Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

Πώς η «ένωση» δυνάμεων έφερε την επανεκκίνηση

Το πετυχημένο παράδειγμα της Ελίμειας Κοζάνης που κέρδισε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας μέσα από τα τμήματα υποδομών – Από το e-magazine της ΕΟΚ

Ο «σπόρος» του μπάσκετ στην περιοχή της Ελίμειας Κοζάνης, «καλλιεργήθηκε» από την συνένωση δυο σωματείων που εκπροσωπούν, συνολικά, οκτώ κοινότητες. Η Άνω Κώμη και ο Εθνικός Κρόκου «ένωσαν» τις δυνάμεις τους, ύστερα από τις μεμονωμένες συμμετοχές τους στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΔΥΜ, γιατί αντιλήφθηκαν ότι η προσέλκυση παιδιών στο μπάσκετ, θα ήταν μεγαλύτερη και το ενδιαφέρον των 17.000 κατοίκων, θα αυξανόταν, όπως και συνέβη.

Και μπορεί το μπάσκετ στην Ελίμεια να κινδύνεψε να «εξαφανιστεί», μετά τον υποβιβασμό της ομάδας ανδρών από την Β’ Εθνική, αλλά τα αντανακλαστικά των ανθρώπων της περιοχής, ήταν άμεσα.

Η επανεκκίνηση του μπάσκετ, έγινε απ’ έναν προπονητή που είναι γέννημα-θρέμμα της Ελίμειας. Ο Νίκος Ζαγάρας άρχισε να επισκέπτεται κάθε τοπικό διαμέρισμα, καλώντας τα παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ και γρήγορα κατάφερε να συγκεντρώσει 65 παιδιά, ενώ άδραξε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το κλειστό γυμναστήριο της Αιανής, δημιουργώντας και τμήμα κοριτσιών.

Επίσκεψη του περιφερειακού προπονητή Στέλιου Χατζηιωάννου σε προπόνηση των τμημάτων υποδομής της Ελίμειας.

Όσα παιδιά έμειναν πιστά στην ομάδα, συγκροτούν, πλέον, το παιδικό και το αντρικό τμήμα της ομάδας, με έμφαση και στόχο την ανάδειξη νεαρών αθλητών. Με την προσθήκη τριών μόνο μεγαλύτερων αθλητών δημιουργήθηκε το ανδρικό τμήμα, στο οποίο υπάρχει ο Λιθουανός Βαιντότας Γκαντλιάουσκας που είναι 25 ετών και ο μεγαλύτερος όλων στην ομάδα.

«Γίνεται προσπάθεια να μαζέψουμε παιδιά από όλη την περιοχή της Ελίμειας και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει. Η δουλειά και η βελτίωση των παιδιών θα φανεί στα επόμενα χρόνια και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και επίσης για την συνέπεια» υποστηρίζει ο προπονητής της Ελιμείας που υλοποιεί το σχέδιο της διοίκησης του συλλόγου και του προέδρου, Ζήνωνα Ματιάκη.

Από την προπόνηση του παιδικού στο γήπεδο της Ελίμειας.

Η καθημερινότητα του μπάσκετ στην περιοχή της Ελίμειας αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια, αλλά στο τέλος κάθε ημέρας, υπάρχει η ικανοποίηση ότι το άθλημα έχει κερδίσει, έστω και ένα παιδί που ξεπερνά το πρόβλημα των αποστάσεων και δίνει το παρόν στις προπονήσεις και στους αγώνες.

Η συνολική προσπάθεια είναι δύσκολη καθώς ο προπονητής πρέπει να μετακινείται καθημερινά σε δύο γήπεδα, αλλά και τα παιδιά πρέπει να μετακινούνται 2 με 3 φορές την εβδομάδα σε μια περιοχή, με δύσκολο καιρό αλλά και οικονομικό κόστος.

Από παιχνίδι των κορασίδων της Ελίμειας.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν αθλητές από όλα το τοπικά διαμερίσματα ακόμα και από χωριά με 100 ή 200 κατοίκους.

Μια ομάδα που έχει γράψει μπασκετικά χιλιόμετρα, πλέον περιβάλλεται από ανθρώπους που την αγαπούν και την στηρίζουν πραγματικά και έχουν βάλει σαν στόχο τους να την τοποθετήσουν και πάλι εκεί που της αξίζει, παρά τις οποίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ο πρωταθλητισμός μπορεί να περιμένει, μιας και βασικός στόχος είναι η ομάδα να στηθεί σε σωστές βάσεις  και να οργανωθεί ανάλογα, όντας η μοναδική εκπρόσωπος του μπάσκετ της περιοχής.

Η ομάδα των κορασίδων.

Η κατασκευή γηπέδων ενίσχυσε τις προσπάθειες της Ελίμειας στην δημιουργία των ομάδων ανδρών και γυναικών, καθώς και στην λειτουργία των ακαδημιών.

Στην Αιανή που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Ελίμειας, υπήρχε ένα καινούργιο κλειστό γυμναστήριο με παρκέ και ήταν αναξιοποίητο, γιατί δεν υπήρχε ομάδα μπάσκετ για αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα, τοποθετήθηκε παρκέ στο γήπεδο της Ελίμειας.

Η ακριτική ομάδα δημιουργήθηκε από μηδενική βάση και δίνει έμφαση στα κορίτσια και στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο πρωταθλητισμός θα περιμένει… αναγκαστικά, γιατί πρωταρχικός στόχος της Ελιμείας είναι οι ρεαλιστικές βάσεις ανάπτυξης και η εξάντληση περιθωρίων ανάπτυξης του μπάσκετ, από την μοναδική εκπρόσωπο της περιοχής στο άθλημα.

Δείτε το e-magazine της ΕΟΚ εδώ.

Δημήτρης Μπαλαμπάνης

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ