Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν η ΑΕΚ έγινε Βασίλισσα της Ευρώπης: 52 χρόνια από το έπος του Καλλιμάρμαρου

Η ΑΕΚ έγραψε τη δική της ιστορία, καθώς συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από την βραδιά της 4ης Απριλίου του 1968 όταν και επικράτησε της Σλάβια Πράγας στο -κατάμεστο- Καλλιμάρμαρο με 89-82 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Είναι μια ημέρα διαφορετική από όλες τις άλλες για την ΑΕΚ! Η Ένωση εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968 κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτούσε στα χρονικά ελληνική ομάδα, βγάζοντας στους δρόμους όλη τη χώρα!

Η ομάδα του αείμνηστου Νίκου Μήλα, με έναν αμιγώς ελληνικό κορμό και παίκτες-σύμβολα όπως ο Γιώργος Αμερικάνος, ο Γιώργος Τρόντζος, ο Χρήστος Ζούπας, o Αινείας Λαρεντζάκης, ο Αντώνης Χρηστέας, ο Λάκης Τσάβας, αλλά και οι υπόλοιποι που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, σήκωσαν την Ελλάδα στα ουράνια, γράφοντας μια από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία τόσο της ομάδας, όσο και του ελληνικού αθλητισμού.

Κι όλα αυτά κόντρα σε μια ομάδα πανίσχυρη, όπως ήτανη Σλάβια Πράγας, που είχε για ηγέτη τον Γίρι Ζίντεκ και ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπροστά σε 80.000 Έλληνες φιλάθλους, όμως, η ομάδα από την Τσεχοσλοβακία δεν άντεξε και εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου πέρασε μια για πάντα στην ιστορία.Προβεβλημένοι σύνδεσμοιΌπου κι αν είσαι είναι και το καζίνο σου, με Live Blackjack & Ρουλέτα και τραπέζια με Έλληνες dealers αποκλειστικά για τα μέλη της Stoiximan. Πάτα εδώ! Τότε, όλη η Ευρώπη παραμιλούσε με όσα συνέβησαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση του Πιερ Τεσιέ, ο οποίος για λογαριασμό της L’Equipe έγραψε χαρακτηριστικά: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σ’ ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο. Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στην Αθήνα! Ποτέ δεν έχει γίνει μία παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους». Ήταν το βράδυ στο οποίο η ΑΕΚ έγινε… Βασίλισσα! AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Δημητριάδης, Νεσιάδης. Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, ΄Aμερ. Η ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλάκις πως «τιμά» και ακουμπά στην ιστορία της, κάτι που απέδειξε εμπράκτως το 2018. Τότε που ο Μάκης Αγγελόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τάσο Μπουλμέτη, δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό έπος, αφιερωμένο στο κατόρθωμα της ομάδας του σπουδαίου Νίκου Μήλα. Η ταινία «1968» μίλησε κατ’ ευθείαν στην ψυχή των θεατών, κέρδισε τους κριτικούς και έδειξε πως όταν η ΑΕΚ αντλεί δύναμη από την ιστορία της μπορεί να δημιουργήσει πολλά σπουδαία πράγματα.   Κι όλα αυτά κόντρα σε μια ομάδα πανίσχυρη, όπως ήτανη Σλάβια Πράγας, που είχε για ηγέτη τον Γίρι Ζίντεκ και ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπροστά σε 80.000 Έλληνες φιλάθλους, όμως, η ομάδα από την Τσεχοσλοβακία δεν άντεξε και εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου πέρασε μια για πάντα στην ιστορία.

Τότε, όλη η Ευρώπη παραμιλούσε με όσα συνέβησαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση του Πιερ Τεσιέ, ο οποίος για λογαριασμό της L’Equipe έγραψε χαρακτηριστικά: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σ’ ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στην Αθήνα! Ποτέ δεν έχει γίνει μία παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

Ήταν το βράδυ στο οποίο η ΑΕΚ έγινε… Βασίλισσα!

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Δημητριάδης, Νεσιάδης.

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, ΄Aμερ.

Η ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλάκις πως «τιμά» και ακουμπά στην ιστορία της, κάτι που απέδειξε εμπράκτως το 2018. Τότε που ο Μάκης Αγγελόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τάσο Μπουλμέτη, δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό έπος, αφιερωμένο στο κατόρθωμα της ομάδας του σπουδαίου Νίκου Μήλα. Η ταινία «1968» μίλησε κατ’ ευθείαν στην ψυχή των θεατών, κέρδισε τους κριτικούς και έδειξε πως όταν η ΑΕΚ αντλεί δύναμη από την ιστορία της μπορεί να δημιουργήσει πολλά σπουδαία πράγματα.Η ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλάκις πως «τιμά» και ακουμπά στην ιστορία της, κάτι που απέδειξε εμπράκτως το 2018. Τότε που ο Μάκης Αγγελόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τάσο Μπουλμέτη, δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό έπος, αφιερωμένο στο κατόρθωμα της ομάδας του σπουδαίου Νίκου Μήλα. Η ταινία «1968» μίλησε κατ’ ευθείαν στην ψυχή των θεατών, κέρδισε τους κριτικούς και έδειξε πως όταν η ΑΕΚ αντλεί δύναμη από την ιστορία της μπορεί να δημιουργήσει πολλά σπουδαία πράγματα.

Κι όλα αυτά κόντρα σε μια ομάδα πανίσχυρη, όπως ήτανη Σλάβια Πράγας, που είχε για ηγέτη τον Γίρι Ζίντεκ και ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπροστά σε 80.000 Έλληνες φιλάθλους, όμως, η ομάδα από την Τσεχοσλοβακία δεν άντεξε και εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου πέρασε μια για πάντα στην ιστορία.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στην Αθήνα! Ποτέ δεν έχει γίνει μία παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους». Ήταν το βράδυ στο οποίο η ΑΕΚ έγινε… Βασίλισσα! AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Δημητριάδης, Νεσιάδης. Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, ΄Aμερ. Η ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλάκις πως «τιμά» και ακουμπά στην ιστορία της, κάτι που απέδειξε εμπράκτως το 2018. Τότε που ο Μάκης Αγγελόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τάσο Μπουλμέτη, δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό έπος, αφιερωμένο στο κατόρθωμα της ομάδας του σπουδαίου Νίκου Μήλα. Η ταινία «1968» μίλησε κατ’ ευθείαν στην ψυχή των θεατών, κέρδισε τους κριτικούς και έδειξε πως όταν η ΑΕΚ αντλεί δύναμη από την ιστορία της μπορεί να δημιουργήσει πολλά σπουδαία πράγματα.   Πηγή sdna.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ