Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Τσαγκαράκης: «Ο αθλητισμός αλλάζει»

Μετά το πρώτο τετραήμερο αγωνιστικής δράσης στο φετινό, ιδιαίτερο πρωτάθλημα της ISL στη Βουδαπέστη, ο Έλληνας τεχνικός διευθυντής της λίγκας μιλάει για τις συνθήκες και το κλίμα που επικρατούν στην Ουγγαρία, τους Έλληνες αθλητές και τις πρώτες εντυπώσεις.

Ένα κομμάτι από όσα βλέπουμε στη Ντούνα Αρένα της Βουδαπέστης οφείλεται στον Τόλη Τσαγκαράκη, ο οποίος συγκεταλέγεται στον ιδρυτικό πυρήνα της ISL και εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή. Ήταν αυτός που ανακοίνωσε στα ΜΜΕ τη νέα μορφή των αγώνων στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το Σεπτέμβρη και αυτός που τώρα είναι επί ποδός για να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο πρωτάθλημα, το οποίο έχει στηθεί με μεγάλη προσοχή και οργάνωση και με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των τεστ που έχουν γίνει ήδη, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος στον μίνι απολογισμό του από τις πρώτες αγωνιστικές: «Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι είμαστε ευχαριστημένοι που οι αθλητές κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να τηρούν τις οδηγίες της ιατρικής ομάδας όσον αφορά στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Όπως είχαμε πει, όλοι οι αθλητές έφτασαν στη Βουδαπέστη με 1 ή 2 αρνητικά PCR τεστ, έπειτα επανέλαβαν το PCR τεστ 1 ή 2 φορές με την άφιξή τους στη χώρα κι από τότε ελεγχόμαστε όλοι κάθε 5 ημέρες με PCR τεστ αλλά και ερωτηματολόγιο κάθε πρωί και έλεγχο θερμοκρασίας στις εισόδους των ξενοδοχείων και του κολυμβητηρίου. Δεν είναι εύκολο, καθώς όλοι οι αθλητές είχαν μήνες να βρεθούν, και τους βλέπεις όλους έτοιμους να αγκαλιαστούν αλλά αμέσως κάνουν πίσω, γιατί νιώθουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον. Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τις 18, στη Βουδαπέστη έχουν γίνει 3.417 PCR τεστ, εκ των οποίων το ένα τρίτο περίπου στους αθλητές. Βρέθηκαν μόνο 2 θετικά δείγματα (1 με συμπώματα κι 1 χωρίς), απομονώθηκαν και σε μερικές ημέρες, αφού τελειώσει η διαδικασία της καραντίνας και τους γίνει ένα return-to-play assessment, θα είναι έτοιμοι να προπονηθούν και να αγωνιστούν ξανά. Γενικά είμαστε αυστηροί, καθώς ο βασικότερος πυλώνας της επιτυχίας μας φέτος θα είναι η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών, προπονητών και όλων όσων συμβάλλουν στη διεξαγωγή του ISL 2020. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και τους κανόνες, το κλίμα μεταξύ των αθλητών είναι πάρα πολύ καλό. Όλοι περίμεναν πως και πως να αγωνιστούν και πάλι. Κάποιοι μάλιστα δεν είχαν διαθέσιμο χώρο να προπονηθούν στις χώρες τους καθώς κάποιες έκλεισαν πάλι τα κολυμβητήρια».

Ο Τσαγκαράκης (αριστερά) σε μία από τις πρώτες συναντήσεις της ISL

Στα πρώτα δύο ματς του πρωταθλήματος έπεσαν τέσσερις Έλληνες και μία Ελληνίδα αθλήτρια, ενώ άλλη μία θα κάνει το ντεμπούτο της στην επόμενη αγωνιστική. Ο ίδιος ήταν ένας από τους αξιόλογους κολυμβητές που είχε βγάλει η χώρα μας και πριν πάρει διαφορετικό ρόλο στο αθλητικό οικοδόμημα πρόλαβε να πάρει μέρος σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008, στα 50μ ελεύθερο. Σε εγχώριο επίπεδο ήταν στις πισίνες μέχρι και το 2013 και έτσι «έδωσε τη σκυτάλη» στο αγαπημένο του αγώνισμα στον Κρίστιαν Γκολομέεβ που ήδη είχε ξεχωρίσει. Το γεγονός ότι έχουμε ως χώρα τέτοια εκπροσώπηση στην ISL μόνο θετικό πρόσημο έχει, και σύμφωνα με τον Τσαγκαράκη οι ίδιοι οι αθλητές έχουν να κερδίσουν πολλά: «Όσο για τα δικά μας, η ελληνική κολύμβηση έχει παρουσία με 6 αθλητές σε 4 ομάδες, Λονδίνο, Τόκιο, Ρώμη και Λος Άντζελες, κι έχουν αγωνιστεί όλοι πλην της Ντουντουνάκη με την ομάδα του Τόκιο, που θα αγωνιστεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου για πρώτη φορά. Προσωπικά πιστεύω πως όσο περνάνε οι εβδομάδες, οι αθλητές μας θα γίνονται όλο και καλύτεροι και αυτό θα δείξει πως η αγωνιστική παρουσία είναι πολύ σημαντικότερη από την στρατηγική που είχαμε εδώ και δεκαετίες… το να προπονείσαι για 11μιση μήνες και να ξεκουράζεσαι 1 ή 2 φορές το χρόνο. Όπως αλλάζουν πολλά πράγματα στην κοινωνία, στην οικονομία, στην κουλτούρα των λαών, στις τέχνες κλπ… έτσι αλλάζει και ο αθλητισμός».

Η Ντούνα Αρένα της Βουδαπέστης όπως διαμορφώθηκε για την ISL

Η απήχηση που είχαν τα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος έδειξαν ότι παρόλο που δεν υπήρχαν θεατές εντός της Ντούνα αρένα, ο φίλαθλος κόσμος στις 5 ηπείρους αδημονεί να δει το θέαμα και τους κορυφαίους του κόσμου εν δράσει. Για τις πρώτες εντυπώσεις ως προς την τηλεθέαση του πρωταθλήματος τόνισε: «Τα πρώτα δύο ματς ήταν οργανωτικά άρτια και η ανατροφοδότηση που είχαμε από το CBS Sports στην Αμερική ήταν θετική κι αυτό έχει τεράστια σημασία για το κοντινό αλλά και πιο μακρυνό μάλλον. Πέρυσι είχαμε πάνω από 2.500 κόσμο στη Βουδαπέστη και φέτος μας έλειψε ο κόσμος μας. Είναι κάτι που δίνει δύναμη στους αθλητές αλλά και σε εμάς και ανυπομονούμε να μπορέσουμε να τους έχουμε ξανά μαζί μας. Μένουν λοιπόν 8 αγώνες κανονικής περιόδου, 2 ημιτελικοί και βέβαια ο τελικός στις 21-22 Νοεμβρίου! Ό,τι τεχνικά προβλήματα είχαμε έως τώρα με την ΟΤΤ πλατφόρμα, φαίνεται να έχουν λυθεί, και στην Ελλάδα θα μπορείτε να παρακολουθήσετε όλους τους αγώνες αλλά και στιγμιότυπα πίσω από τις κάμερες εδώ».

 

πηγή:sportsfeed.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ