Connect with us

Γ ΕΘΝΙΚΗ

Kεφαλάς: «Τους αθλητές δεν τους έχει στηρίξει κανένας»

Το «13» το καλό θα μπορούσε να πει πως έπιασε ο Κώστας Κεφαλάς στον Ήφαιστο/ Αχιλλέα. Αυτό γιατί είναι η 13 υπ’ αριθμόν ομάδα που καλείται να φορέσει τη φανέλα της (Πανελευσιανιακός , Ιωνικός Νίκαιας, Δάφνη, Κολοσσός Ρόδου, Ξάνθη, Κεραυνός Αιγίου, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΕΑ Πατρών, Ψυχικό, Κεραυνός Αιγίου, ΚΑΟ Κορίνθου, Ερμιονίδα, Ηφαιστος/ Αχιλλέας), αλλά να πάρει και τα… κλειδιά της.

Ο πολύπειρος γκαρντ μπορεί να μην προτίμησε ποτέ το συγκεκριμένο νούμερο, μιας και από την ΑΕΚ, όντας έφηβος, έως και την περσινή «δύσκολη χρονιά» στην Ερμιονίδα, μπαίνει στο παρκέ με το «9», φαίνεται πως του πάει… γούρι, μιας και παίρνει εκτίμηση από τους ανωτέρους του σε μια δύσκολη μπασκετική σεζόν και όχι μόνο.

Ο Κώστας Κεφαλάς εκτός από παίκτης στην ομάδα της Αιγιάλειας κρατά και το πόστο του προπονητή στις ακαδημίες του συλλόγου, ενώ την ίδια «τρέλα» κάνει και στην ομάδα όπου και ξεκίνησε, τον Διαγόρα Βέλου. Στα λεγόμενα του επισημαίνει πως θέλει να κλείσει την «πλούσια» παικτική του καριέρα από εκεί που άρχισε, όμως ακόμα αισθάνεται αρκετά ικανός να υποστηρίξει ακόμα μια σεζόν στις εθνικές κατηγορίες.

Πως είναι οι μέρες καραντίνας; Προπόνηση κάνεις;
«Έχουν κλείσει όλα, δεν κάνουμε προπονήσεις. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί μόνος του. Είναι κλειστά τα γήπεδα, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μόνο ότι μας επιτρέπετε ατομικά, τρέξιμο και ποδήλατο. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το διάστημα, αλλά θα είναι δύσκολη και η επανένταξη σε περίπτωση που θα ξεκινήσουμε».

Θεωρείς ότι θα επιστρέψετε στο πρωτάθλημα; Θα είναι εύκολο και πως σου φαίνεται το σενάριο να αγωνίζεστε Τετάρτη και Κυριακή;
«Για να μπούμε ξανά μέσα θα είναι δύσκολο, για όλους θα είναι δύσκολο, πόσο μάλλον για εμάς τους αθλητές που έχουμε μάθει σε μια ρουτίνα και τώρα απέχουμε ολοσχερώς από την προπόνηση. Κάποιοι αθλητές έχουν κάνει προπονήσεις, αλλά μπορεί να είναι και κάποιοι που δεν έχουν κάνει τίποτα. Αυτοί για να μπουν σε ένα καλό ρυθμό θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον είκοσι, ίσως και περισσότερες μέρες προπόνηση χωρίς παιχνίδι. Αν πούμε ότι ξεκινάμε Ιανουάριο, να παίζουμε Τετάρτη και Κυριακή δεν μπορείς, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν γίνεται οι ομάδες που οικονομικά δεν είναι τόσο καλά να πάνε την Τετάρτη στην Κρήτη και Κυριακή να παίζουν σε κάποιο άλλο μέρος. Τα έξοδα στα μεταφορικά είναι πάρα πολλά. Είναι πολύ δύσκολο αυτό. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ομάδες και αν τα καταφέρουν θα είναι λίγες αυτές. Όχι μόνο στο αγωνιστικό αλλά και στο οικονομικό κομμάτι».

Κάποιες ομάδες προτείνουν να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, τι πιστεύεις εσύ γι’ αυτό;
«Οι ομάδες που οικονομικά δεν είναι καλά τις συμφέρει να μην γίνει πρωτάθλημα. Γιατί αν δεν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει πάλι από τα ίδια, οπότε δεν θα υπάρχουν υποβιβασμοί και οι ομάδες θα γλυτώσουν και τα χρήματα που είχαν κανονίσει να δώσουν στους παίκτες. Άρα τις συμφέρει. Με όλο αυτό που γίνεται οι αθλητές είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Οι αθλητές βγαίνουν χαμένοι και αγωνιστικά και οικονομικά. Για εμάς το μπάσκετ είναι η δουλειά μας. το κράτος δεν βοηθάει. Μπορεί να είμαστε ερασιτέχνες όμως ποιοι ζούμε από αυτό. Εγώ ζω από αυτό. Δεν πληρώνομαι και είναι λογικό. Το κράτος δεν βοηθάει αναγκαστικά πρέπει να αφήσουμε το μπάσκετ και να βρούμε άλλη δουλειά. Δεν είναι εύκολο για έναν αθλητή που είναι μέσα στα γήπεδα να τον αναγκάσεις να κάνει κάτι άλλο».

Ανάμεσα στα ονόματα, στην ανακοίνωση του ΠΣΑΚ ήταν και το δικό σου κατά πόσο πιστεύεις ότι είναι εύθικτό να επιστρέψετε στις προπονήσεις άμεσα;
«Όσον αφορά το θέμα, να ξεκινήσουν οι προπονήσεις είναι λίγο περίπλοκο. Όταν όμως οι αθλητές συμφωνούν σε κάτι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Λειτουργούμε για το καλό του μπάσκετ. Άρα και να μη συμφωνώ, δε μπορώ να πω όχι. Στην ουσία, σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι συμπαίκτες. Θέλω να αρχίσουν οι προπονήσεις, αλλά το θέμα είναι να ξεκινήσουν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ομάδες. Γιατί αν ξεκινήσουν οι προπονήσεις και οι ομάδες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και δεν έχουμε παιχνίδια (λόγω απαγόρευσης), αλλά μας επιτραπεί η προπόνηση, θα πρέπει να πληρωνόμαστε. Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά ναι συμφωνώ να ξεκινήσουμε, εννοείται. Όσον αφορά το θέμα να βγει κάποιο επίδομα για τους αθλητές, είναι ακόμα πιο δύσκολο, δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει όμως να γίνει. Να βοηθηθούν οι αθλητές. Όλοι οι αθλητές».

Πέρσι, ήταν μια χρονιά που είχες πει ότι θα «κρεμάσεις τα παπούτσια» σου, τι άλλαξε και δεν έγινε αυτό;
«Πέρσι στην ομάδα που ήμουν είχα μια πολύ κακή αντιμετώπιση και απογοητεύτηκα και ήθελα να σταματήσω. Δεν ήθελα όμως να σταματήσω έτσι το μπάσκετ, ήθελα να το σταματήσω μέσα στο γήπεδο. Εκτός από παίκτης ασχολούμαι και με την προπονητική και περισσότερο με τις ακαδημίες, γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με τα παιδιά. Μίλησα με τον πρόεδρο (Γιώργο Γιαννόπουλο) της ομάδας προκειμένου να αναλάβω τις ακαδημίες του Ήφαιστος/Αχιλλέα. Κάτι το οποίο εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Μου έδωσε το… ελεύθερο να δουλέψω εγώ τις ακαδημίες. Ο προπονητής (Γιάννης Γιούπης) είναι φίλος μου και συμπαίκτης μου στο παρελθόν και μου πρότεινε να παίξω στην ομάδα. Επειδή ήθελα και εγώ να παίξω και να βοηθήσω και τον φίλο μου και την ομάδα. Κλείσαμε με σκοπό να παίξουμε στο Α τοπικό. Με λιγότερες υποχρεώσεις, δεν είναι όπως είναι η Γ’ Εθνική. Με όλα αυτά που έγιναν, τις ανακατατάξεις άνοιξε θέση στην κατηγορία και ανέβηκε ο Ήφαιστος/Αχιλλέα. Μου άρεσε και εμένα η ιδέα, γιατί ουσιαστικά δεν ήθελα να σταματήσω, είμαι και σε καλή αγωνιστική κατάσταση και θέλω να παίζω. Παίζω από τα 16 μου χρόνια επαγγελματικά δεν είναι εύκολο να σταματήσεις. Ο πρόεδρος έχει κάποιες ιδέες, που είναι πολύ ελκυστικές. Μου αρέσουν. Θέλει να προβάλει την πόλη διαμέσου του μπάσκετ, έβαλε κάποια χρήματα παραπάνω, έφτιαξε την ομάδα. Θα μπορούσαμε σίγουρα να έχουμε καλύτερη ομάδα όμως δεν προλάβαμε, γιατί έγιναν όλα πάρα πολύ γρήγορα. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, να συνεχίσουμε να σωθούμε και πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι ακόμα πιο καλά στο Αίγιο. Οι άνθρωποι εκεί και κυρίως ο πρόεδρος είναι πολύ σωστοί και έχουν πολύ καλές ιδέες».

Ο 1ος όμιλος νότου φέτος τι δυναμικότητα έχει;
«Όλες οι ομάδες είναι ισάξιες. Παίξαμε δυο παιχνίδια, είδα και κάποια βίντεο και όλες οι ομάδες θεωρώ ότι είναι ισάξιες. Έχει πέσει πάρα πολύ το επίπεδο, χωρίς να το λέω υποτιμητικά, ούτε κατακριτέα. Αλλά έχω παίξει χρονιές στην κατηγορία που το μπάσκετ στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο καλό. Έχω ζήσει τις πιο μεγάλες εθνικές κατηγορίες αλλά και τη Γ’ Εθνική σε πολύ καλό επίπεδο. Το κράτος δε βοηθάει καθόλου, οι ομάδες έχουν αλλάξει, οικονομικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και έχει μειωθεί πάρα πολύ το επίπεδο. Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες είναι ισάξιες φέτος στον όμιλο. Αυτό όμως είναι και ωραίο γιατί δεν είναι όπως άλλες χρονιές που υπάρχουν ομάδες που βάζουν πολλά λεφτά και ανέβαιναν εύκολα και οι άλλες ομάδες τρωγόντουσαν για την παραμονή. Αν ξεκινήσει πάλι το πρωτάθλημα, θα είναι ωραίο. Θα έχει μάχη καλή, θα έχει ανταγωνισμό».

Από την Ερμιονίδα, γιατί αποχώρησες;
«Δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Έγιναν κάποια πράγματα, τραυματίστηκα, αναγκάστηκα να φύγω, τελείωσε».

Ο ΚΑΟΚ τι κεφάλαιο είναι στην ζωή σου;
«Ο ΚΑΟΚ είναι η ομάδα της πόλης μου. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην καριέρα μου. Έπαιξα εκεί τρία χρόνια. Πέρασα πολύ ωραία. Ήμουν στο σπίτι μου στην ουσία. Πήρα πολύ αγάπη από όλους, ακόμα την αγαπάω την ομάδα και ακόμα με αγαπάνε. Παίξαμε, ανεβήκαμε από την Γ’ Εθνική κάναμε ένα πάρα πολύ ωραίο πρωτάθλημα, πήγαμε πολύ καλά απλά έκλεισε ο κύκλο μου και έπρεπε να φύγω. Ήταν να κλείσω εκεί και πέρσι, αλλά θεώρησα ότι είχε κλείσει ο κύκλο μου και έτσι χωρίσαμε».

Ο Κεραυνός Αιγίου; Ήσουν αρκετά χρόνια εκεί.
«Στον Κεραυνό Αιγίου έπαιξα πέντε χρόνια. Έφτασα μέχρι και την Α2. Ο Κεραυνός Αιγίου είναι και αυτός ένα κομμάτι σημαντικό για εμένα. Ήταν μια ομάδα που είχε πάρα πολλά χρήματα και πολλούς χορηγούς, απλά δεν έγινε μια καλή διαχείριση και χρόνο με τον χρόνο πήγαινε όλο και πιο άσχημα οικονομικά και τελικά έφτασε σε ένα σημείο, το οποίο στην ουσία διαλύθηκε. Άρα δίκαια κατέληξε».

Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής τόσα χρόνια η «φυσική ροή» είναι να γίνεις προπονητής:
«Όχι απαραίτητα. Απλά εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Εκτός από τις ακαδημίες είμαι προπονητής και στην Ανδρική ομάδα του Διαγόρα Βέλου, στην Κόρινθο. Είμαι τέσσερα χρόνια εκεί. Από Β’ τοπικό πήραμε πρωτάθλημα και πάει καλά η ομάδα. Μου αρέσει πάρα πολύ. Με τα παιδιά όμως έχω μια ιδιαίτερη σχέση, θέλω όλα αυτά που έχω μάθει τόσα χρόνια να τα περάσω στα παιδιά. Έχω δυνατές εμπειρίες από το μπάσκετ. Το μπάσκετ εμένα στην ζωή μου, μου έχει κάνει πολύ καλό. Μου έμαθε πολλά πράγματα και θέλω όλα αυτά να μπορέσω να τα περάσω στα παιδιά. Φυσικά έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν είναι έτσι όπως όταν εγώ ήμουν παιδί, έχει αλλάξει πολύ το μπάσκετ. Παρόλα αυτά προσπαθώ με κάθε τρόπο να μάθω στα παιδιά ότι καλύτερο μπορώ μέσα από το μπάσκετ. Η επικοινωνία που έχω με τα παιδιά είναι τρομερή. Έχω παιδιά από πέντε χρονών, μέχρι 18 που είναι το εφηβικό. Είναι ότι καλύτερο».

Σε ιδανικές συνθήκες, αν ο Διαγόρας βέλου ανέβαινε Γ Εθνική και ο Ήφαιστος/Αχιλλέα παρέμενε στην κατηγορία, ποια ομάδα θα διάλεγες;
«Αγωνιστικά είπα ότι κάποια στιγμή. μόλις σταματήσω θα ήθελα να παίξω στο Βέλο γιατί από εκεί ξεκίνησα και εκεί να σταματήσω. Αλλά πιστεύω ότι ακόμα ο Διαγόρας Βέλου δεν είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να ανταπεξέλθει στην Γ’ Εθνική. Για διάφορους λόγους. Δεν υπάρχει τέτοιος στόχος. Αν αυτό όμως γίνει, εγώ κάποια στιγμή πρέπει και θέλω να σταματήσω το μπάσκετ (ως παίκτης). Είναι όμως δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είμαι σε μια ομάδα , το Ήφαιστος/Αχιλλέα που υπάρχει ένας άνθρωπος (πρόεδρος), ο οποίος δείχνει τέτοια εκτίμηση στο πρόσωπο μου που με σκλαβώνει. Δηλαδή και του χρόνου να μου πει θέλω να κάτσεις και άλλο στην Γ’ Εθνική, δεν μπορώ να του πω όχι. Είμαι στην ομάδα από τον Ιούλιο, που ξεκινήσαμε με ένα camp και μέχρι τώρα έχει κάνει τόσα πράγματα για εμένα που ειλικρινά με σκλαβώνει. Τον εκτιμώ πάρα πολύ».

Έρχονται εκλογές στην ΕΟΚ, αρκετοί συναθλητές σου έχουν πάρει θέση, εσύ; Μπορεί να βελτιωθεί το μπάσκετ στην Ελλάδα;
«Το ιδανικό για εμένα θα ήταν αυτός που μπορεί να αλλάξει το μπάσκετ στην Ελλάδα. Γιατί για εμένα αυτή τη στιγμή το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ποιος μπορεί να το κάνει; Εμένα με ενδιαφέρει το μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει όλο αυτό με τον covid-19 και δεν μπορεί κάνεις να μας στηρίξει. Έχω παίξει σε όλες τις κατηγορίες. Πουθενά δεν υπήρχε ασφάλεια, κάποιος να νοιαστεί για εμάς. Βλέπετε ότι νοιάζονται για τις ομάδες, ομάδες ‘’ιστορικές’’ που χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά και όμως τις στηρίζουν, που θα έπρεπε να στηρίζουν τους αθλητές, γιατί οι αθλητές θα παίξουν για να στηρίξουν αυτές τις ομάδες. Σίγουρα κάποιες ομάδες είναι ιστορικές, σίγουρα κάποιες ομάδες έχουν μια ιστορία και κάποιο όνομα, σεβαστό, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά γιατί να σε στηρίζουν. Στηρίξτε και τους αθλητές λίγο. Τους αθλητές δεν τους έχει στηρίξει κανένας. Θα ήθελα να πάρω θέση, θα πω μόνο ένα πράγμα για τον κ. Λιόλιο, το οποίος και έχω ζήσει στο Αίγιο και ο άνθρωπος αυτός βοηθούσε τότε το Αίγιο, έδινε χρήματα στο Αίγιο, έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος για εμένα πρέπει να μείνει για πάντα στο μπάσκετ. Θα είναι από την θέση του προέδρου, θα είναι από κάτι άλλο; Ο άνθρωπος αυτός είναι το καλύτερο παράδειγμα που έχει να δείξει η Ελλάδα».

Πρόσφατα είχε εκλογές και ο ΠΣΑΚ, με τον Γλυνιαδάκη να συνεχίζει στην προεδρία, θεωρείς ότι είναι εύκολο να κερδίσει όλα αυτά που έχει πει κατά καιρούς;
«Είναι πολύ δύσκολο το έργο του, γιατί έχω ζήσει την όλη κατάσταση. Από παλιά που κάναμε απεργίες και καθόμασταν στο κέντρο του γηπέδου και κάναμε πάρα πολλά για να δικαιωθούμε σε κάποια πράγματα, δεν δικαιωθήκαμε ποτέ. Μακάρι αυτά που έχει στο μυαλό του να μπορέσει να τα κάνει για να γίνει το μπάσκετ έστω λίγο καλύτερο. Γιατί θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το χειρότερο μπάσκετ στον κόσμο. Με στενοχωρεί πάρα πολύ αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα. Μακάρι να μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά, μακάρι γιατί προσπαθεί, όλοι όσοι είναι στον ΠΣΑΚ προσπαθούν, το ξέρω, τους έχω ζήσει, απλά δεν έχουν βοήθεια από πουθενά».

 

πηγή:basketa.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία Γ ΕΘΝΙΚΗ