Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαρτσουλιόνις: “Δεν παίρνω πίσω όσα είπα”

Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις μίλησε στο Sport24 για όσα είπε πριν από λίγες ημέρες περί δωροδοκίας στο Eurobasket του 1987.

Ο Μαρτσουλιόνις ανέφερε πως ήταν παράξενο το κοουτσάρισμα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι στον τελικό μετά τα όσα είπε για τους ανθρώπους που πλησίασαν μέλη της ομάδας της ΕΣΣΔ για χρηματισμό.

Ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Νίκος Φιλίππου απάντησαν καυστικά στα λεγόμενα του Μαρτσουλιόνις, ενώ ο Βολκώφ δήλωσε άγνοια για όσα είπε ο συμπαίκτης του.

Δείτε τι είπε στο Sport24:

– Εδώ και τρεις ημέρες, όλος ο αθλητικός κόσμος της χώρας ασχολείται και σχολιάζει τις ατάκες που χρησιμοποιήσατε στο “Skyhook” περί απόπειρας δωροδοκίας πριν από τον τελικό του EuroBasket 1987. Τι ακριβώς αναφέρθηκε από μέρους σας, στη συγκεκριμένη συνέντευξη;

Αυτό που πρέπει να πούμε πριν από οτιδήποτε άλλο είναι πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, στον τελικό του EuroBasket 1987. Δεν θέλω να υποβαθμίσω επ ουδενί όσα πετύχατε σε εκείνη τη διοργάνωση. Απλά κάποιοι “μετέφρασαν” διαφορετικά αυτά που είπα και γι αυτό πήρε τόσο μεγάλη έκταση το θέμα. Θα σου θυμίσω κιόλας πως τόσα χρόνια ουδέποτε εγώ ή άλλος παίκτης εκείνης της ομάδας μιλήσαμε υποτιμητικά για την Ελλάδα και τον τελικό. Έγινε ένα σπουδαίο παιχνίδι, το οποίο χάσαμε.

Από την άλλη, είναι πραγματικότητα πως όταν μιλούσαμε μεταξύ μας με τα άλλα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης, αρκετοί αντιλαμβανόμασταν -με τις ιστορίες που μοιραζόμασταν- πως υπήρξαν κάποιες περίεργες προσεγγίσεις προς εμάς, από κάποιους Έλληνες. Είναι ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει κάποιες φορές εσωτερικά, τα παιδιά που ήμασταν τότε στην ομάδα. Αλλά μέχρις εκεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνέντευξη που διαβάσατε, η ερώτηση αφορούσε στο κοουτσάρισμα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι στον τελικό. Κι αυτό που απάντησα είναι πως έγιναν πολλά περίεργα πράγματα γενικά, όπως αντίστοιχα το κοουτσάρισμά του. Πάνω εκεί λοιπόν αναφέρθηκα στο γεγονός πως κάποιοι μας προσέγγισαν, προσφέροντας χρήματα για να μας επηρεάσουν και, εν τέλει, να χάσουμε τον αγώνα. Το ελληνικό έθνος έχει σπουδαίους φιλάθλους, το ξέρουν όλοι αυτό. Προσωπικά άλλωστε το βίωσα επίσης το 1995. Προφανώς δεν έχω τίποτα εναντίον κανενός. Απλά αυτή ήταν η ιστορία που μοιράστηκα. Μέχρις εκεί“.

– Όταν διαβάζει κάποιος για προσέγγιση και απόπειρα χρηματισμού, το μυαλό του πάει σε κάποιον επίσημο ή παράγοντα από την Ομοσπονδία. Μπορείτε να γίνετε σαφής για τα πρόσωπα που σας πλησίασαν;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Τόση ώρα δεν αναφέρομαι σε επίσημους, ή ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Σε καμία περίπτωση. Μιλάω για κάποιους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε επαφή την περίοδο που ήμασταν στην Ελλάδα για το EuroBasket, με τους οποίους συναναστρεφόμασταν. Ήταν άσχετοι με την Ομοσπονδία, δεν είχαν κάποια θέση ή αξίωμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως δεν αναφέρομαι σε άτομο με επίσημη θέση. Απλά ξαναλέω πως όταν τυχαίνει να μιλάμε τα υπόλοιπα παιδιά για εκείνο τον αγώνα και ό,τι προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχαν περίεργες προσεγγίσεις προς κάποιους εξ ημών. Μέχρι εκεί όμως. Μπορεί ψυχολογικά να ήμασταν πιο χαλαροί απ ότι έπρεπε λόγω αυτού, όχι τόσο δυνατοί πνευματικά για να μπούμε στο γήπεδο και να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας. Αυτό όμως ήταν δικό μας πρόβλημα, κανενός άλλου“.

– Θεωρείτε ότι ελήφθησαν διαφορετικά αυτά που είπατε στη συνέντευξή σας;

Δεν ξέρω, αλλά αλήθεια σου λέω πως δεν ήθελα ούτε είχα τη διάθεση να μειώσω την ιστορική νίκη της Ελλάδας. Δεν ήθελα να πω κάτι κακό, δεν είμαι αφελής για να χαλάσω σχέσεις μετά από τόσα χρόνια, ούτε να αλλοιώσω κάτι που είναι σαφές. Δεν έχει νόημα άλλωστε“.

Δεν ήταν φυσιολογικό να μείνει στον πάγκο ο Βολκόφ

– Νωρίτερα χαρακτηρίσατε ως “περίεργο” το κοουτσάρισμα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι στον τελικό. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

Αν ξαναδείς το παιχνίδι, κι έχοντας γνώση φυσικά του ποιος ήταν ποιος και τι ρόλο είχε στην ομάδα, μπορεί να αντιληφθείς κάποια πράγματα από δύο μόνο παραδείγματα. Ο Σάσα Βολκόφ, που είχε 14 πόντους στο πρώτο μέρος, δεν σηκώθηκε από τον πάγκο στο δεύτερο, ενώ ο Χέινο Έντεν δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο στον τελικό. Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι, απλά ξέροντας τις δυνατότητες που είχαμε ως ομάδα, μπορώ να σου πω ότι δεν ήταν φυσιολογικό, για παράδειγμα, να μένει στον πάγκο σε όλο το δεύτερο μέρος ο Σάσα Βολκόφ, μιλάμε για παιχταρά“.

– Φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεστε γιατί έχει γίνει τόσος θόρυβος στην Ελλάδα, για όσα είπατε στο “Skyhook”; Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Νίκος Φιλίππου ήταν μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν δημόσια για τις δηλώσεις σας.

Ναι, φυσικά. Είναι ένα θέμα που πολιτικοποιήθηκε πολύ γρήγορα και πολύ έντονα, το συζητούν ίσως για άλλους λόγους τώρα. Είναι ξεκάθαρο όμως πως ποτέ δεν αναφέρθηκε κάτι άσχημο ή unfair για την ελληνική ομάδα, η οποία πήρε μία σπουδαία και μεγάλη νίκη. Από την άλλη όμως, δεν θα πάρω πίσω όσα είπα, όντως μας προσέγγισαν κάποιοι και δεν ήθελαν να παίξουμε καλά. Αυτό έγινε κι είναι σαφές. Αλλά ξαναλέω δεν ήταν επίσημοι ή άνθρωποι της Ομοσπονδίας. Έτσι κι αλλιώς, δεν μιλάμε για χρήματα που θα μας άλλαζαν τη ζωή τότε“.

Γι’αυτό δεν παίξαμε όσο σκληρά μπορούσαμε

– Όπως καταλαβαίνετε βέβαια, πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων και αντιδράσεων συνολικά στη χώρα.

Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, γι αυτό. Το κατανοώ απόλυτα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: υπάρχει ο αθλητισμός κι υπάρχουν αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Πίσω από την σκηνή συμβαίνουν κάποιες φορές πράγματα που δεν είναι απολύτως καθαρά. Εμείς αυτό βιώσαμε. Ήμασταν νεαροί αθλητές, που μας προσέγγισαν και μας ζητούσαν να χάσουμε. Ήθελαν να μας επηρεάσουν πνευματικά κι αυτό έκαναν. Θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει ως mind games αυτά, το αφήσαμε να μας επηρεάσει πνευματικά. Γι αυτό δεν παίξαμε στον τελικό όσο σκληρά και δυναμικά θα μπορούσαμε“.

– Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα προς τους παίκτες εκείνης της ελληνικής ομάδας, μετά απ όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες;

Θα το επαναλάβω πως ουδέποτε υποτιμήθηκε -ή έγινε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση- εκείνη η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας. Έχω σπουδαία σχέση με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Νίκο Γκάλη, τους σέβομαι απεριόριστα. Τους αντιμετωπίσαμε άλλωστε τόσες φορές στη διάρκεια της καριέρας μας, ξέρουμε πόσο σπουδαίοι ήταν όλοι τους.

Ο Μαρτσουλιόνις σε φάση από τον τελικό του EuroBasket 1987

 

Απλά πήραν διαφορετικά τα λόγια μου. Εγώ αναφέρομαι στο πώς νιώσαμε μέσα μας για κάποιες καταστάσεις, δεν αφορά τίποτα την Ελλάδα.

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας και τους παίκτες εκείνης της ομάδας, δεν υπάρχει κάποια κακή σκέψη για κανέναν. Σε καμία περίπτωση. Πήραν μια τεράστια νίκη, πέτυχαν κάτι μοναδικό για τη χώρα τους“.

 

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ