Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γιάννης Κτιστάκης στο maksports: Nιώθω τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με καταπληκτικούς χαρακτήρες

Η Εθνική κορασίδων έκλεισε με ήττα τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό U16 στο Ματοσίνιος της Πορτογαλίας, αλλά τερμάτισε στην έκτη θέση έχοντας μια εξαιρετική πορεία. Έτσι ο στόχος της παραμονής στην κατηγορία επετεύχθη και με το παραπάνω μάλιστα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Κτιστάκη τον προπονητή της εθνικής μας ομάδας, ο όποιος μόνο καλά λόγια είχε να πει για τις παίκτριές του, ενώ μας μίλησε και για την εμπειρία του τουρνουά.

Συνομιλώντας μαζί του καταλαβαίνεις αμέσως το πάθος και την  αγάπη έχει για αυτό που κάνει, αλλά πάνω από όλα συνειδητοποιείς, ότι είναι και παιδαγωγός, εκτός από προπονητής, κάτι πολύ σημαντικό για τις μικρές ηλικίες.

Το χρονικό διάστημα από την πρώτη προπόνηση μέχρι και το ευρωπαϊκό ήταν αρκετό να ετοιμαστείτε ανάλογα? Είδαμε μια ομάδα ανταγωνιστική και δουλεμένη.

Ναι, θεωρώ ότι το χρονικό διάστημα των 41 ημερών ήταν αρκετό για να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία. Οφείλω να τονίσω τη σημαντική συμβολή του γραφείου των εθνικών ομάδων που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε το αρχικό στάδιο με 16 παίκτριες στην Αρναία της Χαλκιδικής όπου δουλέψαμε πολύ σκληρά επί 14 ημέρες και είχαμε τη δυνατότητα 3 φιλικών αγώνων με τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια πήραμε μέρος σε 2 διεθνή τουρνουά (Ρώμη, Λισαβόνα) πριν φτάσουμε στο Πόρτο για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε παίξει 9 αγώνες πριν το 1ο jumpball απέναντι στη Γαλλία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα και τα κορίτσια αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες από δυνατές αναμετρήσεις.

 

Το ότι πετύχαμε το ζευγάρι του τελικού (Ισπανία – Γαλλία) στον όμιλο αλλά και στα Προημιτελικά, ήταν ατυχία θα λέγαμε?

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσαμε να πούμε πως ναι. Ειδικά η διασταύρωση με την Ισπανία για την είσοδο στα ημιτελικά ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, παρότι σταθήκαμε αξιοπρεπώς απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Τη δεδομένη στιγμή αν παίζαμε με κάποια άλλη ομάδα ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, γιατί η διαφορά μας με τις υπόλοιπες ομάδες δεν ήταν τόσο μεγάλη.

 

Πες μας λίγα λόγια από την αρχή μέχρι το τέλος σε όλο αυτό ταξίδι που ζήσατε με τα κορίτσια.

Κατ’ αρχή να πω ότι νιώθω τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με καταπληκτικούς χαρακτήρες σε όλη αυτή την πορεία. Πριν καταλήξουμε στην τελική ομάδα οργώσαμε όλη την Ελλάδα για να καταλήξουμε στην αρχική 16άδα. Η αλήθεια είναι ότι δουλέψαμε πολύ σκληρά, με μεθοδικότητα και συνέπεια. Ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Θεωρώ ότι οι αθλήτριες παρουσίαζαν καθημερινά βελτίωση και νομίζω ότι χτίσαμε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την προσπάθεια τόσο του τεχνικού staffόσο και των ίδιων των αθλητριών.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το πραγματικό κέρδος για αυτά τα παιδιά από εδώ και πέρα?

Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν μέσω της προετοιμασίας, των φιλικών αγώνων και των αγώνων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι το εφαλτήριο για να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθειά τους για ατομική βελτίωση.

 

Πιστεύεις ότι το γυναικείο μπάσκετ έχει την αναγνώριση που πρέπει?

Όχι, νομίζω ότι χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια. Η Ομοσπονδία κινείται στη σωστή κατεύθυνση , αλλά είναι νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

 

Δίπλα σου είχες ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το τιμ/ανθρώπους της προσπάθειας αυτής.

Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου Γιάννη Παπούλη και Έλενα Παπαδημητρίου που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Ο Κώστας Μασούρας, ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης με τις γνώσεις του και την εμπειρία του συνέβαλε καθοριστικά στον δικό του τομέα. Οφείλω να ευχαριστήσω την φυσικοθεραπεύτριά μας Μαρία Παπαβασιλείου καθώς και τις γιατρούς Κική Τσακίρη, ΑλεξίαΜαρίνου και Ειρήνη Ιωσηφίδου που ήταν κοντά μας όλη την περίοδο της προετοιμασίας. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ελένη Σαμαρτζή, αρχηγό της αποστολής στο Πόρτο, όπου συνέβαλε τα μέγιστα για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί.

Είμαστε σε καλό στάδιο στα αναπτυξιακά τμήματα πιστεύεις? Και αν ναι, θέλει υπομονή και πίστωση χρόνου η νέα διοίκηση να δούμε αποτελέσματα?

Όχι, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις μικρές ηλικίες σε ό, τι αφορά τη βασική τεχνική και την ατομική επιθετική και αμυντική τακτική. Δυστυχώς νομίζω ότι δε δουλεύουμε σωστά στα σωματεία. Οι ομάδες πρέπει να ξεφύγουν από τα πρόσκαιρα αποτελέσματα και να επενδύσουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αθλητριών που είναι βέβαια ο δύσκολος δρόμος. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή και πίστωση χρόνου αλλά ταυτόχρονα είναι ανάγκη για γρήγορες και καινοτόμες δράσεις.

 

Ισχύει ότι και στα αγόρια. Ότι δηλαδή στις μικρές ηλικίες δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Και αν ναι πως την βλέπεις την κατάσταση αυτή?

Ναι, το βάρος ενός πιθανά ανεπιτυχούς αποτελέσματος δυστυχώς επηρεάζει τη δουλειά μας. Ο φόβος για άσχημα αποτελέσματα οδηγούν εμάς τους προπονητές να μη χρησιμοποιούμε νεαρές ταλαντούχες αθλήτριες κάτω από τον φόβο της ήττας. Πρέπει και οι διοικήσεις των ομάδων να δουν πιο μακριά, να επενδύσουν στις μικρές ηλικίες, πέρα από τα εφήμερα αποτελέσματα και να στηρίξουν τους προπονητές που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παίζει ρόλο η φουρνιά αθλητών για την κάθε χώρα η όχι?

Είναι δεδομένο ότι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Παλιότερα στην Ελλάδα αυτό συνέβαινε πιο συχνά. Είχαμε περισσότερες ποιοτικές παίκτριες κάθε χρόνο. Τώρα δυστυχώς δεν έχουμε φουρνιές ταλέντων, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις ταλαντούχων παικτριών που από μόνες τους δε φτάνουν για να οδηγήσουν στη διάκριση μια ολόκληρη ομάδα. Ειδικότερα στις μικρές ηλικίες σπανίζουν πλέον τα πολύ ψηλά κορίτσια. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ήμασταν η κοντύτερη ομάδα στο Πανευρωπαϊκό της Πορτογαλίας και αυτό είχε ως επακόλουθο να είμαστε και η τελευταία ομάδα στον τομέα των rebounds.

 

Μια επιτυχία αλλά όχι ανέλπιστη, μιας και βλέπαμε αγώνα με τον αγώνα να το θέλετε όλο και πιο πολύ. Το περίμενες ότι θα είμαστε στην εξάδα?

Για να είμαι ειλικρινής ήμουν πολύ επιφυλακτικός. Ο αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην Α’ κατηγορία. Οφείλω να ομολογήσω ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων προετοιμασίας δεν είχαμε τη σταθερότητα που θέλαμε. Η διάρκεια όμως στην απόδοση και οι καλές εμφανίσεις των κοριτσιών ήρθαν την πιο κατάλληλη στιγμή. Η είσοδός μας στην 8άδα έγινε με σχετική ευκολία και μας έδωσε ώθηση για τη συνέχεια. Πολύ μεγάλη νίκη ήταν αυτή απέναντι στο Βέλγιο. Η ομάδα του Βελγίου ήταν πολύ ποιοτική και να σας θυμίσω ότι είχαμε χάσει από αυτούς σχετικά εύκολα στο τουρνουά της Ρώμης μια εβδομάδα πριν το Πανευρωπαϊκό. Με αυτή τη νίκη μπήκαμε στην 6άδα.

 

1 Comment

1 Comment

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ