Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Γούνας: “Να μείνουμε όλοι αλώβητοι και με αισιοδοξία να προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα”

Ιδιαίτερη προσοχή, πειθαρχία στα μέτρα πρόληψης που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία και αυστηρή τήρηση των κανόνων για την όσο το δυνατόν συντομότερη καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνιστά ο διεθνής υδατοσφαιριστής μας Αλέξανδρος Γούνας. Προκειμένου, όπως τονίζει στις δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, “να μείνουμε όλοι αλώβητοι και υγιείς, να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα”.

Ο έμπειρος και διακεκριμένος περιφερειακός της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών και του Ολυμπιακού είναι οπαδός του “Μένουμε Σπίτι”, θεωρεί πως η κατάσταση είναι δυο φορές πιο δύσκολη για τους αθλητές του νερού, καθώς βρίσκονται για μεγάλο διάστημα έξω από αυτό και θα χρειαστούν χρόνο για να επανακάμψουν, αλλά τονίζει ότι μπορούμε να “Ζούμε Αθλητικά, μόνοι μας στο σπίτι και γύρω από αυτό, ώστε να διασφαλιστεί το υπέρτατο αγαθό και να επανέλθουμε, σύντομα, ασφαλείς στην κανονικότητα”. Συμφωνεί με τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και θεωρεί πως ο χρόνος θα δείξει αν είναι προς όφελός μας. Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμά του στην πολύπαθη από τον ιό Ιταλία, καθώς αγωνίστηκε εκεί μία σεζόν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Γούνα:

“Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Για όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα για μας τους αθλητές, ως προς τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε, καθώς είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Όμως, η υγεία πάνω απ’ όλα. Και η ουσία είναι να καταφέρουμε να βγούμε όλοι αλώβητοι και υγιείς (κι όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι). Παράλληλα, να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά στην καθημερινότητά μου, έχει αλλάξει σημαντικά. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που βγαίνω έξω από το σπίτι. Μόνο όταν είναι απαραίτητο, για ψώνια και για την καθημερινή γυμναστική, που εκτός από αυτή  που γίνεται μέσα στο σπίτι, περιλαμβάνει τρέξιμο και ασκήσεις εκτός σπιτιού, κάποιες από τις οποίες εφευρίσκουμε και μόνοι μας. Είμαστε, φυσικά, πάντα σε συνεννόηση με τον προπονητή μας στον οποίο στέλνουμε κάποια βίντεο για να παρακολουθεί την πορεία μας.

Για μας τους αθλητές του υγρού στίβου είναι δύο φορές πιο δύσκολο, διότι είμαστε εντελώς έξω από το ιδιαίτερο περιβάλλον μας, που είναι το νερό. Θα χρειαστεί, μάλιστα, πιο πολύς χρόνος να επανέλθουμε στην κατάσταση που πρέπει, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια.

Θεωρώ απολύτως σωστά τα μέτρα που ελήφθησαν και μάλιστα εγκαίρως. Προέχει η υγεία, είναι το υπέρτατο αγαθό, όλα τα άλλα έπονται, όπως και ο αθλητισμός, που πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Όπως σας είπα, είναι σημαντικό να βγούμε χωρίς απώλειες. Είναι αναγκαία και αναπόφευκτα τα μέτρα. Απαραίτητο να υπακούμε στους κανόνες κι εμείς οι αθλητές να δώσουμε το παράδειγμα ώστε να συνετιστούν και όσοι λίγοι το έχουν πάρει αψήφιστα”.

Για τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για του χρόνου, ο Άλεξ δηλώνει: “Ήταν επιβεβλημένη απόφαση. Μας ήλθε λίγο απότομο που σταμάτησε η προετοιμασία πάνω στην κορύφωσή της, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να προετοιμαστούν σωστά υπό αυτές τις συνθήκες για να δώσουν αγώνες μετά από τέσσερις μήνες. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι αυτή η μετάθεση τελικά αποβεί προς όφελός μας. Ελπίζω πως ναι. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει πολύς χρόνος για καλύτερη προετοιμασία”.

Όσο για την καθημερινότητά του εκτός άθλησης: “Διαβάζω πολύ. Βιβλία που αφορούν κυρίως τον άνθρωπο και την εξέλιξή του. Βλέπω σειρές και ντοκιμαντέρ στο “Netflix” μαζί με τη σύντροφό μου που εργάζεται από το σπίτι. Η επικοινωνία με συγγενείς και φίλους γίνεται πλέον με social network και social media. Δεν υπάρχει καμία πτώση ψυχολογίας. Το νιώθουμε ως μια απαραίτητη μέθοδο προστασίας για να μείνει όρθια η κοινωνία”.

“ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΑΒΟΝΑ”

Ο Αλέξανδρος Γούνας έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με την Ιταλία -με τις τεράστιες απώλειες από τον κορωνοϊό- καθώς είχε αγωνιστεί μια σεζόν στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη Σαβόνα: “Μίλησα με πρώην συμπαίκτες μου και τον προπονητή, είναι όλοι καλά, αλλά σοκαρισμένοι. Είναι πολύ επίπονο και τους έχει στοιχίσει ψυχικά. Ελπίζουν -όπως όλοι μας- ότι θα σταματήσουν σύντομα να θρηνούν άλλα θύματα και να ελεγχθεί η κατάσταση”.

Ο 30χρονος διεθνής άσος στηρίζει και τις πρωτοβουλίες της αθλητικής ηγεσίας και της ΚΟΕ για την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς όπως λέει: “Έτσι κι αλλιώς είμαι εθελοντής αιμοδότης, σε τακτικά χρονικά διαστήματα”. Και καταλήγει: “Μένουμε σπίτι, κάνουμε τα απαραίτητα, αθλούμαστε με προσοχή και μόνοι μας, κοντά στο σπίτι μας. Προστατεύουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τους δικούς μας ανθρώπους και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες”.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ