκεκριμένα θέματα σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πραγματοποιηθεί συζήτηση για πάρα πολλά θέματα όπως ασυμβίβαστα, δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, ποσόστωση γυναικών σε όλα τα όργανα, δημοκρατικές διαδικασίες με την συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ψηφιακές ψηφοφορίες, οικονομική διαφάνεια, αρμοδιότητες και καθήκοντα διευθυντικών στελεχών, μελών διοικητικού συμβουλίου, επιτροπών κτλ

Ψηφίστηκε η ηλεκτρονική ψήφος για τις ερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες. Συμφωνείται με αυτή την εξέλιξη;

Ψηφίστηκε μία ακόμα δυνατότητα – επιλογή για την διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών. Όπως είχε ψηφιστεί και η δυνατότητα να διεξάγονται η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες, ταυτόχρονα, στις κατά τόπους Ενώσεις των Ομοσπονδιών, που δυστυχώς αγνοήθηκε στην αρχική προκήρυξη των εκλογών. Σε αντίθεση βέβαια με την κοινή λογική και καθολική απαίτηση των σωματείων της περιφέρειας να τους δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκλογές χωρίς κόστος μετακίνησης και χωρίς κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Εύχομαι η πρόσκληση του Βαγγέλη Λιόλιου, σε κοινή συνάντηση των συνυποψήφιων Προέδρων, για να συμφωνήσουν σε μια κοινή πρόταση να καρποφορήσει, σε πείσμα όσων φαντάζονται εκλογές με παρατράγουδα ή απουσία όσων περισσότερων σωματείων.

Πιστεύεται πως το μπάσκετ χρειάζεται αποκέντρωση; Τι θα μπορούσε να γίνει στην ΕΟΚ έτσι ώστε να ενισχυθεί κατά κάποιο τρόπο η περιφέρεια;

Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη αποκέντρωση, αλλά την λέξη αναδιοργάνωση με ορισμένες μετρήσιμες ενέργειες όπως η άρση των ανισοτήτων στο κόστος συμμετοχής σε κάθε πρωτάθλημα (ιδιαίτερα των νησιώτικων περιοχών), επιπρόσθετες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων, εφαρμογή γεωγραφικών κριτηρίων στην αναδιοργάνωση των εθνικών πρωταθλημάτων, δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών σε όλες τις ενώσεις και τοπικές επιτροπές με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά τους προγράμματα και άλλα.

Το γυναίκειο μπάσκετ φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο στον αριθμό συμμετοχής των καλαθοσφαιριστριών, όσο και στο επίπεδο των διοργανώσεων των εθνικών πρωταθλημάτων. Τι μέλλει γενέσθαι;

Όλοι οι αριθμοί στην γυναικεία καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα δείχνουν μια διοικητική και οργανωτική υποανάπτυξη άνευ προηγουμένου, άσχετα με το όμορφο περιτύλιγμα ορισμένων σπουδαίων καλαθοσφαιρικών επιτυχιών σε εθνικό και σωματειακό επίπεδο. Η δέσμευση του Βαγγέλη Λιόλιου, για ένα ξεχωριστό πυλώνα στην ΕΟΚ για το μπάσκετ γυναικών, θα σηματοδοτήσει μια σειρά αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Από την συμμετοχή γυναικών στα όργανα των αποφάσεων και τον υπολογισμό της έμφυλης διάστασης των αποφάσεων μέχρι την ανασύνταξη αναπτυξιακών προγραμμάτων, αναδιοργάνωση πρωταθλημάτων και την πραγματοποίηση ειδικών δράσεων. 

Κλείνοντας πιο θα θέλατε να είναι το μήνυμα σας στα σωματεία πριν τις εκλογές?

Για πρώτη φορά στην ομοσπονδία μας, μετά από πάρα πολλά χρόνια  θα πραγματοποιηθούν δημοκρατικές, δίκαιες, ανταγωνιστικές εκλογές με ανοιχτές και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Θα ήταν πάρα πολύ ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του μπάσκετ, όλοι οι εκπρόσωποι – παράγοντες – εθελοντές – μέλη των σωματείων να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε όλες τις συζητήσεις και κυρίως να δώσουν το παρών σε όποιο χώρο και με όποιο τρόπο τελικά πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές. Ήρθε η εποχή να αλλάξουν πολλά με την παρουσία όλων!

Ο Βασίλης Ντάκουρης είναι Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής, μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και την Εθνική Παίδων, πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής και Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΟΚ