Connect with us

ΕΟΚ

Δημήτρης Ευαγγέλου: Το μπάσκετ στην ψηφιακή εποχή

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ήταν σε αρχικό στάδιο.

Πολύ καιρό πριν τις εκλογές της Ομοσπονδίας είχαμε καταλήξει σε ένα πλάνο για την μετάβαση της στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να ενταχθεί στις ηλεκτρονικές μεθόδους και τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες όχι μόνο για τις εσωτερικές της και εξωτερικές της διαδικασίες αλλά συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση των αθλητών και των Εθνικών ομάδων.

Ο στόχος της ομοσπονδίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η προβολή του αθλήματος, η οργάνωση της ομοσπονδίας, η απόκτηση εργαλείων για την βοήθεια στην λήψη στρατηγικών αποφάσεων, η εξυπηρέτηση σωματείων, αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών, φιλάθλων, η καλύτερη διαχείριση ανθρώπινων πόρων της ομοσπονδίας, η μείωση κόστους των σωματείων και η παραγωγή εσόδων για τις ομάδες.

Έτσι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αποδέχτηκε άμεσα και με χαρά τις προτάσεις μας, υλοποιήσαμε το πρώτο έργο την ψηφιακή δηλαδή πλατφόρμα που αφορά στις εγγραφές και μεταγραφές και η οποία παράλληλα είναι μια βάση δεδομένων για την άντληση στοιχείων και την χάραξη πολιτικής.

Αυτό που θέλαμε ήταν να διευκολύνουμε την ζωή των αθλητών και των σωματείων, να μειώσουμε τις χαμένες ανθρωποώρες, παραγόντων και υπαλλήλων σε περιττές και παρωχημένες εργασίες αλλά και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις μεταγραφές.

Το δεύτερο ήταν να έχουμε ένα εργαλείο ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε τον αριθμό των σωματείων, τις περιοχές που προέρχονται, τα τμήματα τους, τον αριθμό των αθλητών, πόσα είναι αγόρια, πόσα κορίτσια, τις ηλικίες τους ώστε να προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Ήδη πάνω από 800 σωματεία έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, πολλές χιλιάδες αθλητών και πάνω 5.000 μεταγραφές, χωρίς να χρειασθεί να μετακινηθεί κανείς, χωρίς ταχυδρομεία, συστημένες επιστολές και περιττά έξοδα και με έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου το οποίο εκτυπώνεται από το κάθε σωματείο και θα ελέγχεται από τους διαιτητές με ειδικό application.

Το επόμενο βήμα είναι να ενταχθούν στην πλατφόρμα οι διαιτητές και οι κριτές και να δημιουργηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Πρωταθλημάτων (Competition Management System)  μέσα από το οποίο θα γίνονται όλες οι λειτουργίες των πρωταθλημάτων όπως προγράμματα, ορισμοί διαιτητών-κριτών, ενημέρωση διαιτητών-κριτών, live scores, ποινές, οικονομική διαχείριση, βαθμολογίες κ.λ.π.

Ένα έργο πνοής επίσης για το Ελληνικό μπάσκετ είναι η πλήρης αυτοματοποιημένη τηλεοπτική μετάδοση από μια κάμερα μέσω του διαδικτύου το οποίο θα υλοποιηθεί μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λιόλιο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και τον Προέδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.

Μια άλλη αλλαγή μέσα σε αυτό το πρώτο διάστημα του ενός έτους ήταν η συνεργασία με την Ticketmaster ηγέτιδα εταιρία παγκοσμίως στην έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, και έτσι από τους πρώτους κιόλας αγώνες της Εθνικής μας τα εισιτήρια εκδίδονται ηλεκτρονικά με όλη την ευκολία που έχει ο φίλαθλος αλλά και την δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο και προγραμματισμό από πλευράς Ομοσπονδίας.

Το KINEXON PERFORM η οποία είναι η κορυφαία τεχνολογική λύση για τη δημιουργία προφίλ απόδοσης, την προετοιμασία, την παρακολούθηση φορτίων προπόνησης και τη διαχείριση τραυματισμών, και η συνεργασία με την EVO4HP η οποία μέσω του λογισμικού της εισάγει την ιδέα της εξατομικευμένης παρακολούθησης της μυοσκελετικής κατάστασης του αθλητή, δίνουν στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής μας ομάδας όλη την πληροφόρηση που απαιτείται για την επιτυχία των στόχων της.

Η συνεργασία με την Statathlon Ltd. επισφράγισε την επιθυμία της ομοσπονδίας για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου scouting για τις ανάγκες της Εθνικής μας ομάδας με την παροχή Data Analytics πληροφοριών για τον κάθε αντίπαλο της Εθνικής Ομάδας (Opponent Scouting) και τη διαχείριση των αθλητών της ομάδας (Self-scouting).

Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα για να καταστήσουν την ομοσπονδία πρωταγωνίστρια στις ψηφιακές εξελίξεις.

Δημήτρης Ευαγγέλου

Υπεύθυνος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΟΚ