Connect with us

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τα νέα αυστηρά μέτρα για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

«Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί για ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες», πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ

Τη στιγμή που απομένουν 86 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και 118 ημέρες μέχρι την «αυλαία» των Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο (Tokyo 2020), η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (28/04) νέα αυστηρά μέτρα για την εξασφάλιση της ασφαλούς διοργάνωσης,

«Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί γι΄ ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες», πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τα μέτρα είναι τα εξής:

«1) Τα αντίμετρα COVID-19 που περιλαμβάνονται στα Playbooks (βιβλία κανόνων) που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχουν αναθεωρηθεί και έχουν ενημερωθεί σημαντικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού και η εξελισσόμενη κατάσταση της πανδημίας. Νέοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιαπωνία έχουν ενσωματωθεί και άλλοι ενημερώθηκαν, έτσι ώστε οι Αγώνες του Τόκιο 2020 να μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια.

Τα πιο σημαντικά μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν και από τα πέντε μέρη σήμερα και εμφανίζονται στη δεύτερη έκδοση των «Playbooks», έχουν ως εξής:

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν δύο εξετάσεις COVID-19 πριν από την πτήση τους στην Ιαπωνία.

Οι αθλητές και όλοι όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αθλητές θα εξετάζονται καθημερινά, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μη εντοπισμένων θετικών κρουσμάτων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα καθοριστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στους Αγώνες θα εξετάζονται καθημερινά για τρεις ημέρες μετά την άφιξή τους. Μετά τις πρώτες τρεις ημέρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, θα εξετάζονται τακτικά, με βάση τη λειτουργική φύση του ρόλου τους και το επίπεδο επαφής τους με τους αθλητές.

Όλοι οι συμμετέχοντες στα παιχνίδια πρέπει, κατ’ αρχήν, να ακολουθούν μόνο τις δραστηριότητες που έχουν περιγράψει στο σχέδιο δραστηριοτήτων τους. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την επαφή εντός ενός μέτρου από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες που είναι ήδη στην Ιαπωνία για περισσότερες από 14 ημέρες και τους Ιάπωνες κατοίκους.

Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα ειδικά οχήματα μετακινήσεων και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να τρώνε μόνο σε ορισμένες τοποθεσίες όπου υπάρχουν αντίμετρα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας σε χώρους Αγώνων, στο εστιατόριο του καταλύματος και στα δωμάτιά τους, χρησιμοποιώντας υπηρεσία δωματίου ή παράδοση φαγητού.

Οι στενές επαφές ορίζονται ως εκείνες που έχουν παρατεταμένη επαφή (για 15 λεπτά ή περισσότερο) με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωμένο θετικό τεστ COVID-19, εντός ενός μέτρου, χωρίς να φοράει μάσκα προσώπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τέτοια επαφή συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, όπως δωμάτια ξενοδοχείου ή οχήματα. Τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν από τις ιαπωνικές υγειονομικές αρχές.

Τα Playbooks έχουν αναπτυχθεί με βάση την επιστήμη, επωφελούμενα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19. Εκτός από την εφαρμογή των πιο αποτελεσματικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως η χρήση μάσκας, η προσωπική υγιεινή και η σωματική απόσταση, βασίζονται επίσης στην εμπειρία εκατοντάδων αθλητικών διοργανώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που τελέστηκαν με ασφάλεια, με ελάχιστο κίνδυνο για τους συμμετέχοντες και τον τοπικό πληθυσμό. Βασίζονται στο συνεχιζόμενο έργο της Ειδικής Ομάδας Συνεργατών, η οποία περιλαμβάνει την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο, την Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020, την IOC, την IPC, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Μια τρίτη έκδοση των Playbooks αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Όπως με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, θα λάβει υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

2) Καθώς εξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τις εγχώριες λοιμώξεις που περιλαμβάνουν νέα στελέχη, συμφωνήσαμε ότι μια απόφαση σχετικά με την χωρητικότητα των θεατών στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις θα ληφθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη γενική οδηγία της κυβέρνησης σχετικά με το ανώτατο όριο χωρητικότητας σε αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό ακολουθεί τη σημαντική απόφαση του Μαρτίου, όταν η ΔΟΕ και η IPC πληροφορήθηκαν για την απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος στην Ιαπωνία για τους θεατές από το εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, λόγω της επικρατούσας παγκόσμιας πανδημίας COVID-19. Στο μεταξύ, η ΔΟΕ, η IPC και το «Τόκιο 2020» συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτιστοποίηση του αριθμού των συμμετεχόντων που παρευρίσκονται στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς θα διασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών, των αξιωματούχων των αγώνων και των θεατών, καθώς και των ανθρώπων του Τόκιο, άλλων τόπων υποδοχής και της Ιαπωνίας.

Μπαίνουμε ήδη σε φάση λειτουργίας. Όλα τα μέρη στη σημερινή συνάντηση ανανέωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για ασφαλείς Αγώνες για όλους τους συμμετέχοντες και τους Ιάπωνες».

Μπαχ: «Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί γι΄ ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες»

Κανένα θέμα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει στην ατζέντα της η ΔΟΕ, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί το Τόκιο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δεσμεύτηκε γι΄ άλλη μια φορά για τη διεξαγωγή μίας ασφαλούς κι επιτυχημένης διοργάνωσης, τονίζοντας ότι καταλαβαίνει απολύτως την απόφαση που πάρθηκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τόμας Μπαχ μίλησε στην αρχή μιας συνάντησης με τους διοργανωτές του «Τόκιο 2020» για την οριστικοποίηση της δεύτερης έκδοσης των “playbooks” με τους κανόνες των Αγώνων, ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για την έναρξή τους.

Κάποιες πόλεις της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, Τόκιο, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο, γεγονός που κάνει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων να πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ούτε αυτό το καλοκαίρι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, απαιτεί το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ που σερβίρουν αλκοόλ μαζί με μεγάλα καταστήματα, κινηματογράφους και άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ ζητά από τις εταιρείες να αφήσουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και αποκλείει τους θεατές από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Μπαχ απευθύνθηκε στους διοργανωτές, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της ΟΕ «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, καθιστώντας σαφές ότι κατανοεί πλήρως την κίνηση και πως η συμμόρφωση με τους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν μέτρα κατά των λοιμώξεων, θα τηρηθεί αυστηρά. «Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων» είπε.

Κανόνες που είχαν γίνει γνωστοί τον Φεβρουάριο, απαγορεύουν το τραγούδι κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από τον ύπνο, το φαγητό ή την ύπαιθρο.

Οι θεατές από το εξωτερικό έχουν ήδη αποκλειστεί, αλλά περισσότεροι από 10.000 αθλητές, προπονητές και οι συνοδοί τους αναμένονται τον Ιούλιο. Οι αθλητές και οι προπονητές θα υποβάλλονται σε εξετάσεις σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo» μετέδωσε ότι αξιωματούχοι που έρχονται σε στενή επαφή με αθλητές θα πρέπει επίσης να εξετάζονται κάθε μέρα. Η απόφαση σχετικά με τον αριθμό των εγχώριων θεατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στα γήπεδα διεξαγωγής των Αγώνων μπορεί να ληφθεί έως τον Ιούνιο.

Αν και η Ιαπωνία δεν υπέφερε τόσο άσχημα από την COVID-19 σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, το ποσοστό κρουσμάτων έχει αυξηθεί ξανά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο και όλο και περισσότερα προέρχονται από μεταλλάξεις. Τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04), το Τόκιο ανέφερε 925 νέα κρούσματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου του 2021, καθώς πέρυσι αναβλήθηκαν λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

 

πηγή:dikaiologitika.gr

 

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ