Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

ΕΚΑΣΔΥΜ: Αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος ανδρών….με μειλ!!!

Μετά από πολύ καιρό απουσίας η ”εξαφανισμένη” ΕΚΑΣΔΥΜ εμφανίστηκε την Τετάρτη 17/8 με ένα μειλ προς τα σωματεία, λίγο παράξενο και όχι τόσο σαφή και ξεκάθαρο. Θα το χαρακτήριζα μάλιστα άσχετο με την πραγματικότητα ενώ το κείμενο στερείται γνώσης αρκετών θεμάτων.

Τι ακριβώς σημαίνει όπως αναφέρει το μειλ ότι προτείνει να γίνουν δυο κατηγορίες από φέτος, με την Α’  κατηγορία να έχει πλήρης υποχρεώσεις των προβλεπόμενων της Γ.Γ.Α. και του Αθλ. Μητρώου, καθώς και υποχρεωτικές προβλέψεις περί προπονητών- συγκρότησης της 12άδας, όπως μέχρι τη σεζόν 2019-20; Δηλαδή η Β’ κατηγορία θα είναι υπό άλλο καθεστώς εκτός κανονισμών ΓΓΑ;

Ας δούμε λίγο τα θέματα του mail που απέστειλαν από την Ένωση. Όταν τηλεφωνικά με στέλεχος του ΔΣ, ανέφερα πως δεν είναι σωστό να γίνει μια κατηγορία από την στιγμή που ήρθε το αθλητικό μητρώο στην ζωή μας, έλαβα μια υποτιμητική απάντηση και μου ανέφερε ότι “δεν γνωρίζω από αυτά”. Ορίστε λοιπόν που εσείς οι “σχετικοί” έρχεστε στα λόγια μου…

Ακόμα και Β’ τοπικό να δημιουργηθεί, πάλι χρειάζεται εγγραφή στο μητρώο αλλά και δήλωση προπονητή για την προηγούμενη χρόνια, (στην οποία χρονιά δεν είχαμε Β κατηγορία!).

Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι ήδη γνωστή. Δεν χρειάζεται να απαντήσουν τα σωματεία προς την Ένωση που θέλουν να αγωνιστούν. Η μεγάλη αυτή ιδέα, της μιας κατηγορίας, για να υπάρχει ανταγωνισμός και να στηριχτεί το αναπτυξιακό (ένας θεός ξέρει με ποιον τρόπο το οραματίστηκαν) απέτυχε παταγωδώς. Ομάδες με τεραστία διάφορα δυναμικότητας και μεγάλες διαφορές στα σκορ, χωρίς ανταγωνισμό και κακοποίηση του αθλήματος από πλευράς θεατών.

Επίσης το ότι οι ομάδες επέλεγαν το αν θα συμμετέχουν στους αγώνες κατάταξης ήταν απλά τραγικό και πιστεύω πως τέτοιες “πρωτοποριακές εφευρέσεις” είναι επικίνδυνες. Ξέρει κάποιος να μας πει την περσινή τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα ανδρών;

Αν ξέρει να ενημερώσει εμάς αλλά και την Ένωση! Επίσης το πώς κατοχυρώθηκε μια βαθμολογία, με αυτό το σύστημα που ανέφερα, με προβληματίζει εκτός και αν προβλέπεται από κάπου και δεν το γνωρίζω.

Ένα κριτήριο για να γίνει φέτος πάλι Β τοπικό, θα ήταν η προκήρυξη, εφόσον όμως το προβλέπει σε άρθρο της (δεν νομίζω να το προβλέπει). Δηλαδή με βάση την κατάταξη, να δημιουργηθεί η κατηγορία (π.χ. οι 6 τελευταίοι πηγαίνουν στην Β κατηγορία συν την Σιάτιστα ως νέα ομάδα, συν τη Μικτή ΕΚΑΣΔΥΜ και θα είχε 8 ομάδες στην Β κατηγορία). Και με άλλες τόσες να παραμείνουν στην Α κατηγορία ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε όπως πρέπει, και το θέαμα θα ήταν ελκυστικό για το θεατή. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε την τελευταία στιγμή, ρωτώντας  τις ομάδες που θα θέλατε να συμμετάσχετε!

Άλλωστε τόσα χρόνια ποτέ δεν εισακούστηκε, από ότι φαίνεται, καμία πρόταση των ομάδων ειδικά του Β τοπικού. Κάνεις δεν ρώτησε τα σωματεία τι προβλήματα έχουν και πως τα βγάζουν πέρα κάθε χρόνο. Οι αποφάσεις παίρνονταν με το έτσι θέλω από μερικούς, χωρίς συζητήσεις, και χωρίς ίχνος συλλογικότητας. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να θυμηθούμε πότε έγινε η τελευταία κουβέντα με όλους τους παράγοντες της περιοχής και την Ένωση (δεν είναι και τεράστιος ο αριθμός για να μαζευτούν!)

Είναι προφανές πως το ερώτημα που τίθεται στο mail της Ένωσης, δείχνει το κενό που είχε η προκήρυξη, καθώς δεν προβλέπονταν κάτι τέτοιο. Οπότε για να παρθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση, θα πρέπει να τροποποιηθεί η προκήρυξη και να εναρμονιστεί με τη  γενική προκήρυξη και τους κανονισμούς της ΕΟΚ.

Επίσης αυτό που προκαλεί  μεγάλη εντύπωση είναι πως η Ένωση  ζητά απάντηση εντός δύο ημερών (δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή) χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση νωρίτερα για τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν (και υπάρχουν πολλές). Να θυμηθούμε βέβαια ότι έχουμε φτάσει στο δεύτερο μισό του Αυγούστου και ακόμα δεν έχουμε προκηρύξεις των πρωταθλημάτων!

Πριν από αρκετό καιρό, στάλθηκε και πάλι από την Ένωση, έγγραφο για προτάσεις από τις ομάδες αλλά μέχρι και σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων δεν έγινε η παραμικρή επαφή είτε για το αθλητικό μητρώο, είτε για την ψηφιακή πλατφόρμα, είτε για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος ή για τις προτάσεις τους. Ένα mail τον Αύγουστο και πολύ σας είναι δηλαδή!!!

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να περάσουν δυο μήνες για να εμφανιστεί η Ένωση? Η εμπειρία μου, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με πολλά σωματεία εκτός Δυτικής Μακεδονίας αλλά και με άλλες Ενώσεις της χώρας, μου έδειξε πως ο τρόπος που συζητάνε δεν έχει καμία σχέση με ότι συμβαίνει εδώ. Υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές, γίνονται συναντήσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για τα προβλήματα των σωματείων με τα περισσότερα να λύνονται άμεσα. Και όλα αυτά ΔΗΜΟΣΙΑ.

Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα (της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών) θα έπρεπε να υπάρχει δια ζώσης κουβέντα με τα σωματεία έτσι ώστε να τεθούν όλοι οι προβληματισμοί, να ενημερωθεί το φίλαθλο κοινό από τα ειδησιογραφικά site της περιοχής, να ακούσουμε τι έχει να πει ο πρόεδρος, να ακουστούν αντίθετες απόψεις και εν τέλει να δώσουμε αξία, ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή, στην όλη διαδικασία. Αντί αυτού επιλέχθηκε ένα απρόσωπο mail, με προθεσμία απάντησης χωρίς να υπάρξουν ερωτήσεις και άνευ συζήτησης. Όπως συμβαίνει πάντα δηλαδή… Δύο μήνες αδράνειας, αυτά τα αποτελέσματα έχουν.

Τώρα, σχετικά με το μητρώο οι πληροφορίες μας λένε, ότι εφόσον μια ομάδα Κάνει την υποβολή στο μητρώο μέχρι  και τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα  με την νέα παράταση, ακόμα και αν είναι ελλιπής ο φάκελος της, έχει το δικαίωμα από εκεί και πέρα και μέχρι τις 30 Νοέμβριου να συμπληρώσει σωστά τον φάκελο της. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, συνεχίζει κανονικά στα πρωταθλήματα χωρίς κυρώσεις παρά μόνο του ότι δεν θα λάβει τη χρηματοδότηση μέσω του μητρώου . Όποτε για ακόμα μια χρονιά να το πούμε απλά, όλα τα σωματεία μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στα πρωταθλήματα, εκτός από αυτά που δεν έχουν κάνει καμία ενεργεία στο μητρώο (Αυτό ισχυεί μέχρι σήμερα).

Σχετικά με τις ώρες στα γήπεδα και το μητρώο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το  τι θα ισχύσει τελικά. Κάποιες πληροφορίες που έχουμε από όλη την Ελλάδα, μας λένε πως σε ορισμένα γήπεδα άρχισε να ισχύει ο αποκλεισμός και ομάδες που είναι εκτός μητρώου  δεν παίρνουν ώρες προπονήσεων (ακόμα και όσες είναι υπό επανεγγραφή και περιμένουν τον τελικό έλεγχο μας ανέφεραν). Είναι ένα καίριο και σημαντικό θέμα και μόλις έχουμε κάτι χειροπιαστό θα σας ενημερώσουμε.

ΕΚΑΣΔΥΜ: Προτάσεις για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων

 

1 Comment

1 Comment

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ