Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Η «κοινή» φλόγα της ανθρώπινης φύσης

Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερες καταστάσεις/περιστάσεις στις οποίες προβάλλεται όλο και πιο έντονα το «σκληρό» πρόσωπο του ρατσισμού. Αυτές μπορεί να λαμβάνουν μέρος σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας μας, από το σχολείο και την οικογένεια μέχρι και τα γήπεδα.

Σχολιάζει ο Νίκος Κανελλόπουλος.

Οι εκφάνσεις του ρατσισμού στην καθημερινότητά μας

Παρά τις ενέργειες, που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη των ρατσιστικών συμπεριφορών στους συνανθρώπους μας, το bullying (πιθανότατα) δεν θα σταματάει και μάλλον δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ. Κι αυτό, διότι η κοινωνία μας έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άνθρωποι να διαφέρουν μεταξύ τους και αρκετές φορές να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. Αυτό συμβαίνει και «πυροδοτεί» αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα αυτός που νομίζει ότι είναι πιο «δυνατός» να προσπαθεί να επιβληθεί πολεμώντας ψυχολογικά το θύμα του.

Αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως η υπεροψία και ο φόβος. Δηλαδή, από τη μία πλευρά αισθανόμαστε ότι η δική μας οντότητα είναι ανώτερη και καλύτερη από όλες τις άλλες, ενώ από την άλλη έχουμε ένα αίσθημα απειλής από τον συνάνθρωπό μας. Το αποτέλεσμα (και στις δύο περιπτώσεις) είναι να βλέπουμε μέσα μας μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων με εχθρότητα και προκατάληψη.

Πώς αρχίζει μια εχθρική συμπεριφορά;

Το μόνο σίγουρο ότι αυτή η τέτοια συμπεριφορά ξεκινάει αρχικά μέσα από την οικογένεια ενός ατόμου. Τα πρότυπα και οι τρόποι συμπεριφοράς, που λαμβάνει μέσα από αυτή, «καθρεφτίζουν» τις μετέπειτα αντιδράσεις του στην ενήλικη ζωή του. Επίσης, οι ιδέες και οι σκέψεις, με τις οποίες έχει «γαλουχηθεί», περνάνε στη μακρόχρονη μνήμη του και τον οδηγούν προς την «καταστροφή», την οποία όμως δεν είναι ικανός να την αντιληφθεί.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω των φίλων και του σχολείου

Οι παρέες και το σχολείο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση ενός ανθρώπου, καθώς όσα βλέπει και όσα βιώνει από μικρό παιδί θα τον συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή. Για παράδειγμα: αν είναι επιθετικός προς τα άλλα παιδιά, προς τους δασκάλους του ή ακόμα το «παίζει νταής» στις παρέες του, τότε αυτό θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να το αλλάξει –θέλει πολλή προσωπική δουλεία για να αλλάξει. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, δεν βρίσκεται σε θέση να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των πράξεων του και ειδικά των συμπεριφορών του.

Μια ρατσιστική συμπεριφορά προς ένα άλλο παιδί μπορεί να τον «στιγματίσει» και να τον οδηγήσει σταδιακά στην κοινωνική απομόνωση. Αν το σχολείο δεν εστιάσει από νωρίς στην προβληματικές αντιδράσεις του παιδιού και δεν το αναφέρει στους γονείς, με σκοπό να το καθοδηγήσουν προς την σωστή κατεύθυνση, τότε θα μεγαλώσει και θα έχει «καλλιεργήσει» μέσα του λανθάνουσες ιδέες για τον εαυτό του και τη ζωή του.

Η «σκέψη-οδηγός» για μία ολόκληρη ζωή

Πάντως, κάτι πολύ σημαντικό και αξιομνημόνευτο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος –ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε– έχει μέσα του την ίδια «φλόγα» της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς. Διαθέτει, δηλαδή, την ικανότητα να αγαπά, να ζει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, να δημιουργεί, να σκέφτεται, να χαίρεται και να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.

Ίσως να έχει διαφορετικές συνήθειες από εμάς ή διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά αυτό θα έπρεπε να μας «ξυπνάει» το ενδιαφέρον, ώστε να μάθουμε κάτι καινούργιο από αυτούς τους… «διαφορετικούς» ανθρώπους.

Πηγή φωτογραφίας: Gulval School

πηγή lpbasketball.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ