
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης φιλοξενήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή Meteriale Sportivo της ραδιοφωνικής συχνότητας Ionion Fm.
Σε αυτήν μίλησε για την πανδημία, για αθλητικό νομοσχέδιο, για τις υποδομές, την κοινωνική αλληλεγγύη,
το αύριο του χάντμπολ αλλά και του ελληνικού αθλητισμού.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:
Για το πως βίωσε την περίοδο της καραντίνας: «Σίγουρα ήταν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις για όλους όχι μόνο για μένα αλλά αν είσαι ένας άνθρωπος όπως εγώ που κινείται συνέχεια και να είσαι ενεργητικός από το πρωί μέχρι το βράδυ καταλαβαίνετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο».
Για το πως βλέπει το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την πανδημία: «Η δική μου τοποθέτηση ήταν από την αρχή ίδια και δεν έχει αλλάξει. Το γεγονός ότι απλά γίνονται με το ζόρι κάποιες αθλητικές συναντήσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένα αθλήματα και όχι σε όλα, νομίζουμε ότι το πρόβλημα λύθηκε ή ότι τα πράγματα πήραν την κανονική τους ροή. Δεν συμβαίνει όμως αυτό το πράγμα και νομίζω ότι θα φανεί κυρίως τον Σεπτέμβρη όπου πλέον θα κληθούν όλοι να ξαναξεκινήσουν τις αθλητικές δραστηριότητες από εκεί που τις αφήσαμε. Απλά θέλω να σας πω ότι τα αθλητικά σωματεία πάθανε τεράστια ζημιά και θα δείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των σωματείων ζουν από την ανάπτυξη, από τις ακαδημίες τους. Δεν βλέπω τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιβιώσουν εφαρμόζοντας τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής, τα οποία έχουν έρθει από την υγειονομική επιτροπή και δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα εγγράψουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες, ειδικά σε ομαδικά αθλήματα σε κλειστούς χώρους, με την κακή ψυχολογία που υπάρχει και με την φοβία. Θα πρέπει να σκεφτούμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και κυρίως ένα σχέδιο επιβίωσης του αθλητισμού, το οποίο δεν βλέπω. Το οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να είναι fast track, χρειάζεται χρήματα και χρόνο. Επειδή η συγκεκριμένη υγειονομική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν θα φύγει σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σπιχειρησιακό σχέδιο στήριξης πιθανότατα για μια τριετία. Αντί αυτού βλέπω ότι ασχολούμαστε πολύ με τις διαδικασίες (εκλογικά συστήματα, εκλογές Ομοσπονδιών) τα οποία δεν παράζουν αθλητισμό. Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία και με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει».
Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έρχεται: «Δεν λέω κάτι γιατί δεν αντιλαμβάνομαι την φιλοσοφία του. Για μένα θα πρέπει η φιλοσοφία του να είναι διαφορετική. Εδώ βλέπω μια συγκεκριμένη στόχευση ως προς το κομμάτι των εκλογών και το εκλογικό σύστημα και ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα. Δεν ξέρω τώρα αν όλα αυτά είναι τα μοναδικά προβλήματα που βιώνουμε και αφού λύσουμε αυτά θα λυθούν και τα υπόλοιπα του ελληνικού αθλητισμού. Με λίγα λόγια το αθλητικό νομοσχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει κάποια πράγματα τα οποία θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη και την στήριξη με χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο».
Για το αν μπορεί το κλίμα τη νέα χρονιά να ανατραπεί και το χάντμπολ να μπει ξανά στις ράγες που ήταν πριν την πανδημία: «Αρχικά κληθήκαμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις που ήταν εξ’ορισμού δύσκολες και πρωτόγνωρες. Επειδή οι δικές μας συνεδριάσεις και εν μέσω κοροναϊού πλέον γίνονται διαδικτυακά καταγράφονται και βγαίνουν και στη δημοσιότητα, αν θα δείτε τους διαλόγους μιλάμε ίσως για τα καλύτερα συμβούλια που είχαμε κάνει στη δική μας θητεία από άποψη ωριμότητας μελών του Δ.Σ και κυρίως θέσεων. Ήμασταν η πρώτη Ομοσπονδία που πήρε απόφαση για το τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα μας και με ποιον τρόπο. Την επόμενη μέρα ακολούθησαν και οι άλλες. Το ίδιο έγινε και με το σύστημα πρωταθλήματος της νέας χρονιάς. Ως προς το κομμάτι των αντιπαραθέσεων με τους προπονητές και τους αθλητές ήταν αντιπαραθέσεις όχι σε επίπεδο ουσίας, αλλά διαδικασίας. Η κάθε άποψη είναι σεβαστή. Η προσπάθεια για την επόμενη χρονιά θα ξαναπώ δεν είναι για να εντυπωσιάσουμε αλλά για να επιβιώσουμε. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός και θα κοιτάξουμε να αφαιρέσουμε οικονομικά βάρη από τα σωματεία, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Αυτό που λέω συνέχεια είναι το πρόβλημα των εγκαταστάσεων και αυτό λέμε και προς την πολιτεία με κάθε δυνατό τρόπο. Το χάντμπολ έχει υποστεί αθλητικό ρατσισμό τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ένα άθλημα που δεν μπορεί να παιχτεί τουλάχιστον στο 50% των εγκαταστάσεων της χώρας. Ακόμη και εκεί που μπορεί να παιχτεί είναι δύσκολο να εξασφαλίσει ώρες σε σχέση με τα άλλα αθλήματα και μάλιστα χαιρέτισα και την ψηφιακή πλατφόρμα του Πέλοπα, ο οποίος να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει θα γελάσουμε πολύ. Ο Πέλοπας έπρεπε να είχε προηγηθεί του Χίλων».
Για την κοινωνική αλληλεγγύη: «Εμείς τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε κάνει πράγματα που θα ήταν δύσκολο να γίνουν γενικότερα. Ο αθλητισμός πρέπει να παράγει πολιτισμό και κυρίως κοινωνικές ευαισθησίες και κοινωνική αλληλεγγύη. Είμαστε κοντά και στους πρόσφυγες με συνεχείς δράσεις. Προσπαθήσαμε ακόμα και μέσα στην πανδημία να κάνουμε πράγματα και να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να επιβιώσουμε. Θέλουμε όμως βοήθεια και θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους που είναι ερασιτέχνες και εθελοντές, που δεν πληρώνονται από τον αθλητισμό και κοιτούν να προσφέρουν».
ΠΗΓΗ e-handball.gr
