Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σπηλιωτόπουλος: “Άδικο να υποβιβαστεί κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες” – Η επιστροφή στη δράση και το “Sports Excellence”

Μετά από μια σημαντική συνεδρίασή της, την Τρίτη (21/4) το μεσημέρι, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΕ, μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους των αθλημάτων της, ανακοίνωσε τις εισηγήσεις για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά κυρίως τη διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Ο ειδικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας και τεχνικός σύμβουλος υδατοσφαίρισης Νίκος Σπηλιωτόπουλος μας αναλύει, με τις σημερινές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, το σχέδιο που αφορά τα πρωταθλήματα του πόλο. Τονίζει επιμόνως πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις αποφάσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων (κολυμβητηρίων). Επισημαίνει πως, πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα -και τα ηλικιακά- με κάποια σύμπτυξη, ενώ στέκεται ειδικότερα στο σημείο της εισήγησης για μη υποβιβασμό από τις μεγάλες κατηγορίες και σημειώνει πως θα ήταν άδικο να πέσει κατηγορία κάποιο σωματείο υπό τις συνθήκες που επέφερε αυτήν την εποχή ο κορωνοϊός.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάνει αναφορά και στο πρόγραμμα αθλητικής αριστείας “Sports Excellence”, που συνδιοργανώνει η ΚΟΕ με την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» (του καθηγητή Κουλούβαρη), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Σπηλιωτόπουλου:

«To “Sports Excellence” προχωρά σε ομαδικές διαδικτυακές προπονήσεις αθλητών, καθώς επίσης και σε επιμορφωτικά σεμινάρια αθλητών, προπονητών και γονέων, αντιμετωπίζοντας τις νέες συνθήκες που επιβάλλουν τα έκτακτα μέτρα λόγω του COVID -19.

Είναι μία συνεργασία που αφορά τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα υδατοσφαίρισης Κ-16, δηλαδή Παίδων και Κορασίδων. Είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, με στόχο να υποστηριχθούν και να διατηρηθούν σε εγρήγορση οι αθλητές και οι αθλήτριες των ομάδες μας, ώστε να επανέλθουν -όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα- στην καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση στο πλήρες προπονητικό τους πρόγραμμα.

Το “Sports Excellence” είναι σε πλήρη εξέλιξη, με συνεχείς τηλεδιασκέψεις που αφορούν  προπονήσεις από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αλλά και διαλέξεις από ειδικούς, δηλαδή ψυχολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές, μια πλήρη και καταρτισμένη επιστημονική ομάδα».

Όσον αφορά στην πορεία της επιστροφής στην αγωνιστική δράση, ο ειδικός συνεργάτης της ΚΟΕ επισημαίνει:

«Η Ομοσπονδία επιθυμεί να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα της υδατοσφαίρισης, αλλά θα κινηθεί στην κατεύθυνση του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας και όταν κι εφόσον δοθεί το “Ok” για να ανοίξουν τα κολυμβητήρια. Και φυσικά, αφού οριστούν οι κανόνες με τους οποίους αυτά θα λειτουργήσουν. Δηλαδή, πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στον χώρο και πώς θα μοιράζονται αυτόν τον χώρο τα σωματεία. Εξετάζουμε, λοιπόν, όλα τα σενάρια, με την προσδοκία ότι θα εκτελέσουμε το σύνολο των πρωταθλημάτων μας, αφουγκραζόμενοι και τις προθέσεις των σωματείων μας.

Μπορούν να ολοκληρωθούν όλα, ακόμα και τα ηλικιακά, με κάποια σύμπτυξη φάσεων, ώστε να χωρέσουν στα χρονικά περιθώρια που έχουμε, αλλά και να προσαρμοστούμε στις συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ώστε τα σωματεία μας, οι προπονητές, οι αθλητές, οι γονείς, οι φίλαθλοί μας να επανεργοποιηθούν  στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπολογίζουμε -και αισιοδοξούμε- ότι, αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που φαίνεται να εξετάζει η Πολιτεία και ο ΕΟΔΥ, πως θα ξεκινήσουμε κάποιες αγωνιστικές δράσεις αμέσως μετά τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία λήξης της αναστολής που έχουμε δώσει. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί χρόνος προετοιμασίας.

Από τότε και μετά, λοιπόν, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα διάστημα έξι με επτά εβδομάδων για να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των πρωταθλημάτων μας. Πρέπει μέχρι τα μέσα Αυγούστου να τελειώσουμε τη σεζόν, καθώς είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κενό, για να ρυθμιστούν θέματα μεταγραφών και άλλα. Είπαμε, εξάλλου, ότι κάποια ηλικιακά μπορούν να μεταφερθούν και το φθινόπωρο. Όλα είναι ρευστά.

Σε κάποιες κατηγορίες πρωταθλημάτων θα έχουμε σύμπτυξη φάσεων, κυρίως τσα ηλικιακά. Όσον αφορά στις μεγάλες κατηγορίες, Α1 Ανδρών, Α1 Γυναικών και Α2 Ανδρών, είδατε στην ανακοίνωση τα σενάρια ολοκλήρωσής τους. Θα αναδειχθούν πρωταθλητές και το πιο σωστό είναι να μην υπάρξει υποβιβασμός για φέτος. Θα ήταν άδικο να υποβιβαστεί κάποια ομάδα υπό τέτοιες συνθήκες. Άλλωστε, είναι δύσκολο να επιστρέψουν και οι ξένοι παίκτες. Θα συνεχίσουμε χωρίς αυτούς. Όσο για το θέμα των μετακινήσεων των αποστολών είναι θέμα που θα λυθεί με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Την Πέμπτη (23/4), εξάλλου, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, της ΕΟΕ και των προέδρων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, απ’ όπου αναμένονται κάποιες εξελίξεις».

Ο Νίκος Σπηλιωτόπουλος μιλά και για τον προγραμματισμό σε σχέση με τις διεθνείς διοργανώσεις: «Σε οποιαδήποτε περίπτωση εξετάζουμε σενάρια σε σχέση με τα καλεντάρια της LEN και της FINA. Ανάλογα θα κινηθούμε κι εμείς. Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου K-16 (σε Λάρισα και Βόλο) φαίνεται πως θα μετατεθεί για τη νέα σεζόν, ενώ το Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών του Σεπτεμβρίου (στο Βόλο) είναι πιο πιθανό να γίνει κανονικά. Για όλα, όμως, θα αποφασίσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες τις επόμενες ημέρες. Κοντά σε όλα αυτά σκεφτόμαστε και το πώς θα χωρέσουμε τα πάντα στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, όπου θα συσσωρευτούν πολλές διοργανώσεις μαζί».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ