Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Ήταν 13 Απρίλιου 2003, 18 χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών

13 Απριλίου 2003, η ημέρα που γράφτηκε μια ανείπωτη τραγωδία. 18 χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές.

13 Απριλίου 2003: Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη που πάγωσε και βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος, όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Το απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003 ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Τέμπη: Η μαύρη επέτειος με τους 21 νεκρούς μαθητές - Η απόφαση 15χρονης που  σημάδεψε τη ζωή της [pics]

Ήταν Κυριακή, μια νταλίκα ερχόταν από την αντίθετη πλευρά. Μετέφερε νοβοπάν. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Τα νοβοπάν και οι μελαμίνες γλίστρησαν και άρχισαν να σκορπίζονται στον δρόμο. Μερικά από αυτά βρήκαν το λεωφορείο. Όπως και η νταλίκα. Η «καρότσα» μάλιστα της νταλίκας, δεν βρήκε απλά το λεωφορείο, αλλά το «θέρισε» σε όλο το μήκος του.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν διευκρινίστηκαν ποτέ 100 %. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να αποσυρθεί μήνες πριν.

«Θυμάμαι εκείνη τη νύχτα.. δούλευα ακόμα νύχτα στον ALPHA.. Είδα σε έκτακτο τη διακοπή προγράμματος για σοβαρό τροχαίο στα Τέμπη.. Ετοιμάζομαι για να πάω στο γραφείο.. Διακόπτεται πάλι το πρόγραμμα.. Σχολικό λεωφορείο με μαθητές που επέστρεφαν από εκδρομή στο χωριό τους συγκρούστηκε με νταλίκα έμφορτη με μελαμίνες.
Κατεβαίνω στο γραφείο νωρίτερα απ ότι συνήθως.. Αν και το κεντρικό δελτίο έχει τελειώσει όλοι οι συνάδελφοι είναι εκεί.. Αφήνω τα πράγματα μου και πριν προλάβω να πάρω καφέ έρχεται ο συντονιστής του γραφείου ρεπορτάζ και μου δίνει ένα χαρτάκι κομμένο από Α4 με το χέρι .. γράφει ένα μικρό όνομα Δημήτρης Ντόλας και ένα τηλέφωνο..

Σαν σήμερα – 13 Απριλίου 2003: Ο θρήνος της Ημαθίας…Ο θρήνος όλης της  Ελλάδας - Verianet

«Ξερεις τι εχει γινει?!.. Πάρε τηλέφωνο είναι ο οδηγός της νταλίκας» μου λέει και μπαίνει στο γραφείο του. «Ο οδηγός της νταλίκας».. ανεβαίνω την μαρμαρινη σκάλα στον 2ο όροφο στο χώρο που είχε διαμορφωθεί και είχαν στεγάσει μοντάζ και αρχείο.. βρίσκω τον πρώτο διαθέσιμο μοντέρ… «Τι κάνεις εσυ;» ρωτάει ενώ έχω μπει στο μικρό δωμάτιο ηχογράφησης.. «Τον οδηγο» η απαντηση μολις και αν ακουστηκε.. βάζω τα ακουστικά και νοιώθω το στομάχι μου να εχει «διπλωσει»..για κάποιο λόγο παρακάλαγα να μην απαντήσει.. χτυπάει.. τι να τον ρωτήσω;.. Χτυπάει.. ξεφυλιζω αποκομματα εφημερίδων που είχαν μείνει ξεχασμένα.. «Ναι;» μια ανδρική φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής.. «Ναι γειά σας.. ο κ.Ντολας;».. «Ο ιδιος».. «από την τηλεόραση του ALPHA σας καλώ σχετικά με το τροχαίο… είστε ο οδηγός της νταλικας;».. περιμένω η ερώτησή μου να μείνει στον αέρα «κρεμμαστεμη» στο τουτ τουτ τουτ.. «ναι εγώ είμαι».. (φφφουου.. ξεφυσαω.. ) «πώς έγινε;».. και αρχίζει να περιγράφει την εικόνα από τη δική του οπτική.. καθώς κατέβαινε το δρόμο στο ύψος των Τεμπών.. από που ξεκίνησε το δρομολόγιο.. πως φορτωσαν το αυτοκινήτο.. δευτερόλεπτα πριν.. λίγο πριν το τροχαίο δυστύχημα.. ελάχιστα πριν τις 19.30 εκείνο το απόγευμα εκείνης της 13ης Απριλίου του 2003.. 21ας μαθητές ο τραγικός απολογισμός.. 15 και 16ετων όλοι.. ηθελε να μιλήσει.. να τα πει στον πρώτο που θα τον ρωτούσε.. κι ας μην τον ήξερε.. ας μην τον έβλεπες.. ηθελε να του μιλήσει.. και αυτό έκανε… είχε δύο κόρες… Η μεγάλη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη η μικρή στην ηλικία των παιδιών… είχε φύγει το πρωί με το σχολείο της κι εκείνη για εκδρομή… «θα μπορούσε να είναι η κόρη μου μέσα.. καταλαβαίνεις;» και να περίμενε απάντηση δεν ξέρω ποια θα ήταν κατάλληλη εκείνη τη στιγμή… «στους γονεις των παιδιών τι έχετε να πείτε;» θυμάμαι την ερώτηση όχι γιατί την ερώτηση.. αλλά για την απάντηση του… «τι να πω ρε κοπελιά στους ανθρώπους, ότι σκότωσαν τα παιδιά του κοσμάκη;»… είναι η στιγμή που καταρρέει.. «η κόρη μου έφυγε σήμερα πήγε εκδρομή».. επαναλαμβάνει και κλαίει γοερά… «συγνώμη δε μπορώ άλλο να σας μιλήσω»… κλείνει η γραμμή… κοιτάζω τον μοντέρ.. κι εκείνος με κοιτάει.. δεν έχουμε να πούμε λέξη..

image

κατεβαίνω κάτω στην αίθουσα σύνταξης.. ένα δεύτερο χαρτάκι.. ένα ακόμα τηλέφωνο.. ανεβαίνω το πάνω. Ο μοντέρνα σχηματίζει έναν ακόμα αριθμό.. το τηλέφωνο χτυπάει.. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής νεανική.. «έβλεπα ταινία στο Mega όταν διέκοψε το πρόγραμμα, άκουσα τι συνέβη .. πάγωσα.. η αφελφη μου εφυγε σημερα εκδρομη και ο μπαμπάς μου κάνει δρομολόγια.. λέω στη συγκάτοικό μου επιστρέφω.. και κατέβηκα με τις παντοφλες εδώ απέναντι έχει μια εκκλησία.. πήγα και άναψαν δύο κεράκια.. για αυτά τα παιδιά που έφυγαν και για τον μπαμπά μου που ήταν στο δρόμο… μετά από λίγο με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν τι είχε συμβεί».. ήταν η κόρη του οδηγού της νταλίκας με τις μελαμίνες…
Από το γραφείο της Θεσσαλονίκης οι συνάδελφοι εχουν μοιραστεί στα σημεία- στα Τέμπη στα Νοσοκομεία της Κατερίνης και της Λάρισας όπου έχουν μεταφερθεί νεκροί και οι τραυματίες.. έχουν περάσει σχεδόν τρεις ώρες.. περασμένες 22.30 το βράδυ, φτάνουν από τη Βέροια τα λεωφορεία με τους γονείς των μαθητών.. Ρωτούν να μάθουν για τα παιδιά τους. Προσωπικό του Νοσοκομείου ρίχνουν νερό στην είσοδο όσους σταθμευουν τα ασθενοδορα και μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες για να ξεπλύνουν ..το αίμα..

Το Μακροχώρι, ο Διαβατός, η Νέα Νικομήδεια και η Κουλούρα, η Ελλάδα, σε ανείπωτο πένθος.. η ώρα περασμένα ξημερώματα.. ο κόσμος στην αίθουσα σύνταξης έχει αδειάσει.. 21ας νεκροί ο τραγικός απολογισμός και αρκετοί τραυματίες.

image

Το εκδρομικό λεωφορείο με 49μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, επέστρεφαν από την τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα και ανεβαίνε στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, ενώ νταλίκα έμφορτη με μελαμίνες, και οδηγό τον 43άχρονο- τότε- Δημήτρη Ντόλας, κατέβαινε.. κακή εκφορτωση σε συνδυασμό με το οδόστρωμα και τον εσφαλμένο χειρισμό το βαρύ όχημα «δίπλωσε» και οι μελαμίνες έκοψαν στα δύο όλη την αριστερή πτέρυγα του λεωφορείου, η νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και χτυπησε τρία ακομα διερχόμενα ΙΧΕ.. Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια, διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου.. 21ας νεκροί μαθητές και δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός..
Η Μαρία Νικολτσιου έχει έρθει για την πρωινή εκπομπή την οποία παρουσίαζε. Εγώ από νύχτα κι ενας Αρχισυντακτης στο ενδεχόμενο να προκύψει κάποια σοβαρή εξέλιξη.. όταν η Δημητρα Τζιοτζιου από το Νοσοκομείο της Λάρισας ενημερώνει ότι δόθηκε η επικαιροποιημένη λίστα των ονομάτων για τους τραυματίες και νεκρούς μαθητές. Απόφαση της στιγμής «πάμε σε έκτακτο, Νάντια κάτσε, η Μαρία δεν είναι έτοιμη»…

Τέμπη: Η τραγωδία που κόστισε την ζωή σε 21 μαθητές - CNN.gr

Μπροστά στη ρομποτική κάμερα της αίθουσας σύνταξης.. ακούγεται στην επιστροφη μου το σήμα του έκτακτου δελτίου.. «Από μηχανής» το χειρόγραφο του Αρχισυντακτη «προσγειώθηκε» στα χέρια μου.. «Κυρίες και κύριοι διακοπτουμε τη ροή του προγράμματος μας καθώς πριν λίγο από το Νοσοκομείο της Λάρισας δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στα Τέμπη. Στο Νοσοκομείο βρίσκεται η Δήμητρα Τζιοτζιου για να μας ενημερώσει»..
Και αρχίζει να διαβάζει ονόματα και ηλικίες.. και δίπλα από κάθε ονοματεπώνυμο, η λέξη ..»νεκρός».

EKABNews: Οι διασώστες του ΕΚΑΒ για την τραγωδία πριν 15 χρόνια στα Τέμπη,  Μιλούν στο larissanet.gr οι άνθρωποι που έζησαν το δυστύχημα

Ευαγγελία Θ. Γάτου Ετών 16
Αναστασία Π. Παυλίδου Ετών 16
Περιστερά Ι. Ουστά Ετών 16
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή Ετών 16
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος Ετών 15
Ηλίας Π. Τσολερίδης Ετών 16
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης Ετών 16
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης Ετών 16
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου Ετών 16
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης Ετών 16
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος Ετών 16
Ευανθία Κ. Ψαλίδα Ετών 16
Δημήτριος Α. Κοσμίδης Ετών 15
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος Ετών 16
Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου Ετών 16
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης Ετών 16
Αθανάσιος Μαρκανταράς Ετών 16
Γιώργος Κ. Μήτσκας Ετών 16
Ιωάννα Θ. Καστίδου Ετών 16
Δημήτριος Θ. Σίγγας Ετών 16
Όλγα Β. Αγγελίνα Ετών 15

13 Απριλίου 2003: Η Ελλάδα θρηνεί για τους 21 αδικοχαμένους μαθητές στα  Τέμπη | ΕΛΛΑΔΑ | thepressroom.gr

Είναι από τις πιο αμηχανία στιγμές να πρέπει να διαχειριστείς μια τραγωδία.. και ποιες λέξεις.. ποια λόγια.. να περιγράψουν.. τι.. Το χαρτί του επιλογου δεν «έφτασε » ποτέ στα χέρια μου.. με «προσπέρασε » κάτω από τους αγκωνες μου… «Κυρίες και κύριοι επιστρέφουμε στην κανονική ροή του προγράμματος μας, για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με νεότερο έκτακτο και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, Καλό ξημέρωμα «..
Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που χρειάστηκε να βρεθώ σε αυτή τη θέση.. Πότε δεν μπόρεσα να το κάνω ποτέ δε θα μπορούσα να βρεθώ σε αυτή τη θέση..
Κάθε χρόνο τη 13η Απριλίου θυμάμαι εκείνη την ημέρα.. Τα πρωτοσέλιδα με τίτλο «Σκότωσαν τα παιδιά του κοσμάκη»..

Τραγωδία στα Τέμπη: 18 χρόνια από την ημέρα που 21 μαθητές άφησαν την  τελευταία τους πνοή στο δρόμο - 13.04.2021, Sputnik Ελλάδα

Όποιος θεωρεί ότι η δουλειά του δημοσιογράφου ρεπόρτερ είναι εύκολη…ας το δοκιμάσει.. Αλλά είναι και από αυτές τις δουλειές που δεν είναι δουλειά… κι ας γυρίζεις στο σπίτι από την κούραση ψυχολογικά και σωματικά εξουθενωμένος…

Η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια.

Ήταν 13 Απρίλη του 2003 όταν ο χρόνος «πάγωσε» στα Τέμπη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - D News

Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, Θ. Θεοδωρίδης «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

13 Απριλίου 2003: 21 μαθητές νεκροί στην κοιλάδα των Τεμπών | Νόστιμον ήμαρ

Η απόφαση της 15χρονης μαθήτριας

Μία 15χρονη μαθήτρια από το Μακροχώρι που είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή να μην πάει στην εκδρομή, προσπαθούσε να βρει όλη τη νύχτα τους συμμαθητές της στο τηλέφωνο. «Τους τηλεφώνησα όλους, δυστυχώς κανείς δεν απάντησε», είπε. Από τα πρώτα 24ωρα μετά το δυστύχημα, ειδικοί ψυχολόγοι βρίσκονται κοντά στους συγγενείς, τους φίλους και τους κατοίκους των χωριών της Βέροιας.

Μαθητής που επέζησε έγινε Αρχιμανδρίτης

Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ήρθε πιο κοντά με τον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός. Ο μαθητής που επέζησε από το τραγικό τροχαίο, μια εβδομάδα πριν το Πάσχα του 2017, έγινε Αρχιμανδρίτης. Ο Μακάριος Λιακόπουλος, ήταν ανάμεσα στους μαθητές του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, στις 13 Απριλίου του 2003. Στην κοιλάδα των Τεμπών, είχαν χάσει την ζωή τους 21 συμμαθητές του.

Το δυστύχημα στα Τέμπη που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος: Η εκδρομή του 2003  που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Aπό εκείνη την ημέρα, αποφάσισε να γίνει μοναχός και διάκονος, αφιερώνοντας τη ζωή του στο Θεό. Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή των Βαΐων του 2017 στον ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μακαρίου Λιακόπουλου τον οποίο στο τέλος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη.

Εκείνο το απόγευμα δεν μπορώ να το ξεχάσω. Εκείνη την ώρα λίγα μέτρα παρακάτω στα διόδια των Τεμπών ήμουν και εγώ σε ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ Λάρισας προς Θεσσαλονίκη…. Καλό Παράδεισο στους Αγγέλους που φύγανε με αυτόν τον άγριο τρόπο….

 

πηγή:macedonianpost.gr

 

 

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ