Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

Οι απόψεις των προπονητών στα επίκαιρα θέματα και τι απαντάνε για την επομένη μέρα στο maksports (1ο Μέρος)

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για το μπάσκετ αλλά και για τον αθλητισμό στο σύνολό του. Η επανέναρξη μοιάζει δύσκολη και αβέβαιη. Το maksports.gr επικοινώνησε με τις ομάδες της ΕΚΑΣΔΥΜ αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα παίρνοντας τις απόψεις προπονητών και παραγόντων πάνω σε τρία επίκαιρα και  συγκεκριμένα ερωτήματα.

1) Πιστεύεται ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα;

2) Πως βλέπετε την μέχρι τώρα πορεία του Αθλητικού Μητρώου; Κινείται και είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

3) Για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες σε όλη την Ελλάδα με τις κρυφές προπονήσεις τι άποψη έχετε

Οι απαντήσεις και οι λύσεις που προτάθηκαν είναι ποικίλες, έχοντας ο καθένας τις προτεραιότητές του, δείχνοντας πως όλοι αγωνιούν για το μέλλον του αθλήματος στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την επαρχία.

Η επιστροφή στα γήπεδα δεν θα είναι εύκολη και πρέπει συλλογικά να βρεθεί λύση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνει ένα restart με σωστό τρόπο και όχι άλλες προχειρότητες όπως μέχρι σήμερα γινόταν. Τους ευχαριστούμε όλους για την άμεση ανταπόκριση!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ

 

ΜΗΤΣΙΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΓΣΚ ΛΑΣΣΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)

1) Από τη στιγμή που μετά από τόσες εβδομάδες lockdown έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα , με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα , δεν είναι λογικό να γίνει επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων. Είναι ευθύνη όμως των κυβερνώντων να βρούνε λύσεις και να γίνει όσο πιο γρήγορα η επανέναρξη τους. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι λύση και όχι μέρος του προβλήματος της πανδημίας. Εννοώ ότι και σωματικά και ψυχικά και πνευματικά είναι βάση για την υγεία μας. Ειδικά για τα παιδιά μας είναι καταστροφικό να μένουν χωρίς προπόνηση και αγώνες για  τόσο μεγάλη διάρκεια. Το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό και αφορά τη διεξαγωγή τεστ και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Να βρούνε λοιπόν τους τρόπους, αυτοί που έχουν ψηφιστεί από τον λαό και είναι υπεύθυνοι να το κάνουν. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον και συζητήσεις για τη εύρεση λύσεων. Εύχομαι να αλλάξει σύντομα αυτό. Δεν νοείται κοινωνία χωρίς άθληση.

 

2) Το αθλητικό μητρώο συλλόγων και εννοείται και των προπονητών είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι στρεβλώσεις και οι παρανομίες είναι πάρα πολλές και δεν προστατεύονται αυτοί που δουλεύουν με νόμιμο τρόπο. Βέβαια δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού, είναι όμως ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην χώρα που ότι δηλώσεις είσαι , κάθε τέτοιο μέτρο είναι σίγουρα θετικό. Συγκεκριμένα στον χώρο των προπονητών που με αφορά , επικρατεί ένα χάος ,που ελπίζω να τακτοποιηθεί με αυτό τον τρόπο.

 

3) Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψη μου. Εννοείται ότι απαγορεύεται και θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να αψηφά τους νόμους. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και η λογική της ατομικής ευθύνης να μη θέτουμε σε κίνδυνο τους αθλητές μας. Δεν γίνεται να υπάρχει πάντα κάποιος από πάνω μας, να μας απειλεί με τιμωρίες για να συνετιζόμαστε. Μακάρι γρήγορα να βρεθούμε όλοι στα γήπεδα με υγεία.

 

ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΑΠΣ ΑΡΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ)

 

1) Σίγουρα όλες οι ομάδες θα ήθελαν να επιστρέψουν στις προπονήσεις και φυσικά στους αγώνες. Το θέμα θα εξαρτηθεί φυσικά στο πότε θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Προσωπικά θα ήθελα να γίνουν τα πρωταθλήματα έστω και αργά. Δυστυχώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αργοπεθαίνει και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

 

2) Το αθλητικό μητρώο νομίζω ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει όλες οι ομάδες να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά και πιο επαγγελματικά.

 

3) Δεν γνωρίζω κάποια ομάδα να κάνει κρυφές προπονήσεις. Αν συμβαίνει όμως σίγουρα θα πρέπει να τιμωρηθεί. Τα πρωταθλήματα πρέπει να παίζονται επί ίσοις όροις και να ισχύουν οι κανόνες για όλους! Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πονηριές και εξυπνάδες.

 

 

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ (ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-SHOΟTERS)

 

1) Διανύουμε την έκτη βδομάδα του δεύτερου lock down στη χώρα μας και όπως είναι φυσικό ο αθλητισμός και δη το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο.

Οι μικροί αθλητές είναι πολλές ώρες, πλέον στο σπίτι και τις περισσότερες εξ αυτών μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Η διέξοδος του αθλητισμού που τόσα πολλά προσφέρει στους μικρούς αθλητές, βρίσκεται σε καθεστώς lock down.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών είναι ανυπολόγιστες.

Θεωρώ πως θα πρέπει, τηρώντας ευλαβικά το υγειονομικό πρωτόκολλο, να επανεκκινήσουν οι προπονήσεις σε πρώτη φάση.

Στην πορεία και βλέποντας την κατάσταση μπορεί να γίνει συζήτηση και για τους αγώνες.

Τέλος, να τονίσουμε τη σημασία όλοι να τηρούμε τα μέτρα ώστε να βρεθούμε το συντομότερο στα γήπεδα.

 

2)Το μητρώο έχει κάποιες καλές βάσεις, αλλά επιδέχεται διορθώσεις σε κάποια επιμέρους στοιχεία όπως ο χρόνος που απαιτείται για τα δικαιολογητικά εν μέσω πανδημίας.

 

3)Όλες οι ομάδες θα ήθελαν να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, που είναι το γήπεδο.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι εφικτό.

Θεωρώ αυτονόητο πως κρυφές προπονήσεις δεν θα πρέπει να γίνονται.

Χρειάζεται υπομονή και απόλυτη τήρηση των μέτρων, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τον σκόπελο αυτόν.

 

 

ΚΙΤΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΑΣ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ)

 

1) Θεωρώ ότι τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή, με πολλές ομάδες όμως να μη συνεχίζουν σε αυτά. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αυτές που θα συνεχίσουν θα είναι τεράστια. Ποιός θα πάρει την ευθύνη για την υγεία των αθλητών που μετά από 3,4 μήνες απραξίας θα μπουν στην διαδικασία αγώνων και προπονήσεων; Πιθανόν να γίνονται αγώνες Τετάρτη, ποια ομάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει όταν το ρόστερ της το αποτελούν ερασιτέχνες αθλητές; Η άποψη μου με βάση τα παραπάνω είναι ότι θα τελειώσουν όχι γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά γιατί έτσι πρέπει. Θα τελειώσει αλλά με τις μισές ομάδες και με κωμικοτραγικά πράγματα να συμβαίνουν.

 

2) Δεν είμαι πολύ καλά ενημερωμένος αλλά από το λίγο που γνωρίζω είναι πως είναι καλό οι ομάδες να μπούνε στο μητρώο και μακάρι να το καταφέρουν όλες. Κατάλληλοι να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα πιστεύω πως είναι οι παράγοντες της κάθε ομάδας.

 

3) Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει αυτό το γεγονός. Αν όντως υπάρχει πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε προέδρους δημοτικών γηπέδων, φύλακες, προπονητές και σε όποιον άλλο εμπλέκεται σε αυτό το κατακριτέο γεγονός. Η επόμενη ημέρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα είναι δύσκολη, για να σώσουμε αυτό που αγαπάμε θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και πολύ δουλειά για τον κοινό στόχο. Άνθρωποι που δεν μπορούν να αλλάξουν μυαλά και δεν μπορούν να δουλέψουν για το κοινό καλό πρέπει να αποβληθούν από την οικογένεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού εάν θέλουμε να τον έχουμε και αύριο.

 

 

ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ)

1) Όταν δοθεί το πράσινο φως από την πολιτεία για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων μιας και θα έχει διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, θα χρειαστεί ικανός χρόνος ώστε οι αθλητές να κάνουν προετοιμασία γιατί είναι 2 μήνες εκτός κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Οπότε φαίνεται δύσκολο να χωρέσει το πρωτάθλημα μας στις ημερομηνίες που απέμειναν και ίσως χρειαστούν αλλαγές στο format για να έχουμε αγώνες και να μην χαθούν οι κόποι των ομάδων . Αλλά πέρα από όλα αυτά, το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και χρειάζονται άμεσα αποφάσεις και σχέδιο για την στήριξη αυτών.

2) Είναι σημαντικό που η πολιτεία θέλει να αναβαθμίσει τον αθλητισμό μέσω της διαδικασίας εγγραφής των σωματείων στο αθλητικό μητρώο. Βέβαια ακόμα οι ομάδες δεν έχουν δει τίποτα χειροπιαστό πέρα από μια ταλαιπωρία στο γραφειοκρατικό κομμάτι αυτής της αίτησης.  Ευελπιστώ η αναβάθμιση αυτή να μην αποκλείσει ενεργά και ιστορικά σωματεία αλλά να λειτουργήσει με τρόπο που θα βοηθάει όλες τις ομάδες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

3) Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δεν έχει γίνει αναφορά για κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι οι προπονητές και αθλητές όλων των σωματείων στην πόλη μας δείχνουν εδώ και καιρό την υπεύθυνη στάση τους. Αν όμως βεβαιωθούν τέτοιες παραβάσεις, είναι σίγουρα κατακριτέο.

 

ΣΕΜΕΡΤΣΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΡΗΣ ΑΤΡΑΠΟΥ)

1) Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ένα 20% των τεστ να βγαίνουν θετικά, θεωρώ δύσκολο να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα (τα περισσότερα δεν έχουν αρχίσει καν), γιατί θα υπάρξουν σίγουρα κρούσματα στους αθλητές και αναβολές αγώνων. Θα μπορούσε όμως να ολοκληρωθεί ο 1ος γύρος και να ολοκληρωθεί εκεί η 1η φάση των ερασιτεχνών, τουλάχιστον, πρωταθλημάτων.

2) Το Αθλητικό Μητρώο είναι κάτι που θα έπρεπε να υπήρχε εξ αρχής και όχι να γίνεται τώρα. Είναι καλό να υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα αθλητικά σωματεία και να ελέγχονται ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

3) Οι “κρυφές” προπονήσεις σίγουρα θα προσφέρουν αβαντάζ στις ομάδες που τις κάνουν, όχι μόνον αγωνιστικά αλλά και για τους τραυματισμούς. Το σωστό θα ήταν να μην σταματήσουν οι προπονήσεις καθόλου. Από ηθικής άποψης φυσικά και είμαι κατά των “κρυφών” προπονήσεων. Την λέξη “κρυφών” την έχω βάλει σε εισαγωγικά γιατί μόνο κρυφές δεν είναι και απλά κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια.

 

ΠΑΡΔΑΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ)

1)  Δυστυχώς με τις σημερινές συνθήκες, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι δύσκολο να συνεχιστούν. Θεωρώ όμως πως αν εξομαλυνθούν τα πράγματα από το νέο έτος, ίσως να μπορούσαμε με κάποιες τροποποιήσεις, όπου και εάν χρειαστούν, να ολοκληρωθούν με κάποιο τρόπο τα πρωταθλήματα και φυσικά ευχής έργον θα ήταν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και είναι ασφαλές για όλους, να επιστρέψουμε αρχικά,τουλάχιστον στις προπονήσεις. Πράγμα το οποίο θα βοηθούσε πολύ στο να καλυτερέψουμε την σωματική και κυρίως την ψυχική μας υγεία.

 

2) Δεν ξέρω αν ήταν η σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή, αυτό θα φανεί στο τέλος αυτής της πορείας και τότε θα μπορούμε να το κρίνουμε με σιγουριά. Ίσως έπρεπε να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος στους συλλόγους, έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για να μπουν στο αθλητικό μητρώο. Είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε με την πανδημία, να βοηθηθούν τα σωματεία για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και αύριο ο αθλητισμός. Αν το να μπουν τα σωματεία στο αθλητικό μητρώο έχει σαν γνώμονα την βοήθεια αυτών, τότε σίγουρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

 

3) Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλο λάθος. Όλοι μας θέλουμε να ξαναβρεθούμε στα γήπεδα, όλοι μας θέλουμε να ξανακάνουμε προπονήσεις, σε όλους μας λείπει η επαφή με το άθλημα και με τους αθλητές μας, όμως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τούς τηρούμε και να τους σεβόμαστε. Τέλος θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλους, υπομονή, καλές γιορτές να έχουμε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα στην καθημερινότητα μας και φυσικά στα γήπεδα και στον αθλητισμό.

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ