Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Σχέση προπονητή και αθλητή ΑμεΑ

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ‘’ΑΛΛΟΣ’’ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

O προπονητής κατά καιρούς μπορεί να αναλάβει διάφορους ρόλους στην ζωή ενός παιδιού, μπορεί να γίνει ο δάσκαλος του, ο φίλος του, ο μέντορας του ακόμη και ο ψυχολόγος του, αυτός ο ‘συν’ ένας στην οικογένεια του. Να αναπτυχθεί μια σχέση αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης.

Τι γίνεται όμως όταν ο αθλητής είναι λιγάκι πιο ξεχωριστός από τα υπόλοιπα παιδία;

Μιλάμε για έναν αθλητή με διαφορετικές ανάγκες, έναν αθλητή-μαχητή ΑμεΑ.  Ο οποίος πολλές φορές την άσκηση την χρειάζεται όχι μόνο για την προσωπική του ευχαρίστηση και ψυχαγωγία, αλλά είναι και αυτή ένα κομμάτι της θεραπείας του, έτσι η σχέση εκεί γίνεται ακόμα πιο δυνατή.Ο προπονητής θα πρέπει να κερδίσει ακόμα πιο δύσκολα την εμπιστοσύνη του αλλά όταν γίνει αυτό θα είναι για πάντα. Εκείνος θα είναι που θα τον πιάσει από το χέρι και πρώτα απ’ όλα θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον όποιο φόβο του, να αγαπήσει την διαφορετικότητα του και να μην τον νοιάζουν τα αδιάκριτα βλέμματα των πολλών. Στόχος του λοιπόν είναι η υποστήριξη του αθλητή ώστε να μπορέσει να κινητοποιήσει και να αναπτύξει μία αίσθηση ισορροπίας και ισοτιμίας αξιοποιώντας στο έπακρο τις ιδιαιτέρες ικανότητες και δεξιότητες του.

Πολλές φορές ο κόσμος αλλά και πόσο μάλλον οι γονείς του παιδιού αναρωτιούνται τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο προπονητής και αν αυτός είναι  κατάλληλος για να αναλάβει το παιδί τους. Η αλήθεια όμως είναι πιο απλή. Τις περισσότερες φορές όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό με τα ΑμεΑ έχουν είτε στο οικογενειακό, είτε στο φιλικό τους περιβάλλον ένα άτομο το οποίο το έχουν ζήσει, το έχουν καταλάβει και έχουν αναγνωρίσει την δύναμη και την θέληση που κρύβουν μέσα τους. Γιατί να μην ξεχνάμε πως ο προπονητής πρώτα απ’ όλα είναι ένας άνθρωπος που και ο ίδιος χρειάζεται καθοδήγηση αλλά και κάποιον άλλο ξεχωριστό και ‘’διαφορετικό’’ να τον πάρει απ’ το χέρι και να του δείξει τον τρόπο.

Αυτός λοιπόν είναι ο σημαντικός ‘’άλλος’’ ο οποίος δίνει κάθε μέρα την δική του μάχη, τα δικά του δώρα ψυχής στον αθλητή του όπως είναι η αγάπη, η εν συναίσθηση, ο αλληλοσεβασμός, η φροντίδα και ο χρόνος του σε μια σχέση αμφίδρομη,αυτός ο συνοδοιπόρος στην ζωή του αθλητή ΑμεΑ.

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΣΚΟΡΔΑ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ