Connect with us

ΑΡΘΡΑ

ΕΚΑΣΔΥΜ: Προτάσεις για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων

Το τελευταίο διάστημα και μετά το τέλος του πρωταθλήματος ανδρών της ΕΚΑΣΔΥΜ, έχει ανοίξει η κουβέντα για το πως θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς.

Η Ένωση με έγγραφο που απέστειλε στις ομάδες, ζητά να αποσταλούν οι προτάσεις τους, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό προφανώς είναι άστοχο, καθώς δεν έχει γίνει καμία διερευνητική επαφή (από όσο γνωρίζουμε όσο γράφονταν το κείμενο αυτό) με τις ομάδες από την Ένωση, έτσι ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα και πάνω σε αυτά να γίνουν οι προτάσεις. (π.χ. ποιος θα είναι ο αριθμός των ομάδων, ποιες είναι στο μητρώο και τι ισχύει με αυτό κλπ;). Εμείς επικοινωνήσαμε με αρκετά σωματεία ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες και προτάσεις είτε τηλεφωνικά είτε γραπτά, άλλο στο παρόν κείμενο διατυπώνουμε την δική μας άποψη χωρίς να κοινοποιούμε κάτι από όσα έχουμε συζητήσει.

Επίσης, ως γνωστόν, η περσινή προκήρυξη προβλέπει τον τρόπο διεξαγωγής και της επόμενης χρονιάς! Οπότε ποιος ο λόγος να σταλούν εκ νέου προτάσεις; Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια δεν γνωρίζουμε αν η Ένωση έχει υιοθετήσει προτάσεις συλλόγων, ποιες είναι αυτές και ποιοι τις έκαναν! Σε Ενώσεις με ανοιχτές “πόρτες” αυτά θεωρούνται αυτονόητα και η δημοσιοποίησή τους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ…

 

 

Το κεντρικό μας θέμα λοιπόν, είναι το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η προκήρυξη σε σημεία που πρέπει επιτακτικά να γίνουν αλλαγές και να αποφασίσουμε τι πρωταθλήματα   θέλουμε.

Ανταγωνιστικά και με όσο τον δυνατόν περισσότερα παιχνίδια ή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το οικονομικό και τα γεωγραφικά κριτήρια;

Σίγουρα η εικόνα που έχουμε για την Ένωση δεν είναι και η καλύτερη, καθώς βλέπουμε να υπάρχουν σημάδια κορεσμού, δεν υπάρχει δημιουργικότητα και το μόνο που γίνεται είναι η διεκπεραίωση της καθημερινότητας (και αυτή γίνεται με το στανιό τις περισσότερες φορές). Ναι μεν περάσαμε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια με τον κορονοιό, ο οποίος επηρέασε όλες τις δραστηριότητες των κοινωνιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί συνεχή δικαιολογία για τα πάντα. Θα μπορούσαν ακόμα και μέσα στην πανδημία να γίνουν πάρα πολλά, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε (π.χ. άνοδος των social media της Ένωσης, ηλεκτρονική καταγραφή στατιστικών κ.λ.π.). Αυτό θα το σχολιάσουμε άλλη στιγμή.

Δύο σημαντικοί παράμετροι είναι το αθλητικό μητρώο και η εγκύκλιος μεταγραφών. Σχετικά με το μητρώο, το maksports.gr, είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα πάρει παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 εκτός απροόπτου. Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες (όσες δεν έχουν μπει και όσες έχουν ελλιπή φάκελο), θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία να το κάνουν, για να μπουν στο μητρώο και να συμμετέχουν κανονικά στα πρωταθλήματα χωρίς κυρώσεις.

 

 

Βέβαια το σημαντικό εδώ είναι πως αν υπήρχε Β’ κατηγορία στο τοπικό της ΕΚΑΣΔΥΜ, πολλές ομάδες δεν θα χρειαζόταν να δηλώσουν προπονητή (σύμφωνα με τη ΓΓΑ), καθώς είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των ομάδων της περιοχής μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως σχεδόν όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν δύο κατηγορίες για πολλούς λόγους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό… Η ΕΚΑΣΔΥΜ, που είναι η εκπρόσωπος των σωματείων, έχει τη διάθεση να σταθεί δίπλα στα σωματεία της, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, η απλά θα “βολευτεί”  πίσω από την υπάρχουσα προκήρυξη, μη έχοντας τη θέληση να προχωρήσει σε αλλαγές;

Θα μπορούσε να ζητήσει η Ένωση να υπάρξει μια συνεννόηση με την Ομοσπονδία που να φέρει κάποια αποτελέσματα. Ας δούμε παρακάτω κάποιες προτάσεις για τη διεξαγωγή ορισμένων πρωταθλημάτων.

Θα θέλαμε την άποψη σας πάνω σε αυτό, ως μία άτυπη διαβούλευση αν θέλετε ή μία εποικοδομητική συζήτηση που θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Να τονίσω πως οι προτάσεις αυτές επιδέχονται βελτιώσεις με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και είναι μια καθαρά προσωπική άποψη.

 

 

 

Πρωτάθλημα Ανδρών

Η άποψή μου ξεκάθαρα είναι πως  πρέπει να γίνουν δυο κατηγορίες, ειδικά σε ότι αναφορά το αθλητικό μητρώο. Παρακάτω τα ονόματα των ομάδων είναι με βάση το φετινό πρωτάθλημα και χωρίς καμία διάκριση προς κάποιο από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για το παιδικό πρωτάθλημα και εκεί δεν υπάρχει κάποια διάκριση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Α΄ Κατηγορία (8 ομάδες)

ΓΣΚ Λασσάνης Κοζάνης

ΑΣ Ηρακλής Κοζάνης

ΑΣ Άργος Ορεστικό

ΑΣ Βελβεντού

Διόσκουροι Κοζάνης

ΦΣ Εθνικός Κοζάνης

ΑΣ Αναγέννηση Σερβίων

ΑΠΣ Αρίων Πτολεμαΐδας

-Πλέι οφ η πρώτη τετράδα- ο 1 ος παίζει με τον 4 ο και 2ος με τον 3ο -στις 2 νίκες και ο τελικός στις 3 νίκες χωρίς να μεταφέρονται αποτελέσματα. Για την 3η και την 4η θέση στις 2 νίκες.

-Άρα έχουμ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πιο πολλούς αγώνες και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

– Υποβιβάζεται η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση. Εδώ ίσως θα μπορούσαμε να βάλουμε τον προτελευταίο να παίζει μπαράζ με τον 2ο από την Β Κατηγορία για να έχει ενδιαφέρον και κίνητρο επιπλέον.

 

Β’ Κατηγορία (7-9 ομάδες)

ΓΣ Ελίμειας

Άρης Ατραπού

ΑΣ Δύναμις Κοζάνης

ΠΑΟ Κοζάνης

ΑΣ Αναγέννηση Εράτυρας

Ελπίδα Περδίκκα

Αίαντας Αμυνταίου

ΓΣ Σιάτιστας (αν κατεβάσει αντρικό την νέα χρονιά)

Μικτή ΕΚΑΣΔΥΜ (θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή λύση στο να πάρουν επιπλέον παιχνίδια μερικοί νεαροί αθλητές. Οι αγώνες θα μετράνε κανονικά στο πρωτάθλημα και δεν θα μηδενίζεται).

-Όλοι με όλους και ο 1ος είναι πρωταθλητής και παίρνει την άνοδο στην Α’ Κατηγορία.

-Θα αποκτήσει ενδιαφέρον και θα είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και σε αυτήν την περίπτωση για τα δεδομένα της κατηγορίας αυτής.

-Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο 2ος μπορεί να παίζει μπαράζ με τον προ τελευταίο από την Α’ Κατηγορία.

 

 

Λόγω των ανακατατάξεων που είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν στις εθνικές Κατηγορίες, ίσως η Ένωση μας καλεστεί να μιλήσει με τον δεύτερο ίσως και τον τρίτο της φετινής βαθμολογίας για μια πιθανή συμμέτοχη στην Γ’ Εθνική. Ήδη στην Β’ Εθνική ανακοινώθηκε η συγχώνευση των δυο ομάδων από τα Τρίκαλα (Αίολος/Γόμφοι με Ίκαρους), ενώ και από την Θεσσαλονίκη ίσως αποχωρήσουν όπως ακούγεται ομάδες από τις Εθνικές κατηγορίες στο τοπικό πρωτάθλημα.

Πρόταση με την σημερινή κατάσταση (σε μία κατηγορία όλες οι ομάδες)

Σε μια κατηγορία, με την προϋπόθεση πως κάποιες ομάδες έχουν θέμα με το μητρώο ή ακόμα και για οικονομικούς λόγους, δεν θα μπορέσουν να κατέβουν τότε έχουμε τα παρακάτω:

-10 με 12 ομάδες σε ένα όμιλο και μια κατηγορία. Όλοι με όλους στην πρώτη φάση με σύνολο 16-18 αγώνες. Οι τέσσερις πρώτοι σε χιαστί αγώνες, στις 2 νίκες, με τους νικητές να αγωνίζονται στις 3 νίκες για το πρωτάθλημα. 3η και 4η θέση στις 2 νίκες. Για τις υπόλοιπες θέσεις αγώνες κατάταξης ή παραμένει όπως έχει η βαθμολογία.

Πρόταση με δυο ομίλους

Στην περίπτωση αυτή θα εξαρτηθούν όλα από διάφορες  παραμέτρους σχετικά με το τελικό σύνολο των ομάδων που θα πάρουν μέρος. Ποιοι ενδιαφέρονται για αυτό το σύστημα διεξαγωγής, αν θα ανέβουν και άλλες ομάδες στην Γ Εθνική κατηγορία κ.α.

Ο κάθε όμιλος ενδέχεται να έχει από 5 με 7 ομάδες. Οι τρεις πρώτοι περνάνε στην επομένη φάση, αλλά χωρίς να μεταφέρονται τα μεταξύ τους αποτελέσματα και παίζουν από την αρχή για το πρωτάθλημα. Οι υπόλοιπες ομάδες, κάνουν έναν νέο όμιλο χωρίς να μεταφέρονται τα μεταξύ τους αποτελέσματα για τους αγώνες κατάταξης.

Ένας άλλος τρόπος διεξαγωγής θα ήταν να γίνουν πλει-οφ εκεί όπου τα παιχνίδια θα ήταν στις 2 νίκες, αλλά με την προϋπόθεση να περάσουν οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου,  εκεί όπου ο πρώτος του Α’ ομίλου θα αγωνιστεί με τον τέταρτο του Β’ ομίλου και ανάλογα οι υπόλοιποι.

 

 

Πρωτάθλημα Παίδων

Και εδώ η βασική πρόταση είναι να γίνει σε δυο κατηγορίες, έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και ουσιαστικό το πρωτάθλημα, ενώ θα γίνει και πιο εύκολη η διεξαγωγή του καθώς το  σημερινό σύστημα λαβύρινθος που υπάρχει δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό.

Α’ Κατηγορία (8 ομάδες)

ΑΣ Ηρακλής Κοζάνης

Διόσκουροι Κοζάνης

Αριστοτέλης Φλώρινας

ΑΠΣ Αρίων Πτολεμαΐδας

ΑΣ Καστοριάς

Ακαδημία Φλώρινας (Σούτερς)

ΑΣ Άργος Ορεστικό

ΓΣΚ Λασσάνης Κοζάνης

 

-Οι τέσσερις πρώτοι περνάν στο Φαιναλ φορ και αγωνίζονται ο 1ος με τον 4ο και ο 2ος με τον 3ο. Ακόμα μια λύση είναι να γίνουν οι αγώνες όπως αναφέραμε χιαστί στις 2 νίκες με τους νικητές να περνάν στον τελικό όπου και εκεί θα είναι στις 2 νίκες, και ο μικρός τελικός να είναι και αυτός στις 2 νίκες.

-Πιο ανταγωνιστικό και ουσιαστικό πρωτάθλημα σε σύγκριση με το σημερινό.

-Η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία.

 

Β’ Κατηγορία (7-10 ομάδες)

ΦΟ Πρωτέας Γρεβενών

ΑΣ Δύναμις Κοζάνης

ΑΣ Βελβεντού

ΓΣ Ελίμειας

Ελπίδα Πέρδικα

ΦΟ Νεάπολης

ΟΦ Τσοτυλίου

Άλλη Ομάδα*

Ηρακλής Κοζάνης 2 **

Άλλη δεύτερη ομάδα***

*Ίσως υπάρξει και νέα συμμετοχή (πχ Σιάτιστα).

**Ο Ηρακλής Κοζάνης ήδη κατέβασε δεύτερη ομάδα στα πιο μικρά παιδιά και από όσο γνωρίζω ενδιαφέρονται να κατεβάσουν και δεύτερο παιδικό.

***Ίσως μια δεύτερη ομάδα από άλλο Σωματείο.

-Όλοι με όλους και ο 1ος είναι πρωταθλητής που παίρνει την άνοδο στην Α’ Κατηγορία.

-Περισσότερα παιχνίδια, ανταγωνιστικά και με ενδιαφέρον για όλες τις ομάδες, ενώ θα μειωθούν σκορ με τεράστιες διάφορες στο ελάχιστο.

 

 

Μια δεύτερη επιλογή για το πρωτάθλημα Παίδων θα ήταν να γίνει το πρωτάθλημα σε δυο ομίλους των 7 ή 8 Ομάδων, με γεωγραφικά κριτήρια, με τους 3 πρώτους να περνάνε σε έναν νέο όμιλο των 6 ομάδων, με τους 4 πρώτους να προκρίνονται στο φαιναλ φορ.  Όσοι δεν περάσουν δημιουργούν έναν νέο όμιλο για τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 7 και κάτω.

Μεταφέρονται τα μεταξύ τους αποτελέσματα και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις και αγωνίζονται οι ομάδες που δεν έχουν παίξει μεταξύ τους 2 παιχνίδια με κάθε αντίπαλη ομάδα (εντός και εκτός έδρας).

Πρωτάθλημα Εφήβων

Και εδώ το βασικό ζητούμενο είναι οι συμμέτοχες που θα υπάρξουν. Η λογική λέει ότι θα είναι από 6 μέχρι 9 ομάδες, όποτε διατηρούμε το ίδιο σύστημα διεξαγωγής.

Πρωτάθλημα Κορασίδων – Νεανίδων

Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, αλλά θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς μπορούμε να δυναμώσουμε την προσπάθεια αυτή, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες ομάδες.

Κύπελλο Ανδρών

Θα πρέπει να επανέλθει και ο θεσμός του Κυπέλλου Ανδρών ‘’Νίκος Ακουμιανάκης’’ στην αρχή της χρονιάς με τον τρόπο διεξαγωγής που γινόταν, ενώ μια πρόταση ακόμα είναι να γίνει και πάλι All-Star Game με φιλανθρωπικό σκοπό.

Επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους έτσι ώστε να γίνει μια σχολή διαιτητών και κριτών.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και πρέπει ομαδικά και συλλογικά να δούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για ένα πιο ανταγωνιστικό και ουσιαστικό πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες. Και να θυμίσουμε ότι από την νέα χρονιά τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα (παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων) τα έξοδα διαιτητών και κριτών είναι καλυμμένα από την Ομοσπονδία και δεν επιβαρύνουν τα σωματεία όπως είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της ΕΟΚ  Βαγγέλης Λιόλιος.

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ