Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Πότε θα ασχοληθούμε σοβαρά ΟΛΟΙ μας για την επόμενη μέρα….αν και όταν έρθει

Η αθλητική κοινότητα προσπαθεί να διαχειριστεί τη διακοπή των πρωταθλημάτων, χωρίς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές, προπονητές και παράγοντες βιώνουν, όπως ολόκληρη η κοινωνία μας, μια σειρά σοβαρών προβλημάτων. Η αλήθεια είναι πως όλα όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρα, μιας και δεν είχαμε ξανά ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στον αθλητισμό.
Οφείλουμε να ασχοληθούμε με ζήλο με την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει απευθυνόμενοι στους αρμοδίους φορείς θέτοντας τους προβληματισμούς μας.

Το κεντρικό ερώτημα όλων βρίσκεται στο αν υπάρχει πλάνο για την επόμενη μέρα. Το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση και όχι η καθημερινή λειτουργιά των σωματείων.
Δυστυχώς οι περισσότεροι φορείς (ομοσπονδίες, ενώσεις, κ.α.) που ασχολούνται με το άθλημα μας, δεν μπόρεσαν διαχειριστούν την πρωτοφανή κρίση στο μέγεθος που τους αναλογεί και τις περισσότερες φορές είναι θεατές των εξελίξεων.
Πολλά σωματεία θα έρθουν αντιμέτωπα με την χρεωκοπία ενώ αυτά που θα την αποφύγουν θα κάνουν χρόνια να ξεπεράσουν τις παρενέργειες που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό των σωματείων.

Οπότε, εκτός από τα 2500 ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκαν από τη ΓΓΑ για ένα εξάμηνο, υπάρχει άλλο πλάνο χρηματοδότησης ή οικονομικής βοήθειας προς τα ερασιτεχνικά σωματεία; Θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια με τη μορφή κάλυψης εξόδων; Πώς θα επιβιώσει ένας προπονητής ή ένας αθλητής που ζει νόμιμα από αυτό;

Στα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι και αυτό με τους μικρούς αθλητές που βρίσκονται στις ακαδημίες. Υπάρχει ο φόβος πως μετά το παρατεταμένο lockdown η απομάκρυνση τους από τους αγωνιστικούς χώρους ίσως τα “διώξει” από τα γήπεδα βρίσκοντας διέξοδο σε άλλες μορφές καθημερινής εκτόνωσης. Είναι κατανοητή η επιφυλακτικότητα των γονέων που θα κληθούν να επιλέξουν αν θα συνεχίσει το παιδί τους στους συλλόγους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το πόσα παιδιά θα επιστρέψουν έτσι ώστε να είναι βιώσιμα τα σωματεία, σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν στη διάλυση.
Προτεραιότητα όλων είναι η ανθρώπινη ζωή, ελπίζοντας πως σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο. Αυτή η κανονικότητα θα πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο αγωνιστικής ασφάλειας αλλά και βιωσιμότητας.

Η επιστροφή στα γήπεδα και τις προπονήσεις δεν πρέπει να γίνει με προχειρότητα για να αποφύγουμε τραυματισμούς οι οποίοι θα κοστίσουν σε όλους. Ο χρόνος επανόδου ορίζεται από τους περισσότερους στις 30 ημέρες έτσι ώστε να μην καταπονηθούν οι αθλητές.

Η περίπτωση να χρειαστεί να γίνονται PCR test με κόστος 60 ευρώ για κάθε έναν πριν από κάθε αγώνα, στα πρότυπα της Basket League, μάλλον δεν έχει τύχη καθώς είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο το βάρος για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ακόμα και με το κόστος (20 ευρώ) του rapid test για τις προπονήσεις ούτε και εκεί μπορεί να ανταπεξέλθει ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Οπότε θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Επίσης πρέπει να δούμε αν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί ο νόμος του Υπουργού Αθλητισμού για την οικονομική βοήθεια στα σωματεία των Εθνικών κατηγοριών μέσω πληρωμής των οδοιπορικών τους από τους ΟΤΑ. Η ΕΚΑΣΔΥΜ έχει τέσσερα (4) σωματεία που δικαιούνται αυτής της βοήθειας.

Βλέπουμε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία χρειάζονται συζήτηση, αποφάσεις, αλλά και σύμπνοια έτσι ώστε να πιέσουμε ΟΛΟΙ μαζί για την επίλυση τους.
Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να καλέσει η ΕΚΑΣΔΥΜ τα σωματεία, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τη διαμόρφωση του πρώτου επιπέδου συζήτησης και αποφάσεων χωρίς να υπάρχει τιμωρία η διαχωρισμός των ομάδων και σε δεύτερο χρόνο να ζητηθεί από όλους τους φορείς να συνδράμουν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαία φωνή για επίλυση στα παραπάνω προβλήματα.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και αδράνεια.
Πρέπει να γίνει άμεσα μια προσπάθεια προετοιμασίας της επόμενης μέρας (αν και όταν έρθει), διαφορετικά θα βρεθούμε απροετοίμαστοι μπροστά σε όλα τα ζητήματα που θα ζητούν επίλυση.

Κλείνω με ένα τίτλο από ένα πολύ ωραίο άρθρο που διάβασα πρόσφατα ΄΄ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ, ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΙΝΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ?’’

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ