Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Ποιά θα είναι η επόμενη μέρα…..

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε αλλά στην ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Το οικονομικό πλήγμα του Covid – 19 είναι τόσο μεγάλο και σοβαρό που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις το επόμενο διάστημα πιθανώς θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία μας, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, εξελίξεις θα δρομολογηθούν και στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ήδη τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μετακινηθεί, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα και πολλές οικονομικές επιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή, σημασία έχει η ίδια η ζωή οπότε μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς.

Όταν όμως με το καλό περάσει όλο αυτό που περνάμε και έρθει αυτή η ευλογημένη μέρα, σίγουρα όλοι θα είμαστε φτωχότεροι γιατί όλοι πονάμε για την τσέπη μας και τα εισοδήματα μας. Τι θα μείνει τέλος του μήνα στο λογαριασμό ή αν θα έχουμε να την περάσουμε, και φυσικά όλοι νοιαζόμαστε για την χώρα μας και το αν θα μείνει όρθια μετά από όλο αυτό και το αν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και δουλείες την επομένη μέρα. Ο αθλητισμός θα μας απασχολήσει πολύ αργότερα και είναι λογικό.

Τη στιγμή που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μας, θα αναζητήσουμε και τις καθημερινές μας συνήθειες. Μέσα σε όλες αυτές είναι ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ που θα δούμε και θα αναλύσουμε παρακάτω. Είναι ένας τρόπος να ξεσκάσουμε να γυμναστούμε είτε με παρέα σε ένα γήπεδο, είτε σε ένα πρωτάθλημα. Δεν αποτελεί προτεραιότητα στις εποχές που ζούμε αλλά είναι σίγουρα κάτι που μας κάνει να περνάμε καλά μιας και αυτό είναι το βασικό νόημα του αθλητισμού άσχετα αν δεν το καταλαβαίνουμε ή το ξεχνάμε.

Οι ομάδες μέσα από την κρίση αυτή έχουν σίγουρα χάσιμο και οικονομικές πληγές,  ειδικά σε ψηλό επίπεδο, με μπάτζετ πολλών  εκατομμυρίων ευρώ και αυτή τη στιγμή  υποφέρουν. Αναγκαστικά παίρνουν μέτρα με μειώσεις συμβολαίων η αποδεσμεύσεις αθλητών και μερικές φορές αναγκάζονται  να πουλήσουν κάποιον αθλητή τους.

Με την επέλαση του Covid – 19 έχει έρθει ο τρόμος, ο πανικός σε ένα πολύ περίεργο μονοπάτι για όλους μας. Ένα μονοπάτι που κανείς δεν το έχει ξαναπερπατήσει οπότε δεν ξέρουμε σίγουρα τι θα ξημερώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μπασκετικός κόσμος και γενικά όλος ο αθλητισμός θα είναι διαφορετικός καθώς οι συνέπειες του ιού θα είναι πολλές.

Ας δούμε τον μπασκετικό χάρτη με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα και πόσο έχει επηρεάσει ο Covid – 19, αλλά και μια ανάλυση στα της Ένωσής μας.

Basket League(A1)
Ήδη έχει σταλεί αίτημα στον υπουργό μετά την απόφαση του ΕΣΑΚΕ για να αναβληθεί το πρωτάθλημα και περιμένουν απάντηση, ενώ πρόσφατα ο Τσαγκρωνης σε δήλωση του ανέφερε ότι αν υπάρξει οριστική διακοπή να γίνει χωρίς υποβιβασμούς!

Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο για τις ομάδες και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν και πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα με τις δηλώσεις όλων όσων ασχολούνται να είναι διαφορετικές. Σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει, το οικονομικό κόστος θα είναι ακόμα πιο μεγάλο.

Αν πάρουμε το σενάριο ότι το πρωτάθλημα ξεκινά και πάλι, πως θα είναι ως πρωτάθλημα μετά την επανέναρξη του; Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν αποδεσμεύσει του ξένους παίχτες τους η κάποιους από αυτούς. Ο Άρης έχει ήδη τους 3 ξένους παίχτες στην Αμερική ενώ ο Πανιώνιος βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση πριν το ιό με τους παίχτες να κάνουν αποχή από τις προπονήσεις επειδή είναι απλήρωτοι όπως λένε.

Πολλές ακόμα ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με την αναβολή να προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στο θέμα χορηγιών, εισιτηρίων, διαφημίσεων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Άρα ακόμα και αν αρχίσει το πρωτάθλημα θα δούμε σίγουρα διαφορετικές ομάδες και κάποιες από αυτές  να είναι στην κυριολεξία μισές.

Το ΝΒΑ είναι  μπροστά

Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα και στο ΝΒΑ, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε πάνω από 2 δις ευρώ, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε παίχτες και ομάδες για την μείωση των μισθών, λόγω της αναβολής, να είναι στο προσκήνιο.
Από την άλλη μεριά στην Αμερική υπάρχει όρος στα συμβόλαια ακόμα και για πανδημία ή πόλεμο ανάμεσα σε ομάδες και παίχτες. Βέβαια και χωρίς αυτό το ΝΒΑ θα βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα τον δρόμο του, μιας και είναι πιο μπροστά από ότι εμείς.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ υπάρχει σοβαρό  θέμα. Με την Ζαλγκίρις να σκέφτεται πάγωμα μισθών όπως και οι υπόλοιπες λιθουανικές ομάδες μιας και το πρωτάθλημα τελείωσε πρόωρα. Από την άλλη οι παίχτες έχουν συμβόλαια και πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλους.

Τα ίδια ισχύουν και για την Euroleague. Οι παίκτες έχουν συμβόλαια μέχρι να τελειώσει η χρονιά  και άρα πρέπει να πληρωθούν όλο το ποσό. Η ανακοίνωση της Euroleague λέει ότι εφόσον είναι εφικτό θα πρέπει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με οποιοιδήποτε κόστος ακόμα και αν πρέπει να γίνουν όλοι οι αγώνες σε μια χώρα!!!
Στο Basketball Champions League μετά και από πρόταση του πρόεδρου της ΑΕΚ κ. Αγγελόπουλου θα γίνει το Final 8 τον Σεπτέμβριο αλλά και εκεί προκύπτουν ζητήματα μιας και οι ομάδες μέχρι τότε θα έχουν άλλο ράστερ!!

Η Ένωση μας

Εν αναμονή των εξελίξεων και των αποφάσεων που θα παρθούν, θα αποφασίσει και η ΕΚΑΣΔΥΜ την επομένη μέρα. Θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της και όλοι μαζί, ακόμα και ο δήμος με την περιφέρεια, να δούμε το ζήτημα νωρίς έτσι ώστε να μην έχουμε παθητική στάση.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά συνολικά θα πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για το καλό της περιφέρειας μας σαν Ένωση. Πρέπει να δούμε το κάθε πρωτάθλημα/κατηγορία ξεχωριστά με τις ιδιαιτερότητες τους και μετά ως σύνολο, με όσα ερωτήματα και απορίες θα τεθούν από την κάθε πλευρά.

Σενάριο πρώτο. Να συνεχιστεί το πρωτάθλημα όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Αν συνεχιστεί οι παίκτες θέλουν χρόνο επανένταξης μετά από τόση απραξία. Αυτό σημαίνει 15 με 20 μέρες επιπλέον από την ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα. Τα οικονομικά μετά τις απώλειες από τις συνδρομές των ακαδημιών, που είναι και ο βασικός χρηματοδότης όλων των ομάδων ή ακόμα και οι χορηγίες, σε τι κατάσταση θα είναι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τα σωματεία;

Σενάριο δεύτερο. Να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα και να θεωρηθεί ως μη γενόμενο, δηλαδή να μην ανέβει κάνεις η να μην πέσει κάνεις κατηγορία. Δεν θα είναι άδικο λόγο χάρη στη Β’ κατηγορία των Ανδρών αφού έχει κλειδώσει κατά 99% το θέμα της ανόδου, με τις δύο ομάδες που θα πάρουν τις 1 ή 2 προνομιούχες θέσεις.  Δεν θα στείλουμε ομάδα στην Γ Εθνική. Επίσης τα μπαράζ γυναικών και παίδων, εφόσον γίνουν, είναι και αυτά ένα από τα βασικά και σημαντικότερα κριτήρια για αυτά τα πρωταθλήματα. Ότι αφορά τις εθνικές κατηγορίες έχει να κάνει και την απόφαση της ομοσπονδίας και όχι μόνο με την ένωση μας.

Σενάριο τρίτο. Να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα αλλά να αναδειχθούν πρωταθλητες είτε με κοινή απόφαση είτε παίζοντας αγώνες μπαράζ οι τέσσερις πρώτες ομάδες μόνο. Όμως θέλουν όλες οι ομάδες της τετράδας αυτή την στιγμή να ανέβουν στην Γ εθνική; Αν όχι προκύπτει θέμα και δεν θα έχει νόημα να γίνει όλο αυτό, ούτε και να βγάλουμε τον πέμπτο στην βαθμολογία πρωταθλητή. Αν ανέβεις στην Γ’ Εθνική και δεν το δηλώσεις, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, τότε πρέπει να υπάρχει ποινή αφαίρεσης βαθμών έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Το πρωτάθλημα των γυναικών και των παίδων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αφού ότι γίνει με τα πρωταθλήματα αυτά και όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν μπορεί να αναδειχτεί κάποιος πρωταθλητής χωρίς να γίνουν οι υπόλοιποι αγώνες.

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν στα παραπάνω σενάρια, άλλα σοβαρά άλλα όχι, το βασικότερο όμως είναι να γίνει μία νέα αρχή σε στέρεες βάσεις πάνω στην όποια απόφαση παρθεί μέσα από συλλογική και διεξοδική συζήτηση.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουμε μείνει σε επίπεδο καφενειακών συζητήσεων χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν βούληση για λύση. Οι παθογένειες του αθλήματος που αγαπάμε είναι χρόνιες και πλέον τις θεωρούμε φυσιολογικές. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν κοινό στόχο τη σωστή και δίκαιη επανεκκίνηση του αθλήματος.  Δεν θα αρέσει σε πολλούς αυτό γιατί σημαίνει τόλμη στην ανάληψη της πολιτικής και αθλητικής ευθύνης από όλους όσους διοικούν το χώρο του μπάσκετ. Το κόστος ίσως να είναι μεγάλο, αλλά για μια φορά καλούμαστε να αποφασίσουμε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον και ίσως  είναι  μοναδική ευκαιρία για τη σωστή ανοικοδόμηση του αθλήματος αλλά και γενικά όλων των αθλημάτων.

Πάντα θα υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλά επιχειρήματα αλλά να είναι στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής λύσης και όχι στο πλαίσιο αντιπολίτευσης και μικροσυμφερόντων. Σίγουρα η ανθρωπινή ζωή είναι πάνω από όλα όμως πρέπει να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι για την από εδώ και περά διαχείριση της κατάστασης.

Η κρίση αυτή μας αφορά όλους. Παίκτες, παράγοντες, υπουργείο, ομοσπονδία, ενώσεις και ιδιοκτήτες και θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και αντοχή σε όλο αυτό μιας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κατάστασης που ζούμε, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και κοινωνικά, είναι η οικονομική ύφεση μετά το πέρας της πανδημίας. Όλο αυτό που βιώνουμε σίγουρα θα αφήσει πολλά σημάδια σε εμάς, στην οικονομία μας και στον αθλητισμό.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ