Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

Μαρκόπουλος Μίμης: Υπομονή και να επιστρέψουμε γρήγορα στα γήπεδα

Όποιος τελικά είναι ο νικητής στις εκλογές της ΕΟΚ, να σταθεί δίπλα στον αθλητή, τον προπονητή και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για να φτάσει και πάλι το μπάσκετ ψηλά.

Ο προπονητής και υπεύθυνος της ακαδημίας καλαθοσφαίρισης Shooters Φλώρινας Μίμης Μαρκόπουλος  μας μιλά σχετικά με την ομάδα του, με την περιοχή μας και σχετικά με διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Ας δούμε τι μας δήλωσε αναλυτικά…

Tα τελευταία 9 xρόνια ασχολείσαι με την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Φλώρινας  από τη θέση του προπονητή και υπεύθυνου της όλης προσπάθειας. Τι σε ώθησε να πάρεις αυτή την απόφαση και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Η Ακαδημία μπάσκετ Φλώρινας Shooters ναι διανύει τον 9ο χρόνο λειτουργίας της. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά της περιοχής μας μια ολοκληρωμένη πρόταση στο χώρο του μπάσκετ, έχοντας τη δική μας φιλοσοφία. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στο τρίπτυχο αθλητής-γονέας-προπονητής και στην αγαστή συνεργασία τους.

 

Κάνετε μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια και τα βήματά σας είναι σταθερά και ανοδικά. Ο στόχος σας ποιος είναι στην όλη προσπάθεια;

Από την αρχή της λειτουργίας μας βάζουμε μικρούς, κάθε φορά, στόχους και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε. Ταβάνι δεν βάζουμε σε καμία περίπτωση, καθώς δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε.

 

 

Πόσοι αθλητές βρίσκονται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι προπονητές σε αυτή την προσπάθεια;

Η απήχηση της Ακαδημίας μας είναι μεγάλη στην τοπική κοινωνία και πραγματικά είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Αν εξαιρέσουμε την ιδιαίτερη, λόγω COVID-19 περσινή χρονιά, η Ακαδημία μας αριθμούσε σχεδόν 175 παιδιά(αγόρια και κορίτσια). Σε αυτήν την προσπάθεια, έχω την τιμή και την χαρά να έχω εξαιρετικούς συνεργάτες. Ο Αλέξανδρος Τούζος και ο Δημήτρης Γούλιος είναι δυο συνοδοιπόροι σε αυτήν τη όμορφη διαδρομή και ο καθένας τους έχει τη δική του συνεισφορά.

 

Πως βλέπεις το επίπεδο παράγοντας και προπονητής του μπάσκετ στην περιοχή μας; Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια; 

Το θέμα «παράγοντας» δεν το γνωρίζω σε ικανοποιητικό βαθμό. Προφανώς, σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες δυσκολεύει το έργο του εκάστοτε παράγοντα. Πολλοί είναι αυτοί που ξοδεύουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν την ομάδα τους, οπότε τους αξίζουν συγχαρητήρια. Το κεφάλαιο «προπονητής» είναι αυτό που γνωρίζω και θεωρώ πως πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Κατά πρώτον, ο κάθε προπονητής θα πρέπει να είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ και όχι εμπειρικός. Θα πρέπει να δηλώνει ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ και όχι….και «προπονητής». Τι θέλω να πω…δεν επιτρέπεται προπονητές επιστήμονες με ειδικότητα από το πανεπιστήμιο να μην εργάζονται… Και στη θέση τους να μπαίνουν κάποιοι που έχουν το μπάσκετ ως δεύτερη και τρίτη δουλειά. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος ποιός μπαίνει στο γήπεδο να προπονήσει τα παιδιά μας. Πιστεύω το μητρώο προπονητών να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να σταματήσει…. Και ευελπιστώ πως  η ΕΟΚ  σε συνεργασία με τον ΣΕΠΚ θα επιληφθεί του θέματος, ώστε η δουλειά του προπονητή-παιδαγωγού-επιστήμονα να αποκτήσει τη δυναμική που της αρμόζει.

 

 

Το αναπτυξιακό κομμάτι πιστεύεις πως έχει δυνατότητες να εξελιχθεί; Υπάρχουν “ανεκμετάλλευτα” ταλέντα στην περιοχή μας; 

Το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ασχολούνται με αυτό και ταλέντο σαφώς υπάρχει. Όμως για να βγει το ταλέντο στην επιφάνεια, θα πρέπει το προπονητικό πρόγραμμα των ομάδων να είναι τέτοιο ώστε να του δώσει την κατάλληλη ώθηση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει οι ομάδες να βοηθάνε τους αθλητές τους να βάζουν την προσωπική τους  σφραγίδα (φαντασία)στο παιχνίδι και όχι να εγκλωβίζονται σε στερεότυπα που το μόνο που προσφέρουν είναι πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

 

Η  ΕΚΑΣΔΥΜ πιστεύεις πως στηρίζει (στην ανάπτυξη και γενικότερα) όσο θα έπρεπε τα σωματεία που ανήκουν σε αυτή και κατ’επέκταση τα πρωταθλήματα της;

Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο την αθλητισμό και δη το μπάσκετ. Έτσι, όπως οι σύλλογοι έτσι και οι ομοσπονδίες και κατ’επέκταση οι ενώσεις δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία να βοηθήσουν τα σωματεία. Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση, ώστε η ένωση να μπορέσει να βοηθήσει πολύπλευρα τα σωματεία, τα «παιδιά» της δλδ.

 

 

Πιστεύετε ότι η αγωνιστική σεζόν έχει τελειώσει ή θα συνεχιστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες;  Πόσο έχει επηρεάσει την ομάδα σας η διακοπή;

Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς της κοινωνικοοικονομικής μας ζωής. Ένα από αυτά που μας αφορά άμεσα είναι και η διακοπή των πρωταθλημάτων. Ευχή όλων μας είναι η συνέχιση τους, τηρώντας πάντα τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρά μόνο να αναμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων.

 

Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση (τηλεδιάσκεψη) των σωματείων με την συμμετοχή και ΕΚΑΣΔΥΜ και της ΕΟΚ για τις εθνικές κατηγορίες έτσι ώστε να προετοιμαστούν όλοι καλύτερα σε περίπτωση επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων;

Μια τηλεδιάσκεψη όλων των σωματείων θα ήταν μια καλή πρόταση, ώστε να συζητηθούν θέματα που μας αφορούν όλους.

 

Ποια είναι η άποψη σας για το αθλητικό μητρώο; Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Το αθλητικό μητρώο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απλά θεωρώ πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να μαζευτούν τα απαραίτητα χαρτιά, που δεν είναι και λίγα, από τα σωματεία.

 

 

Ποιά η άποψή σου για τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία (ΕΟΚ); Τα φαβορί φαίνεται πως είναι οι Βαγγέλης Λιόλιος και Παναγιώτης Φασούλας. Ξεχωρίζεις κάποιον με βάση τα προγράμματα και τον σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα?

Και οι δυο υποψήφιοι για τις εκλογές της ΕΟΚ  ,είναι γνωστές προσωπικότητες και ο καθένας τους στον τομέα του έχει να επιδείξει σπουδαία πράματα. Ευχή όλων είναι, όποιος τελικά είναι ο νικητής, να σταθεί δίπλα στον αθλητή, τον προπονητή και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για να φτάσει και πάλι το μπάσκετ ψηλά.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας δώσετε το μήνυμά σας προς τους αθλητές σας και στον κόσμο του αθλητισμού….

Το μήνυμα μου προς τους αθλητές μας  είναι να κάνουν υπομονή και να σκέφτονται θετικά πως θα επιστρέψουμε γρήγορα στα γήπεδα.

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ