Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος στο Maksports.gr: Υπέρτατη τιμή που αναλαμβάνω την Εθνική Παίδων – Υγεία και σταθερότητα στην Βάσας

Είχα την τύχη να κάνω μια πολύ ωραία συζήτηση για μπάσκετ και όχι μόνο, με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζα αλλά του είχα προπονητική αδυναμία. Απλός, φιλικός και δείχνει να έχει βρει στην Ιθάκη του στην Ουγγαρία, μιας και μιλώντας μαζί του καταλαβαίνεις την ηρεμία και την ικανοποίηση του.

Στα ξένα λοιπόν για ακόμα φορά, μετά το πέρασμα από το Λίβανο και την Αλ-Ριγιάντι και την Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, πλέον βρίσκεται στην Ουγγαρία, στην Βάσας. Σε ένα πλάνο που επενδύει στις ακαδημίες και στην δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομών. Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά με επιμονή, πιστή και στήριξη από την ομάδα, πλέον όλα κυλούν ομαλά, χωρίς την αρχική πίεση.

Πρόσφατα κατέκτησε το κύπελλο (Hepp Cup) κάνοντας την έκπληξη σε βάρος της Χόνβεντ στον τελικό της διοργάνωσης. Μια μεγάλη επιτυχία καθώς η διαφορά στους προϋπολογισμούς είναι τεράστια, μιας και η Χόνβεντ επιδοτείται κάθε χρόνο από το κράτος.

Η ελληνική σχολή προπονητικής είναι από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, ενώ πλέον η εξάπλωσή της έφτασε και εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Όλο και περισσότερες ομάδες εμπιστεύονται ΄Έλληνες προπονητές κάνοντας το ελληνικό μπάσκετ να πρωταγωνιστεί.

Στην Ελλάδα έχει θητεύσει στους πάγκους της ΑΕΚ, του Ίκαρου Νέας Σμύρνης, της Δόξας Λευκάδας, του Πανιωνίου, του Ρεθύμνου Cretan Kings και του Ηρακλή και πλέον όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΟΚ  πριν από λίγο (Διαβάστε εδώ), αναλαμβάνει και την Εθνική ομάδα παίδων, ενώ στην συζήτηση μας ανέφερε ότι είναι υπέρτατη τιμή και χαρά το να προπονείς για τις εθνικές ομάδες της χώρας σου.

Διαβάστε όλα όσα μας είπε ο Βαγγέλης Ζιάγκος, αφού τον ευχαριστήσω για την συνέντευξη, του ευχηθώ πάντα επιτυχίες σε ότι κάνει και σύντομα να επιστρέψει στην Ελλάδα σε κάτι που να έχει νόημα και προοπτική. Επίσης καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως προπονητής της Εθνικής ομάδας των παίδων.

 

Όταν ήρθε η πρόταση από την Ουγγαρία, την αποδέχθηκες αμέσως ή το σκέφτηκες αρκετά μιας και ήταν μια πρόταση διαφορετική από όσες έχεις δουλέψει μέχρι τώρα; Είχες προτάσεις από την Ελλάδα πριν πάρεις την απόφαση αυτή;

Κάθε ένας από εμάς σε όποιον χώρο και αν δραστηριοποιείται επαγγελματικά, βάζει τις προτεραιότητες του με βάση τα «θέλω» του, τις τρέχουσες ανάγκες του και τα πλάνα της ζωής του. Η πρόταση από την Ουγγαρία ήρθε σε μία χρονική περίοδο που είχα θέσει το εξωτερικό ως βασική μου προτεραιότητα. Είχα βρεθεί στην Ουγγαρία ως ομιλητής σε σεμινάριο προπονητών, έγινε η πρώτη προσέγγιση από τους ανθρώπους της ομάδας μου, ακολούθησε μία δεύτερη συνάντηση όπου μου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλάνο και η φιλοσοφία του Οργανισμού, είδα την υγεία και τη σταθερότητα που αναζητούσα και τελικώς συμφωνήσαμε.

 

Πρόσφατα η ομάδα σου, η Βάσας, κατέκτησε το κύπελλο με αντίπαλο μάλιστα την Χόνβεντ κάνοντας την μεγάλη έκπληξη. Ήταν ένας από τους στόχους σας;

Η επιτυχία αυτή είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ και ότι με πλάνο, πίστη στον εαυτό σου, επιμονή στις αρχές σου και υπομονή απέναντι στα προβλήματα καθένας από εμάς μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του. Όχι, η κατάκτηση του τροπαίου δεν ήταν στους στόχους του αρχικού σχεδιασμού μας.

 

 

Η ομάδα δεν έχει ξένους αλλά κατά κύριο λόγο νεαρούς και ταλαντούχους αθλητές. Πως το βλέπεις αυτό το πλάνο και ποιος είναι ο στόχος για την συνέχεια του πρωταθλήματος;

Αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση για κάθε προπονητή που αποφασίζει να εργαστεί σε project σαν αυτό, όπου αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη των αθλητών αλλά και του ίδιου του Οργανισμού σε μία παράλληλη σχέση και ταυτόχρονα η ανταγωνιστική παρουσία της ομάδας στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Οι ξένοι αθλητές στην Ουγγαρία πράγματι κάνουν τη διαφορά, όμως το challenge να δουλέψεις πάνω στο γηγενές ανθρώπινο δυναμικό και να το αναπτύξεις σε κάνει να αισθάνεσαι κάθε μέρα σημαντικός και δημιουργικός.

 

Ποιες είναι οι διαφορές με το ελληνικό πρωτάθλημα;

Διαφορές υπάρχουν τόσο στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού όσο και στην επαγγελματική αθλητική κουλτούρα. Αναφορικά με το πρώτο, το παιχνίδι εξελίσσεται σε υψηλές ταχύτητες, όχι πάντα οργανωμένα, με runngun παιχνίδι,  quickhitters (δηλ. σύντομες συνεργασίες του ενός screen) και πολλά isolations (απομονώσεις για παιχνίδι 1on1). Λείπει το οργανωμένο και σκεπτόμενο σετ παιχνίδι και είναι κάτι που αναπτύσσεται αργά και σταθερά, κυρίως λόγω της παρουσίας πολλών ξένων προπονητών από Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Ελλάδα.

 

 

Θα πρότεινες στους Έλληνες συνάδελφους σου να επιλέξουν το εξωτερικό;

Ναι. Η Ελληνική αγορά αφενός δεν αποτελεί επαγγελματικό μονόδρομο, αφετέρου έχει πολλές παθογένειες που δεν την καθιστούν πια ελκυστική όπως παλιά και τέλος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μας χωρέσει όλους.

 

Στόχος είναι η παραμονή στο εξωτερικό ή η επιστροφή στην Ελλάδα και γιατί;

Ιδανικά θα ήθελα να εργαστώ στην πατρίδα μου που αγαπώ και να είμαι κοντά στην οικογένειά μου που μου λείπει και είναι το μοναδικό τίμημα του εξωτερικού για όσους την αφήνουν πίσω. Από την άλλη, όπως ανέφερα παραπάνω, το εξωτερικό έχει πλεονεκτήματα που το καθιστούν πολύ ελκυστικό επαγγελματικό προορισμό.

 

 

Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η ηρεμία που επικρατεί στην Ουγγαρία στο θέμα του προπονητή;

Νομίζω ότι η παράλογη αυτή λογική συνάδει με τις γονιδιακές μας καταβολές. Είμαστε λαός βιαστικός και ανυπόμονος. Για οτιδήποτε διεκδικούμε το θέλουμε εδώ και τώρα. Αντίθετα, η επιτυχία είναι από τη φύση της μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί υπομονή και πλάνο, δύο στοιχεία που λείπουν από την ιδιοσυγκρασία μας.

 

Ποια θα ήταν τα κριτήρια επιστροφής σου στην Ελλάδα; Με τι προοπτικές θ’ αναλάμβανες εκ νέου έναν ελληνικό σύλλογο;

Όλοι αναζητούμε την ευτυχία αλλά νομίζω ότι χάνουμε το δρόμο στην πορεία είτε γιατί ξεχνάμε τι ακριβώς θέλουμε είτε για δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ τι είναι αυτό που θέλουμε και πως θα το πετύχουμε. Για μένα ένα υγιές, διοικητικά συμπαγές και οικονομικά σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον είναι τα στοιχεία που επιζητώ και στην παρούσα φάση αισθάνομαι ευτυχισμένος.

 

 

Η καλύτερη σου στιγμή στην Basket League ποια πιστεύεις πως ήταν;

Αισθάνομαι τυχερός και ευλογημένος γιατί παρά τις δυσκολίες που όλοι βρίσκουμε μπροστά μας, έχω πολλές έντονες στιγμές να θυμάμαι. Δύο από αυτές έχουν χαραχτεί περισσότερο στη μνήμη μου. Η μία είναι ο πρώτος αγώνας της επιστροφής της ΑΕΚ στην Α1 απέναντι στον Ολυμπιακό στο κατάμεστο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2014-15, που παρά την ήττα βιώσαμε όλοι την απόλυτη δικαίωση μετά από τα δύο «πέτρινα» χρόνια σε Β Εθνική και Α2. Η άλλη είναι η νίκη-σωτηρία ως προπονητής των Rethymno Cretan kings απέναντι στον Άρη στο Αλεξάνδρειο τη σεζόν 2018-19 την τελευταία αγωνιστική σε μία συγκλονιστική και πολύ ιδιαίτερη εμπειρία.

 

Την αλλαγή στην διοίκηση της ΕΟΚ πως την βλέπεις σύμφωνα με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε όλα τα επίπεδα;

Είμαι αισιόδοξος, η αλλαγή ήταν απαραίτητη τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πλάνα ενεργειών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν έναν προοδευτικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, με την σχετική εξωστρέφεια και τη σύνδεση του αθλήματος με την κοινωνία, στοιχεία που έλειπαν τα τελευταία χρόνια.

 

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ