Connect with us

ΕΟΚ

Το μεγάλο χρυσό στο Σπλιτ

Το 1979 η Εθνική ομάδα άφησε άφωνη την Ευρώπη

Τέλη Σεπτεμβρίου του 1979 και στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων που διεξάγονταν στο Σπλιτ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (σήμερα είναι πόλη της Κροατίας) η Εθνική Ελλάδας «αποφασίζει» να προκαλέσει πάταγο σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη στον τελικό επί της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα μέσα στην έδρα της, προκάλεσε αίσθηση και παράλληλα με δεδομένο ότι ο αγώνας μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ σε περιγραφή του μεγάλου Γιάννη Διακογιάννη, έδωσε την ευκαιρία στο μπάσκετ να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά ο Τύπος στην Ελλάδα δεν έδωσε και τόσο μεγάλη βαρύτητα στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Οι αναμενόμενες νίκες απέναντι στο Μαρόκο (105-61), την Τυνησία (96-56) και την Αίγυπτο με 107-77 έφεραν την Εθνική μας ομάδα μπροστά σε «τελικό μεταλλίου» με αντίπαλο την Τουρκία.

Εκεί, άρχισε και η πρώτη αναφορά σε πρωτοσέλιδο μάλιστα!

Η νίκη επί της Τουρκίας με 86-73 με τον 20χρονο Παναγιώτη Γιαννάκη να έχει 24 πόντους έδωσε στην Εθνική ομάδα την πρόκριση στον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την οικοδέσποινα και πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία!

Η οποία, μάλιστα, προερχόταν από χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ιουνίου και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο αγώνας έμοιαζε άνισος πολύ δε περισσότερο αν συνυπολόγιζε κάποιος το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι μετρούσαν 26 συνεχόμενες νίκες (!) επί της Εθνικής ομάδας.

Ας πούμε, όμως, δύο λόγια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκείνη την εποχή.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τη βασική πεντάδα: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης (6), ο Κώστας Πετρόπουλος (7), ο Δημήτρης Κοκολάκης (15), ο Τάκης Καρατζουλίδης (14) και ο Τάκης Κορωναίος (10).

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε κάποιες «θαρραλέες» αποφάσεις. Είχε αφήσει εκτός ομάδας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Χάρη Παπαγεωργίου και τον ηγέτη του Ολυμπιακού, Στιβ Γιατζόγλου.

Όμως…

ΠΑΤΑΓΟΣ λοιπόν! Ο θρίαμβος με 85-74 σήμανε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ (τριάντα χρόνια μετά το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του Καΐρου το 1949) σε μεγάλη διοργάνωση (δεν υπολογίζονται οι Βαλκανικοί).

Ο Τύπος της Γιουγκοσλαβίας έγραφε: «Είμαστε ένα καράβι που δέχθηκε μια τορπίλη ελληνική και βούλιαξε – Οι Έλληνες έτρεχαν στην ανηφόρα».

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, νυν πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προπονητή της Εθνικής ομάδας, Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ.

«Το μεγάλο μας κλειδί ήταν ότι δουλέψαμε κάτω από τα καλάθια με τον Κοκολάκη και πήγε περίφημα και στην άμυνα. Έμεινα ευχαριστημένος από τους Κορωναίο και Σακελλαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεχθήκαμε δύο καλάθια από τον αιφνιδιασμό» είπε αρχικά ο Αμερικανός προπονητής και πρόσθεσε:

«Είμαι υπερήφανος για τη νίκη μας στο Σπλιτ. Έχουμε νέα ομάδα και ας μην ξεχνάμε ότι παίξαμε χωρίς Γιατζόγλου, Καστρινάκη και τον Κορωναίο στο πρώτο μέρος. Αν μπορέσουμε στο μέλλον να εντάξουμε στην Εθνική τους Στεργάκο, Καλιγκάρη, Κάππο θα κάνουμε μεγάλη ομάδα».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη νίκη επί των Γιουγκοσλάβων γιατί αυτοί βλέπουν υπεροπτικά τους άλλους παίκτες και τις άλλες ομάδες. Εμείς όμως τους κόψαμε τα φτερά και τους ισοπεδώσαμε.

Νομίζω ότι αποδίδει καρπούς η στροφή που έγινε στους νέους. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των παλαιών. Η νίκη μας είναι σταθμός για το ελληνικό μπάσκετ.

Το μεγάλο μας μυστικό είναι ότι είμαστε μια ομάδα αγαπημένη».

Τέλος, ο Τάκης Κορωναίος είχε αναφέρει τα εξής: «Παίζω μπάσκετ δέκα χρόνια και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξανανιώσει. Δεν έχω ζήσει άλλοτε τόσο μεγάλη νίκη. Το μυστικό είναι ότι διαθέτουμε ομάδα και όχι άτομα. Είμαστε όλοι φίλοι. Τώρα είναι η ώρα της Ομοσπονδίας και της Πολιτείας. Να μην αφήσει να χαθεί αυτή η ομάδα. Να τη βοηθήσουν όχι μόνο ηθικά αλλά και με άλλους τρόπους».

Σ’ εκείνο τον ιστορικό αγώνα, η σύνθεση της Εθνικής ομάδας ήταν η ακόλουθη:

Γιαννάκης 36, Κορωναίος 10, Κοκολάκης 11, Πετρόπουλος 7, Κατσούλης 9, Καρατζουλίδης 5, Σακελλαρίου 7, Καστρινάκης, Γκέκος, Παραμανίδης, Ανδρίτσος.

Απ’ εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι η νίκη είχε μεγάλη απήχηση όπως βλέπετε και από το ρεπορτάζ για τη σωρεία συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων.

Κι ένας από τους παλαιότερους ρεπόρτερ μπάσκετ, ο Τάκης Ευσταθίου, έδινε το στίγμα του με πολύ μεγάλο ρεπορτάζ για την αήττητη πορεία της Εθνικής ομάδας και το χρυσό μετάλλιο! «Εποποιία» ήταν ο τίτλος με δεδομένο ότι «οι αντίπαλοί μας δεν είχαν χάσει ποτέ μέσα στη χώρα τους».

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι είχε προβλέψει: «Σύντομα το μπάσκετ θα γίνει το Εθνικό μας σπορ».

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα ημέρες νωρίτερα η Εθνική ομάδα είχε νικήσει τους Γιουγκοσλάβους και στους Βαλκανικούς Αγώνες όμως οι «πλάβι» είχαν παρουσιάσει τη δεύτερη ομάδα τους. Είχαν προηγηθεί 35-26 στο πρώτο μέρος αλλά η Ελλάδα αντέδρασε κι έφτασε στη νίκη με 66-62.

Και τότε (14-18 Σεπτεμβρίου) η Εθνική ομάδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Και μέσα σε 10 ημέρες ήρθε κι ένα δεύτερο!

Ε πώς να μην το χαρείς.

*Ευχαριστούμε τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Νίκος Μπουρλάκης

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΟΚ