Ξεκινώντας την προσπάθειά μας για τον αθλητισμό της περιοχής μέσα από το maksports.gr, το βασικό μας μέλημα ήταν η προώθηση των σωματείων της Ένωσής μας. Μέσα από αμερόληπτη και εποικοδομητική κριτική προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς μείναμε λίγοι αυτοί που αγαπάμε το τοπικό μπάσκετ. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσο κόπο, χρόνο και χρήμα χρειάζεται αυτή η τρελά που έχουμε.
Σήμερα, θα δούμε τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος των Παίδων της ΕΚΑΣΔΥΜ. Πιστεύω πως η Ένωση πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει τα αυτιά της και να ακούσει τις προτάσεις των ομάδων. Επίσης πιστεύω πως οφείλει πλέον να ακολουθήσει τις οδηγίες που δίνει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί σε όλες τις Ενώσεις.
Ας δούμε λοιπόν τη διοργάνωση η οποία πλέον και λόγω κορονοιου δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε κατά γενική ομολογία όλων όσων συζήτησα το θέμα αυτό. Το πρωτάθλημα παίδων διεξάγεται σε 3 ή 4 ομίλους των 4 ή 5 ομάδων αντίστοιχα, με γεωγραφικά κριτήρια και έναν επικεφαλής σε κάθε όμιλο. Καθόλου κακή ιδέα αλλά ας δούμε που εξυπηρετεί αυτή η κατανομή. Παρατηρούμε πως μια ομάδα, που έχει στείλει αρκετούς αθλητές στο κλιμάκιο της Δυτικής Μακεδονίας και ένας αθλητής της παίρνει μέρος στο κλιμάκιο του Βορρά και πλέον και στις τελικές επιλογές της Αθήνας (προεθνική), να μένει εκτός και από την άλλη έχουμε μια ομάδα που έτυχε να βρίσκεται σε εύκολο όμιλο, με αρνητικό συντελεστή πόντων, να περνά στην επόμενη φάση ξέροντας ότι ακόμα και μια νίκη να κάνει εκεί θα είναι κατόρθωμα, ενώ η ομάδα που αποκλείστηκε θα μπορούσε να βρίσκεται στην τετράδα (φαιναλ φορ).
Οπότε ποια είναι η τελική στόχευση; Η διοργάνωση όσο περισσότερων παιχνιδιών γίνεται ή η σωστή λειτουργία του αναπτυξιακού; Θα το θεωρήσουμε αστοχία ή λάθος στην οργάνωση; Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία…
Ας δούμε μία άλλη εναλλακτική (που έχει ήδη προταθεί).
Να γίνει πρωτάθλημα με δυο κατηγορίες (Α και Β όπως γίνεται σε άλλες Ενώσεις), με την Α’ κατηγορία να συμπεριλαμβάνει τις ‘’καλύτερες’’ ομάδες που πρωταγωνιστούν και η Β’ κατηγορία να έχει τις πιο αδύναμες ομάδες, αυτές που δεν έχουν στόχο το πρωτάθλημα. Επίσης οι ομάδες με μεγάλες ακαδημίες, θα μπορούσαν να κατεβάσουν και δεύτερη ομάδα στην Β’ κατηγορία. Το ερώτημα που προκύπτει.. Τι γίνεται με τις ομάδες που ανακοινώνουν δυναμικό 150 και 250 παιδιών; Πότε θα μπορέσουν να μπουν στο παρκέ τα υπόλοιπα παιδιά;
Ίσως αναρωτιέστε για το πως θα γίνει ο καταμερισμός των ομάδων.. Μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στα αποτελέσματα των αγώνων μέχρι τώρα θα δει τις διαφορές δυναμικότητας ενώ και οι προπονητές των συλλόγων γνωρίζουν σε ποια κατηγορία μπορεί να αγωνιστεί η ομάδα τους. Το ότι δηλώνουν συμμετοχή οι ομάδες και έπειτα αποσύρονται δεν τιμά κανέναν, πόσο μάλλον τα παιδιά που αγωνίζονται. Έχει πέσει όλο το βάρος στις τυχαίες κληρώσεις, τις οποίες κάποιοι έχουν και το θράσος να τις επικαλούνται.
Η ΕΚΑΣΔΥΜ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φορέας που κάνει τυχαίες κληρώσεις στα αναπτυξιακά προγράμματα. Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΔΥΜ οφείλει να αναπτύσσει το άθλημα εμπράκτως και να προωθεί τους αθλητές που θα βγουν από αυτά. Το ενδιαφέρον της πρέπει να επικεντρώνεται στην ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και όχι μόνο την παραγωγικότητα του αριθμού των αγώνων. Όταν ένας σύλλογος παίρνει μέρος σε Εθνικά Πρωταθλήματα και τελικές φάσεις αναπτυξιακών, διαφημίζει και εκπροσωπεί την Ένωση. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η Ένωση να ανοίξει τα αυτιά της, να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης τις προτάσεις που κάνουν τα σωματεία και μέσα από διάλογο, που θα συμμετέχουν ΟΛΟΙ, να μπορέσει να συνθέσει τις απόψεις.
Κλείνοντας, όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν αναφέρθηκα σε όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω σε κάποιο μέλος, μου δόθηκε η απίθανη απάντηση πως επειδή η ομάδα μου δεν είχε παιδικό τμήμα, δεν θα πρέπει να ασχολούμαι, γιατί όσοι ετοίμασαν αυτό το πρόγραμμα ξέρουν καλύτερα.. Η αλαζονεία στα καλύτερά της…
Θα κλείσω με την σημερινή ενημέρωση για τον εξ αναβολής αγώνα στο Παιδικό Πρωτάθλημα, όπου η μια ομάδα δεν μπόρεσε να αγωνιστεί και μηδενίστηκε. Ο αγώνας είχε πάρει ήδη δυο αναβολές, δικαιολογημένα ή όχι, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το ότι και εδώ η Ένωση λειτούργησε πρόχειρα και εν μέρει τιμώρησε ένα σωματείο που έχει το αναπτυξιακό του σε πρώτο πλάνο.
Και αναφερόμαστε στο παιδικό πρωτάθλημα, όπου τα παιδιά περιμένουν πως και πως να παίξουν επίσημους αγώνες. Θα ήταν καλό, ο εγωκεντρικός χαρακτήρας ορισμένων στην Ένωση να αρχίσει να αλλάζει, να δουν τα σωματεία ως “συμπαίκτες” και επιτέλους να σταματήσει η καραμέλα “εσείς δεν ξέρετε, εμείς γνωρίζουμε τι κάνουμε”. Ο διάλογος πάντα δίνει καλά αποτελέσματα…
Στην περιοχή μας, πολλοί αγαπούν το μπάσκετ, πολλοί αφιερώνουν χρόνο, χρήματα και διάθεση και προπάντων έχουν και εμπειρία πλέον για να κάνουν τις προτάσεις τους. Καμία ομάδα δεν κέρδισε με έναν μόνο παίκτη. Θα έχουμε άλλωστε συνέχεια στις προτάσεις καθώς θα ακολουθήσουν και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα.
