Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πώς χειραγωγούνταν οι εκλογικές διαδικασίες και τι πρέπει να αλλάξει

Πάντα επίκαιρη είναι η πρόταση του Βασίλη Ντάκουρη, για αλλαγές στον τρόπο των εκλογών της ΕΟΚ. Τι πρέπει να διαφοροποιηθεί…

Όσο βαδίζουμε προς τον Σεπτέμβριο, που έρχονται οι εκλογές στην Ομοσπονδία, τόσο θα ακούγονται περισσότερες φωνές. Κάποιες καινούριες, κάποιες από παλιά, που όμως καταπνίγονταν στην οκνηρία, αδιαφορία, ενδεχομένως και τον φόβο των πολλών. Τι πρέπει να αλλάξει; Πολλά, αν όχι όλα. Πρώτα απ’ όλα να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικές οι εκλογές και το άρθρο του Βασίλη Ντάκουρη, είναι τροφή για σκέψη.

Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές του 2020, Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής, Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και Εθνική Παίδων στο παρελθόν, Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής, Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην ΕΟΚ, έχει εκτός από άποψη και γνώση.

Η πρότασή του:
«Έχοντας ήδη καταγγείλει την ένοχη σιωπή της ηγετικής ομάδας της Ομοσπονδίας στις έγγραφες και δημόσιες καταγγελίες, για τη χειραγώγηση των εκλογών και τις αυθαιρεσίες, που λαμβάνουν μέρος κατά τη διάρκεια τους, ήρθε η στιγμή, λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, να συζητηθεί ξανά η αντιμετώπιση της χειραγώγησής τους.

Η θεσμοθέτηση δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών είναι προφανώς επιβεβλημένη, για να εκφραστεί ελεύθερα πλέον η βούληση όλων των σωματείων της καλαθοσφαίρισης στις επερχόμενες εκλογές του 2020.

Γι’ αυτό δημοσιοποιώ την έγγραφη πρόταση προς τα Δ.Σ. της ΕΟΚ, των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών (22-11-2019), για να συζητηθούν και να αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας οι βασικοί δημοκρατικοί κανόνες των εκλογικών διαδικασιών της.

Αποκωδικοποιημένα οι προτάσεις είναι οι εξής:
– Πραγματοποίηση της ψηφοφορίας στα γραφεία των τοπικών ενώσεων.
– Δικαίωμα ψήφου σε όλα τα σωματεία, που συμμετείχαν με μία αγωνιστική ομάδα την τελευταία χρονιά, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα Ένωσης, ή ΕΟΚ.

– Δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ των καταλόγων των σωματείων με δικαίωμα ψήφου και των εκπροσώπων τους (Προέδρου, ή μέλους του Δ.Σ. τους), καθώς και των υποψηφίων για το Δ.Σ. ένα μήνα νωρίτερα από τις εκλογές.
– Ένας ενιαίος και μοναδικός κατάλογος υποψηφίων για το Δ.Σ.
– Μέχρι έξι σταυρούς προτίμησης.

– Δυνατότητα παρουσίας παρατηρητή από τους υποψηφίους.
– Ποσόστωση φύλλου με 4 θέσεις μελών του Δ.Σ.
– Μία ex officio θέση στο Δ.Σ. στον ΕΣΑΚΕ, μία στον ΠΣΑΚ και μία στους ερασιτέχνες καλαθοσφαιριστές.
– Επικαιροποίηση όλων των ασυμβίβαστων για τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και των Ενώσεων.
– Ανεξάρτητη από Δ.Σ. κι εργαζόμενους στην ΕΟΚ εφορευτικής επιτροπής και επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων και καθορισμού καταλόγου σωματείων με δικαίωμα ψήφου.
– Δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ των αποτελεσμάτων των εκλογών, με όλα τα αναλυτικά τους στοιχεία.

Είναι προφανές πως εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση υποχρεούται η πολιτεία να θεσπίσει με νόμο βασικούς κανόνες δημοκρατικών εκλογών.

Υ.Γ.: Έχοντας ήδη καταθέσει κι άλλη φορά προτάσεις για να συζητηθούν σε Γενικές Συνελεύσεις, η ηγετική ομάδα με την ολοκληρωτική αδιαφάνεια που τη χαρακτηρίζει, όχι μόνο δεν εισάγει τις προτάσεις προς συζήτηση, όχι μόνο δεν δημοσιοποιεί καμία απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων (Αυτοδιοίκητο), αλλά αυθαιρετεί ακόμα και στη χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών των Γ.Σ. προς τη ΓΓΑ, για θέματα που ούτε καν έχουν συζητηθεί. Ως εκ τούτου αναμένουμε μόνο τις απόψεις και τις αντιδράσεις των μελών των Δ.Σ. των Ενώσεων, των Τοπικών Επιτροπών κι όλων των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΕΟΚ και φυσικά του κάθε σωματείου ξεχωριστά»

ΠΗΓΗ to10.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ