Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Σγουρός: “Κύριε πρωθυπουργέ, τα σωματεία σβήνουν, οι προπονητές πεινάνε”

Ο Γιάννης Σγουρός στέλνει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το λουκέτο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και την παντελή εγκατάλειψη των προπονητών που επιβιώνουν με δανεικά…

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνει μέσω των ΜΜΕ, ο Γιάννης Σγουρός, θέτοντας επί τάπητος τον μαρασμό του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην διάρκεια της πανδημίας, ζητώντας και την άμεση βοήθεια των προπονητών, μέσω του επιδόματος αντίστοιχου με εκείνου των 800 ευρώ, που είχε δοθεί τον Μάιο του 2020, στο τέλος δηλαδή του πρώτου λοκ ντάουν.

Ο άλλοτε ΓΓΑ, πρόεδρος της ΕΟΑΒ, του Μίλωνα, Νομάρχης Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής και νυν μέλος της ΕΟΕ, σημειώνει ότι ακολουθείται μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στον αθλητισμό, καθώς η απαγόρευση των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών κατηγοριών “έχει επιφέρει συντριπτικό κάταγμα στον σκελετό που στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα και μαρτυρά άγνοια της δομής του και των προτεραιοτήτων του”.

Ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι η “διαφοροποίηση των υγειονομικών δεδομένων και μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, που αφενός μεν επιτρέπουν την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων βιτρίνας και αφετέρου δε οδηγούν σε βέβαιο μαρασμό τον τροφοδότη της ανώτερης κατηγορίας που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία. Το σύνολο των αθλητών που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών αλλά και τις προβεβλημένες ομάδες, προέρχονται από τους αφανείς εργάτες, προπονητές και παράγοντες, που δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας με συνέπεια αποτελούν τα εύκολα θύματα της οποιαδήποτε βλαπτικής απόφασης, γιατί δεν βάζουν σε κίνδυνο το περίφημο πολιτικό κόστος“.

Προφανώς το μεγάλο πρόβλημα στην επανεκκίνηση όλων των σπορ είναι η διενέργεια συχνών τεστ. Ο Γιάννης Σγουρός επισημαίνει ότι το κόστος δαπάνης πρέπει να επιβαρύνει την Πολιτεία, είτε απευθείας, είτε μέσω των περιφερειών και των δήμων. Κι όλα αυτά γιατί το συγκεκριμένο βάρος “είναι αδύνατον να το σηκώσουν τα σωματεία, με δεδομένο ότι οι χορηγοί τους είναι μικρές τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω lock down δεν λειτουργούν, αλλά έτσι και αλλιώς, θα έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, αφού αναγνωρίσουν με ειλικρίνεια χωρίς βερμπαλισμούς, την σημαντικότητα τους όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχει καμία τοπική συλλογικότητα που να προσφέρει τόσες δυνατότητες και διεξόδους στους δημότες της και στην νεολαία . Τα σωματεία, πέρα από τα κλασικά προφανή ευεργετήματα (άθληση, υγεία, κοινωνικοποίηση κλπ) είναι οι πύλες εισόδου στο αθλητικό σύστημα που επιτρέπει την αξιοποίηση των δεξιοτήτων αθλητών ώστε να καταστούν παγκόσμιες προσωπικότητες στον χώρο τους. Πρόσφατο παράδειγμα αλλά όχι μοναδικό, η περίπτωση Αντετοκούμπο.

Η πολιτική που ακολουθείται δεν παραπέμπει στην παραδοχή της ζωτικής σημασίας της ύπαρξης των σωματείων, αλλά αντιμετωπίζονται ως ψήφοι για επίδειξη δύναμης με τον έλεγχο ομοσπονδιών“.

Χειμάζουν οι προπονητές…

Ο κ. Σγουρός, ωστόσο, θέτει και το θέμα των προπονητών που τον περασμένο Μάιο αναγνωρίστηκαν ως επαγγελματίες, παίρνοντας το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά από τότε… αγνοείται η τύχη τους, θεωρούνται κάτι σαν χομπίστες και όσοι ζουν από την προπονητική προφανώς επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα των “μαύρων” χρημάτων με τα οποία αμείβονται οι περισσότεροι προπονητές, ωστόσο, και γι’ αυτό ο άλλοτε γενικός γραμματέας αθλητισμού έχει πρόταση. Τα σωματεία να παίρνουν άδεια συμμετοχής στα οικεία πρωταθλήματα καταθέτοντας και την σύμβαση εργασίας με τον προπονητή τους

Λέει ο Γιάννης Σγουρός: “Ακατανόητη επίσης είναι και η αντιμετώπιση των προπονητών, που αποτελούν επαγγελματίες που επλήγησαν από την απόφαση για lock down. Ενώ κατά το πρώτο lock down έλαβαν το βοήθημα των 800euro τον Μάϊο του 2020 στην συνέχεια από τις αρχές Μαρτίου του 2020 ζουν χωρίς απολαβές αφού με την αναστολή των πρωταθλημάτων μείνανε ουσιαστικά άνεργοι. Δύσκολα μπορούν να ανιχνευθούν ίχνη λογικής σε τέτοιου είδους αποφάσεις που έχουν δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες προπονητές που τους έχει οδηγήσει στην πλήρη ένδεια, χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης.

Δηλαδή τον Μάϊο αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες αλλά στην συνέχεια ως χομπίστες; Ο ρόλος του προπονητή σίγουρα περιέχει συναίσθημα, δημιουργικότητα και αγάπη αλλά δεν παύει να είναι ένα επάγγελμα, που απαιτεί πολλές ώρες απασχόλησης, άγχος, διαρκή ενημέρωση και συνήθως ελάχιστες απολαβές.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, της καταβολής, αναδρομικά και για όσο διάστημα ισχύουν οι απαγορεύσεις, το βοήθημα που προβλέπεται για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το σύνολο των προπονητών είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, που μεγεθύνει το πρόβλημα, καθώς για δικούς τους λόγους τα σωματεία και ενδεχομένως μερίδα προπονητών, δεν επιθυμούν παρανόμως την υπογραφή συμβολαίου, χωρίς να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να επιτηρεί την βασική αυτή προϋπόθεση για σύναψη συμβάσεων. Να επιβληθεί στα σωματεία, ως προϋπόθεση συμμετοχής στα οικεία πρωταθλήματα, να καταθέτουν τη σύμβαση εργασίας με τον προπονητή τους.

Η ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης μιας δραστηριότητας, προκύπτει από την αναγνώριση της σημαντικότητας της σε συνδυασμό την διαπίστωση ότι δεν μπορεί να συντηρηθεί με ίδιους πόρους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

 

πηγή:sport24.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ