Connect with us

Uncategorized

Ο οδηγός για όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2021

Η αναδιαμόρφωση του αθλητικού καλενταριού του 2021 λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών αγώνων είναι μία σπαζοκεφαλιά που καλούνται να διαχειριστούν οι περισσότερες ομοσπονδίες αθλημάτων.

Η χρονιά που έπεται των Ολυμπιακών Αγώνων είναι παραδοσιακά γεμάτη παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι 22 από τις 33 παγκόσμιες ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων είχαν προγραμματίσει να διεξάγουν το 2021 το παγκόσμιο πρωτάθλημά τους ενώ οι υπόλοιπες 11 είτε δεν είχαν πλάνο παγκοσμίου για το 2021 είτε δεν έχουν αντίστοιχο θεσμό στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα αθλήματα του μπάσκετ, της ιππασίας, του ποδοσφαίρου, του γκολφ, του χόκεϊ, του καράτε, του ράγκμπι, της ιστιοπλοΐας, της σκοποβολής, του τένις και του τριάθλου. Για τα 22 όμως, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα ισχυρά Ολυμπιακά του στίβου, της κολύμβησης, της ποδηλασίας και της γυμναστικής, το 2021 ήταν χρονιά παγκοσμίου και για πρώτη φορά στα χρονικά τα προΐόντα τους ήρθαν αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Ακολουθούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις για το κάθε ένα:

Στίβος (WA)
Ήταν από τις πρώτες ομοσπονδίες που συμβιβάστηκε και μετέφερε το παγκόσμιο πρωτάθλημα για το 2022, στο διάστημα 15-24 Ιουλίου.

Υγρός στίβος (FINA)
Ήδη είναι σαφές ότι θα μετακινηθεί το παγκόσμιο της Φουκουόκα γιατί οι αρχικές ημερομηνίες (16/7-1/8) συμπίπτουν με τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ακόμα είναι προς συζήτηση αν θα μεταφερθεί σε άλλη περίοδο πριν ή μετά το Τόκιο μέσα στο 2021 ή αν θα πάρει μονοετή παράταση για το 2022, το πρόγραμμα του οποίου έτους αρχίζει επίσης να γεμίζει.

Ποδηλασία (UCI)
Ο νέος σχεδιασμός της UCI άλλαξε θέση το παγκόσμιο πίστας από το Φεβρουάριο-Μάρτιο στον Οκτώβρη, όποτε αναμένεται να γίνει και το 2021. Τα υπόλοιπα Ολυμπιακά αγωνίσματα της ποδηλασίας, το BMX, η ορεινή και η ποδηλασία δρόμου, διεξάγουν κάθε χρόνο παγκόσμια πρωταθλήματα και οι ημερομηνίες τους θα καθοριστούν με βάση τους Ολυμπιακούς.

Γυμναστική (FIG)
Δε θα αλλάξει θέση το παγκόσμιο της ενόργανης γυμναστικής που θα γίνει τον Οκτώβρη του 2021, όπως συνήθως. Ούτε το παγκόσμιο στο τραμπολίνο αναμένεται να αλλάξει θέση αφού έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο.

Τζούντο (IJF)
Κανονικά στο τζούντο έχουμε κάθε χρόνο παγκόσμιο πρω τάθλημα εκτός από τις χρονιές των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ιδιαίτερη περίπτωση του 2021 υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί το παγκόσμιο της Τασκένδης από το Σεπτέμβριο (12-19/9) νωρίτερα, πριν το Τόκιο, ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα Ολυμπιακής πρόκρισης. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Πάλη (UWW)
Η πάγια τακτική ήταν ίδια με του τζούντο. Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε να παραμείνει στο Όσλο το παγκόσμιο του 2021, αλλά υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί αργότερα από τον Οκτώβριο που είχε προγραμματιστεί για να έχουν περισσότερο χρόνο οι αθλητές μετά το Τόκιο.

Βόλεϊ (FIVB)
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ του 2021 είχε δοθεί στη Ρώμη αλλά είναι ασαφές αν τελικά θα γίνει εκεί. Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας δήλωσε ότι ψάχνουν τη βέλτιστη λύση για να μην εμποδίσουν την πρετοιμασία των αθλητών και για να είναι στην καλύτερή τους κατάσταση στο παγκόσμιο.

Άρση βαρών (IWF)
Στην ίδια περίοδο αναθεώρησης βρίσκεται και η άρση βαρών σε σχέση μετο παγκόσμιο που είχε ανατεθεί στη Λίμα του Περού, το οποίο βρίσκεται στον αέρα.

Κωπηλασία (World Rowing)
Όπως με το τζούντο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί πριν τους Ολυμπιακούς το παγκόσμιο της Σαγκάη που έχει σχεδιαστεί για το Σεπτέμβριο, μόλις 6 εβδομάδες μςτά το Τόκιο. Οι διοργανωτές Κινέζοι προμοτάρουν τη συγκεκριμένη ιδέα.

Τάε κβον ντο (WT)
Όπως η WA, η παγκόσμια ομοσπονδία της πολεμικής τέχνης κινήθηκε γρήγορα και μετέφερε το παγκόσμιο της Γουξί από το Μάιο στα τέλη του 2021 για να απελευθερώσει την επρίοδο πριν τους Ολυμπιακούς.

Ξιφασκία (FIE)
Η διοργάνωση του 2021 έχει ανατεθεί στο Κάιρο της Αιγύπτου αλλά ακόμα δεν είχαν οριστεί ημερομηνίες, οπότε είτε θα διεξαχθεί κοντά στους Ολυμπιακούς είτε θα πάρει παράταση για το 2022.

Πινγκ πονγκ (ITTF)
Η παγκόσμια ομοσπονδία διοργανώνει εναλλάξ παγκόσμια πρωταθλήματα για το ατομικό και το ομαδικό, με εξαίρεση τις χρονιές των Ολυμπιακών. Το 2021 ήταν η χρονιά του ατομικού που θα γινόταν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, οπότε λογικά θα αλλάξει. Έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα να καταργηθεί για το ατομικό ο θεσμός και να μπουν στη θέση του 4 «γκραν σμας», όπως γίνεται με τα γκραν σλαμ στο τένις.

Χάντμπολ (IHF) 
Τα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών έχουν οριστεί για το Γενάρη και το Δεκέμβρη του 2021 αντίστοιχα οπότε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η σκέψη αλλαγής. Το μοναδικό πρόβλημα που έχει το τουρνουά των ανδρών είναι οι καθυστερήσεις στα έργα για την κατασκευή των σταδίων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Τοξοβολία (World Archery)
Δεν είχε προλάβει να ανακοινώσει ημερομηνίες για το παγκόσμιο του 2021 η ομοσπονδία, όμως αναμενόταν για το 2ο μισό του έτους. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα οριστούν ημερομηνίες μόνο όταν περάσει η πανδημία.

Μπάντμιντον (BWF)
Η διοργάνωση έχει δοθεί στην ισπανική πόλη Ουέλβα για τον Αύγουστο και οι Ισπανοί συνομιλούν με την BWF για να οριστεί νεά ημερομηνία. Είναι αβέβαιο αν θα παραμείνει στο 2021 ή θα μεταφερθεί για το 2022.

Μοντέρνο πένταθλο (UIPM)
Ακόμα είναι στη διαδικασία σχεδιασμού της αγωνιστικής σεζόν του 2021 που περιλαμ΄βανει και το παγκόσμιο του Μινσκ. Το λογικό είναι να τοποθετηθεί σε χρονική απόσταση από τους Ολυμπιακούς αγώνες, πριν ή μετά.

Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ (WBSC)
Το παγκόσμιο του μπέιζμπολ το Μάρτιο του 2021 δεν αλλάζει θέση, ενώ αυτό του σόφτμπολ θα μεταφερθεί στο 2022.

Πυγμαχία (AIBA)
Η έκπτωτη ομοσπονδία θέλει να διοργανώσει παγκόσμιο ανδρών κοντά στους Ολυμπιακούς το 2021. Είναι ασαφές ακόμα το τι θα γίνει με τις γυναίκες.

Κανόε Καγιάκ (ICF)
Διεξάγονται παγκόσμια σε σλαλομ και σπριντ κάθε χρόνο πέρα από τις Ολυμπιακές χρονιές. Το παγκόσμιο σλάλομ μάλλον θα παραμείνει στο Σεπτέμβριο του 2021 που είχε οριστεί. Πιο δύσκολα τα πράγματα για το σπριντ που συμπίπτει με τους Παρολυμπιακούς τον Αύγουστο και πρέπει να μετακινηθεί.

Σκέιτμπορντ (WS)
Το -διετές- παγκόσμιο είναι να διεξαχθεί το 2021 στην Αργεντινή τον Οκτώβρη-Νοέμβρη και δεν υπάρχει πρόταση να αλλάξει.

Σερφ (ISF)
Το παγκόσμιο γίνεται κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία και τοποθεσία για το 2021.

Αγωνιστική Αναρρίχηση (IFSC)
Δεν υπάρχει πλάνο για μεταφορά του παγκοσμίου του 2021 που θα γίνει στη Μόσχα το Σεπτέμβριο. Οι σκέψεις αλλαγής ημερομηνίας δεν είναι πολλές, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο 40 αθλητές θα συμμετάσχουν στην παρθενική εμφάνιση του αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ sportsfeed.gr

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΤΣΗ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία Uncategorized