Connect with us

ΕΚΑΣΔΥΜ

ΕΚΑΣΔΥΜ: Αδιάφορη ασχολείται με τον εαυτό της μόνο και όχι με τα Σωματεία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στάλθηκαν οι προκηρύξεις για τα πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών σε προσχέδιο και πριν από λίγες μέρες οι ομάδες έλαβαν και αυτές των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων.

Οι δηλώσεις συμμέτοχης σε Άνδρες και Γυναίκες, είναι μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου με την έναρξη των πρωταθλημάτων αυτών να ορίζεται στις 16 Οκτωβρίου για τους άνδρες και στις 14 Ιανουαρίου για τις γυναίκες καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Πριν αναλύσουμε ορισμένα θέματα της προκήρυξης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι καταστάσεις αλλάζουν ραγδαία στο χώρο του μπάσκετ και η ΕΚΑΣΔΥΜ απλά παρατηρεί χωρίς να μπαίνει στο κόπο να ασχοληθεί σοβαρά με όσα έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι και να ενημερώσει τα σωματεία ως οφείλει. Αμέριμνη και αδιάφορη, ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, γύρω από ένα αρχηγοκεντρικό σύστημα που πλέον δεν έχει καμία σχέση με τη νέα πραγματικότητα που επικρατεί παντού!

Όλοι μας έχουμε επίγνωση των περιστάσεων και συναίσθηση των καιρών που ζούμε και οι όποιες δημιουργικές δυνάμεις υπάρχουν, δεν στηρίζονται, μιας και η ασυνάρτητη και ασύνταχτη ΕΚΑΣΔΥΜ είναι απούσα για ακόμα μια φορά. (επικλήσεις όπως ‘’ο πρόεδρος λείπει’’ φαντάζουν αστείες καθώς στα διοικητικά συμβούλια υπάρχει και αντιπρόεδρος, μέλη κλπ!)

Ακόμα και μέσα στην προκήρυξη, γίνεται λόγος πως σχεδόν για όλα, φταίει η πανδημία, λες και σε άλλες Ενώσεις, ακόμα και σε άλλα αθλήματα, δεν αντιμετώπισαν την πανδημία και είχαμε μόνο εμείς.

Νομίζω πρέπει να σταματήσει αυτή η φθηνή δικαιολογία και να τρέξουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Με δικαιολογίες και κατηγόριες προς άλλους, δεν γίνεται προκοπή. Έχει κουράσει και εμάς αλλά και τους ανθρώπους του μπάσκετ που καταλαβαίνουν απόλυτα το τέλμα που έχουμε πιάσει.

Είναι πολλοί οι λόγοι τελικά που απαντούν στο ερώτημα “Πως διοικείται η Ένωση μας?”

Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα, είμαι σε θέση να γνωρίζω σχεδόν όλες τις προτάσεις των ομάδων για το σύστημα διεξαγωγής και όσα πρότειναν πριν από χρόνια θα γίνουν πράξη.. Σε λάθος στιγμή όμως…

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά.

Την επόμενη χρόνια (2023-2024) θα γίνουν δυο οι κατηγορίες επιτέλους, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να αγωνιστούν μόνο 12 ομάδες και αυτό σημαίνει πως θα έχουμε 6 ομάδες στην Α’ κατηγορία και 6 στην Β΄ κατηγορία. Τα σχόλια δικά σας σε αυτό…  Όταν είχαμε αρκετά σωματεία, κάναμε μια κατηγορία που στο τελικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε καμία ανάπτυξη και ελάχιστος ανταγωνισμός. Λες και το θέμα μας είναι να βγει μόνο μια χρονιά και την επόμενη βλέπουμε. Καμία σκέψη, καμία πρόβλεψη.

Επιτέλους δεν θα μεταφέρονται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και πάμε σε αγώνες πλέι οφ,  που θα έχουν ενδιαφέρον. (ένα ευχαριστώ που μας ακούσατε έστω και μετά από τόσα χρόνια για αυτήν την αλλαγή, ασχέτως που τότε μας αποκαλούσατε τρελούς και ότι δεν γνωρίζουμε από μπάσκετ). Βέβαια εκεί που δίνεις συγχαρητήρια για την κομβική αυτή αλλαγή, διαβάζεις παρακάτω, πως η μεταφορά των αποτελεσμάτων θα ισχύει στο παιδικό πρωτάθλημα! Πλήρης σύγχυση του συντάκτη, αφού το αφαιρεί στο ένα πρωτάθλημα ως μη σωστό σύστημα διεξαγωγής και το προσθέτει στο άλλο (καλά θα ήταν κάποια στιγμή να μας εξηγήσετε και το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό) λες και έχουμε τα δικαιώματα της ιδέας και πρέπει να το βάζουμε σε κάποιο πρωτάθλημα.

Σε άλλο σημείο τη προκήρυξης γίνεται αναφορά και στις θυγατρικές ομάδες των συλλόγων, όπου θα έχουν πλέον το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, όπως συμβαίνει και σε άλλες Ενώσεις (όταν σας το πρότεινα πριν πολλά χρόνια μου απαντήσατε ‘’μη μιλάς εσύ, δεν ξέρεις’’!) Προφανώς τα γνωρίζεται εσείς καλύτερα από όλες τις Ενώσεις της χώρας. Ας είναι.. Κάλλιο αργά…

Το ζήτημα είναι να γίνει σωστά, να υπάρξει κινητοποίηση των συλλόγων (πραγματική και όχι με μέιλ) για να πιάσει τόπο η όποια προσπάθεια. Είναι σίγουρο πως αν το πράξει η Ένωση, θα γίνει κάτι καλό (όπως έγινε και αλλού). Αν δεν το κινήσει σωστά ή απλά το κάνει ως μία απλή αναφορά, δεν πρόκειται να πετύχει και το σίγουρο είναι πως μετά οι ευθύνες θα επιρριφθούν στα σωματεία (όπως πάντα).

Ακόμα ένα σημείο που έκανε εντύπωση είναι το δικαίωμα συμμέτοχης που θα έχουν στα πρωταθλήματα, όσα σωματεία είναι αναγνωρισμένα από τη ΕΟΚ και έχουν εγγραφεί στην ΕΚΑΣΔΥΜ. Από ότι φαίνεται για την Ένωσή μας δεν υπάρχει το αθλητικό μητρώο και η ΓΓΑ!!! (μάλλον επιθυμούν την προηγούμενη κατάσταση, όπου ακόμα και οι συγχωνεύσεις γινόντουσαν μόνο με έγγραφο της τότε Ομοσπονδίας, χωρίς να τις εγκρίνει η ΓΓΑ, που είναι το ανώτατο όργανο και θέτει τις προϋποθέσεις υλοποίησής τους). Και να μην ξεχάσω πριν τις τελευταίες εκλογές της ‘Ενωσης, πόσα σωματεία πριν και μετά από αυτές, έχουν δηλώσει συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και πόσα μόνο την χρονιά που έγιναν οι εκλογές?

Σε άλλο σημείο της προκήρυξης γίνεται αναφορά σε ένα ‘’πρωτοποριακό μετρό’’ που αφορά των αριθμό των αθλητών που θα αγωνίζονται. Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει στη δωδεκάδα δυο αθλητές γεννημένους από το 2002 και μετά. Σε περίπτωση που δεν έχει, θα αγωνίζεται με δέκα αθλητές και όχι με δώδεκα. Θα περιμέναμε μία καλή εξήγηση για το σκοπό και το όφελος αυτού του μέτρου..

Αναβολές αγώνων δεν θα δίνονται πλέον για ψύλλου πήδημα. Πλέον θα ισχύει για ΟΛΟΥΣ ο κανονισμός και την νέα χρονιά, αιτήματα για σχολικές εκδρομές και ασθένειας (πλην πανδημίας) δεν θα γίνονται δεκτά.

Παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ναι ναι, καλά διαβάσατε. Από φέτος οι ομάδες στο πρωτάθλημα Ανδρών, θα πρέπει να πληρώσουν 300 ευρώ παράβολο συμμετοχής και μάλιστα επειδή η Ένωση νοιάζεται  για τα σωματεία της, θα κάνει διευκολύνσεις δύο δόσεων!!! Σε περίπτωση που δεν πληρώσει κάποιο σωματείο οι κυρώσεις είναι βαριές. Το ερώτημα εδώ είναι,γιατί όταν έγινε πριν χρόνια πρόταση για  κάτι τέτοιο, που ήταν περισσότερα τα ενεργά σωματεία και σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, δεν υλοποιήθηκε;

Η Ένωση ζητάει την οικονομική ενίσχυση από τα σωματεία ενώ η ίδια είναι εντελώς αδιάφορη για τα τρέχοντα ζητήματα που προκύπτουν (εγγραφή στο μητρώο, ψηφιοποίηση κλπ) και το σημαντικότερο, χωρίς να ενημερώσει για το που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος σε ένα τέτοιο μέτρο, αφού ήταν δική μου πρόταση και τότε, αρκεί όμως να γίνει με το σωστό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή. Χωρίς πραγματική διαβούλευση με τα σωματεία και αρκετή κουβέντα, δεν μπορείς να προχωράς με το έτσι θέλω σε τέτοιες κινήσεις.

Το θέμα για το παράβολο δεν είναι ΄΄διαταγή΄΄ της ΕΟΚ ούτε το απαίτησε από τις ενώσεις όπως αφήνουν μερικοί να εννοηθεί ακόμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Άλλωστε κάθε ένωση χειρίζεται μόνη της το θέμα αυτό και όχι μόνο. Στην Θεσσαλονίκη πχ το παράβολο συμμετοχής είναι στα 80 ή στα 100 ευρώ και τα λεφτά αυτά επιστρέφουν στα σωματεία μέσα από διάφορες ενέργειες και δράσεις. Ας ασχοληθούμε με την ουσία στην ένωση μας και όχι με διαρροές που προκαλούν εντυπώσεις.

Πρόστιμα παντού θα μοιράζει πλέον η Ένωση, θέλοντας να γίνει η τροχαία της περιφέρειας μας, σε όσα σωματεία δεν κατέβουν να αγωνιστούν σε ένα ή δύο αγώνες, με το πρόστιμο να έχει και προσαυξήσεις (!) εφόσον δεν πληρωθεί στην ώρα του, καθώς και αφαίρεση βαθμών. Τόσα  χρόνια γιατί δεν υπήρξαν πρόστιμα και γίνονταν ο κακός χαμός με αποχωρήσεις ή ακόμα και με ‘εικονικές συμμέτοχες σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Δηλαδή χρειάστηκε 10 χρόνια και βάλε για να δείτε το πρόβλημα αυτό; Πέρυσι όσες ομάδες δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν στους αγώνες κατάταξης στο πρωτάθλημα Ανδρών, είχαν κάποιες κυρώσεις?

Πριν λίγο καιρό, η Ένωση ζήτησε τις προτάσεις των ομάδων για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και αρκετές ομάδες το έπραξαν. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να γνωστοποιηθούν δημόσια, για να δούμε όλοι τι έχει προτείνει το κάθε σωματείο και αν πάρθηκε η απόφαση με κριτήριο την πλειοψηφία;

Και τέλος πως έγινε η κατανομή των ομάδων φέτος σε δυο ομίλους, χωρίς να υπάρχει η περσινή τελική κατάταξη; Αναρωτιέμαι και πάλι για το ποια είναι η τελική βαθμολογία και η τελική κατάταξη στο περσινό πρωτάθλημα! Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν απαντήσεις και να εμπλουτιστούν, εφόσον υπήρχε ουσιαστικός διάλογος με τα σωματεία της Ένωσής μας. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά, όλα γίνονται εν κρυπτώ, η επικοινωνία γίνεται με μέιλ και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι μεγάλα.

Τα σωματεία αγωνιούν για πολλά ζητήματα της καθημερινότητας, είναι υποχρεωμένα να βρίσκουν λύσεις από άλλες οδούς και η Ένωση είναι απούσα για ακόμα μία φορά…

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΕΚΑΣΔΥΜ