Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

Ιακωβίδης Πέτρος: Υπομονή από όλους μας και γρήγορη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους

Ο αγώνας είναι κοινός και δεν περισσεύει κανείς.

Tα τελευταία 3  χρόνια ασχολείσαι με τα διοικητικά του Α.Σ. Αναγέννησης Σερβίων από τη θέση του προέδρου. Τι σε ώθησε να πάρεις αυτή την απόφαση και να ηγηθείς της προσπάθειας αυτής;

Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι ο πρόεδρος, ενώ τα δύο προηγούμενα ήμουν ο ταμίας . Οπότε ασχολούμαι συνολικά πέντε χρόνια με τα διοικητικά του συλλόγου. Στην ουσία αυτά είναι και τα χρόνια που ο σύλλογος διαθέτει ακαδημίες. Παλιότερα, λόγο έλλειψης γηπέδου, δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας ακαδημιών. Με την παράδοση του γηπέδου στο κοινό, μερικοί άνθρωποι βγήκαν μπροστά και ξεκίνησαν την λειτουργία των ακαδημιών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα προκηρύχτηκαν εκλογές και η αγάπη μου για τα παιδία, η οποία φυσικά δεν είναι μόνο δική μου αλλά και της συζύγου μου, η οποία είναι και η γενική γραμματέας του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, μας οδήγησαν στο να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με το ¨στήσιμο¨ και την ανάπτυξη των ακαδημιών.

 

Κάνετε μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια και τα βήματά σας είναι σταθερά και ανοδικά. Έχετε ενεργά όλα τα τμήματα στο αναπτυξιακό και το αντρικό τμήμα πλέον είναι στην Α΄ κατηγορία. Ποιος είναι ο στόχος στην όλη προσπάθεια;

Ταβάνι δεν υπάρχει σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι όποιοι περιορισμοί που μπορεί να υπάρξουν θα προέρχονται από το οικονομικό. Ωστόσο οφείλω να πω, πως τα βήματά μας θα γίνονται ένα ένα την φορά. Έχουμε δει στο κοντινό παρελθόν ομάδες που από τις εθνικές κατηγορίες, βρέθηκαν για οικονομικούς πρωτίστως λόγους, στα τοπικά πρωταθλήματα. Η ανάδειξη νεαρών ταλαντούχων αθλητών – αθλητριών από τα σπλάχνα των ακαδημιών μας είναι το πρώτο μέλημά μας. Αυτά τα παιδιά  είναι που θα στελεχώσουν μετέπειτα τις ομάδες μας,  θα συμμετέχουν στα κοινά του τόπου και γιατί όχι και στην διοίκηση του συλλόγου.

Πόσοι αθλητές βρίσκονται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου;. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι προπονητές σε αυτή την προσπάθεια;.

Οι αθλητές – αθλήτριες του συλλόγου στα αναπτυξιακά μας τμήματα είναι περίπου 180.

Στο τμήμα της πετοσφαίρισης συμμετέχουν  25 παιδία, κυρίως κορίτσια. Προπονήτρια είναι η ΒΕΤΤΑ Ελένη.

Στα τμήματα ρυθμικής – ενόργανης συμμετέχουν περίπου  55 παιδιά. Και εδώ η παρουσία των κοριτσιών είναι καθολική. Προπονήτρια είναι η ΤΣΕΡΕΚΑ Αναστασία.

Τέλος στο τμήμα της καλαθοσφαίρισης συμμετέχουν  περίπου 100 αθλητές, αγόρια και κορίτσια. Προπονητής είναι ο ΠΑΡΔΑΛΙΟΣ Νικόλαος.

 

Είστε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια δείχνετε σιγά σιγά όλο και καλύτερη εικόνα με αρκετές δραστηριότητες και εκτός γηπέδου ή με καμπ. Είναι δείγμα της δουλείας που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα;

Δεν ξέρω αν αυτό είναι δείγμα της δουλείας μας. Αυτό θα το κρίνουν άλλοι. Σίγουρα όμως δείχνει την προσπάθειά μας να συμμετέχουμε ενεργά σε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε. Έτσι συμμετείχαμε δύο φορές στο Lets do it Greece, στο Σερβιώτικο καρναβάλι, στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τον συλλόγων της περιοχής καθώς επίσης διοργανώσαμε δύο καμπ με τον Νίκο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Συνδιοργανώθηκε επίσης τουρνουά μπάσκετ φιλανθρωπικού χαρακτήρα από την τοπική διοίκηση  Κοζάνης  της  Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, μεταξύ των ομάδων των τοπικών διοικήσεων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας). Φιλοξενήσαμε στο πλαίσιο ανταλλαγής  Γερμανούς αθλητές και αθλήτριες.  Να σημειώσουμε επίσης ότι δύο αποστολές με παιδία από τον σύλλογό μας λόγω της ανωτέρω δράσης είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Γερμανία γνωρίζοντας νέα ήθη και έθιμα. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές δράσεις μας και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μας δοθεί η δυνατότητα για κάνουμε ακόμα περισσότερες.

Πως βλέπεις το επίπεδο παράγοντας του μπάσκετ στην περιοχή μας;. Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια;.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η όλη διαδικασία έχει φθίνουσα πορεία. Ο κύριος λόγος είναι η οικονομικής κατάσταση της χώρας και  προσφάτως η πανδημία του covid.  Αυτά  τα δύο έχουν επηρεάσει τα πάντα γύρω μας και όχι μόνο τον αθλητισμό.

 

Το αναπτυξιακό κομμάτι πιστεύεις πως έχει δυνατότητες να εξελιχθεί;. Υπάρχουν “ανεκμετάλλευτα” ταλέντα στην περιοχή μας;.

Όλα τα πράγματα έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται. Το αναπτυξιακό κομμάτι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως ένα δέντρο μεγαλώνει αν θα βρει το κατάλληλο έδαφος και την ανάλογη φροντίδα, έτσι θα έπρεπε να αναπτυχθεί και ο αθλητισμός. Δυστυχώς όμως έχουν χαθεί πολλά χρόνια από την ανάπτυξη, όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών – υγειονομικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας  τραγικών λανθασμένων χειρισμών από πλευράς των ομοσπονδιών και των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτές.  Λάθη που έχουν διώξει πολλούς μικρούς–ταλέντα αλλά και καταξιωμένους αθλητές – αθλήτριες από τον χώρο. Χαρακτηριστικά βλέπουμε όλοι και μένουμε με το στόμα ανοικτό με αυτά που γινόταν στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Ταλέντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην περιοχή μας. Ο εντοπισμός και η εξέλιξή τους είναι ένα άλλο κομμάτι, που επί του παρόντος δεν θα ήταν χρήσιμο να το αναλύσουμε. Πάντως προτάσεις επί του θέματος υπάρχουν και έχουν ακουστεί και μάλιστα από πολλές άλλες ομάδες. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν κάποια στιγμή και τα ανάλογα αυτιά για να τις ακούσουν.

Η  ΕΚΑΣΔΥΜ πιστεύεις πως στηρίζει (στην ανάπτυξη και γενικότερα) όσο θα έπρεπε τα σωματεία που ανήκουν σε αυτή και κατ’ επέκταση τα πρωταθλήματα της;

Όπως προείπα, οι ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και τα λάθη της ΕΟΚ έχουν μεγάλο μερίδιο της κατάστασης που έχει περιέλθει ο αθλητισμός γενικά και η καλαθοσφαίριση ειδικότερα. Αυτά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την ΕΚΑΣΔΥΜ καθότι το αναπτυξιακό της πρόγραμμα εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις που θα πάρει η εκάστοτε ηγεσία της ΕΟΚ. Περιθώρια ωστόσο για μικρές βελτιώσεις, στο μέτρο του δυνατού, πάντα θα υπάρχουν.

 

Πιστεύετε ότι η αγωνιστική σεζόν έχει τελειώσει ή θα συνεχιστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες;. Πόσο έχει επηρεάσει την ομάδα σας η διακοπή;.

Η παρατεταμένη απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους σίγουρα μας έχει επηρεάσει και μάλιστα πάρα πολύ. Με δεδομένο ότι για να επανέλθουν οι αθλητές μας σε μια καλή αγωνιστική κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί  χρειάζονται το λιγότερο ένα μήνα, θεωρώ πως δεν θα υπάρξει αγωνιστική σεζόν. Τουλάχιστον όχι ολόκληρη. Τώρα αν αλλάξουν τα δεδομένα και οι συνθήκες επιτρέψουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με ασφάλεια για αθλητές, προπονητές , παράγοντες και διαιτητές εμείς θα δώσουμε  κανονικά το παρών σε όλα τα πρωταθλήματα στα οποία έχουμε δηλώσει συμμετοχή.

Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση (τηλεδιάσκεψη) των σωματείων με την συμμετοχή της ΕΚΑΣΔΥΜ και της ΕΟΚ για τις εθνικές κατηγορίες έτσι ώστε να προετοιμαστούν όλοι καλύτερα σε περίπτωση επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων;

Θα έπρεπε αυτό να έχει ήδη γίνει. Είναι επιβεβλημένο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν  να επανεκκινήσουν τα εθνικά και όχι μόνο πρωταθλήματα. Με την συνεργασία όλων.

 

Ποια είναι η άποψη σας για το αθλητικό μητρώο;. Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Σίγουρα θετική. Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Στην εποχή της ψηφιοποίησης δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει το αθλητικό μητρώο. Η σωστή εφαρμογή του θα λύσει θέματα διαφάνειας και σωστής λειτουργίας σε ομοσπονδίες, ενώσεις και αθλητικούς συλλόγους.

 

Ποιά η άποψή σου για τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία (ΕΟΚ);. Τα φαβορί φαίνεται πως είναι οι Βαγγέλης Λιόλιος και Παναγιώτης Φασούλας. Ξεχωρίζεις κάποιον με βάση τα προγράμματα και τον σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα;.

Παρακολουθώ τις εξελίξεις σε γενικές γραμμές που αφορούν την ΕΟΚ. Με βάση τα προγράμματα δεν ξεχωρίζω κάποιον σαν νικητή. Δεδομένο θα πρέπει να είναι και από τους δύο, άσχετα με το ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας, να μην αφήσουν να πάει χαμένη άλλη μία τετραετία όπως οι προηγούμενες. Και οι δύο είναι άνθρωποι κοντά στον χώρο του αθλήματος και έχουν εικόνα της άσχημης κατάστασης και του μαρασμού που γενικά επικρατεί. Η εξέλιξη και η αναβάθμιση του αθλήματος ξεκινώντας πρώτα από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα είναι επιβεβλημένη. Οι πελατειακές σχέσεις πρέπει να  τελειώσουν γιατί μόνο  κακό κάνουν. Η μεταξύ τους συνεργασία την επόμενη των εκλογών είναι το ζητούμενο. Εμάς θα μας έχουν συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας δώσετε το μήνυμά σας προς τους αθλητές σας και στον κόσμο του αθλητισμού..

Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω λοιπόν πως σίγουρα όλα αυτά που ζούμε σύντομα θα περάσουν και η κατάσταση σιγά σιγά θα ομαλοποιηθεί. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία ευτυχία  και τύχη.

ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ