Connect with us

covid-19

Διασωληνωμένος Αθλητισμός (του Γιάννη Ιωαννίδη)

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον covid-19, το lockdown στην Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζεται με τις περιοχές αυτές να βρίσκονται στο κόκκινο. Τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα αρχίζουν να γίνονται τραγικά με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής να έχει φτάσει στα τάρταρα. Οι πληγές είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Οι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας δοκιμάζονται για πάρα πολλά χρόνια με αποκορύφωμα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες. Δεν θυμάμαι στα χρόνια ζωής μου να έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο.

Τα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής καταστροφής έχουν ήδη αρχίσει να  δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και σε αρκετές περιπτώσεις θα την αλλάξουν.

Ένας από τους τομείς που ήδη πλήττεται βίαια είναι και αυτός του Αθλητισμού. Ένας βασικός πυλώνας της κοινωνίας που κινδυνεύει με κατάρρευση εφόσον δεν υπάρξει ΑΜΕΣΗ βοήθεια.

Το σύνολο των σωματείων και των συλλόγων στη Δυτική Μακεδονία ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των τμημάτων τους εδώ και αρκετές μέρες συμμορφούμενοι με τις οδηγίες του κράτους με αποτέλεσμα την αναστολή πληρωμών από τους γονείς για το διάστημα που δεν έχουν γίνει οι προπονήσεις των παιδιών τους. Εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους ολοκληρωτικά.

Η επανεκκίνηση θα τους βρει σε δεινή θέση τόσο σε αγωνιστικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Αγωνιστικά θα έχουν μείνει πολύ πίσω, με την επάνοδο στους ρυθμούς τους να χρίζει μεγάλου χρονικού διαστήματος. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στα οικονομικά τους, καθώς η κανονικότητα θα έρθει με μεγάλη καθυστέρηση, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Να μην ξεχνάμε πως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σύλλογοι που παίρνουν μέρος σε Εθνικές Κατηγορίες, έχουν αθλητές που αγωνίζονται σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, κάτι που σημαίνει πως έχουν πολύ περισσότερα έξοδα λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που έχουν να καλύψουν. Ο συνδυασμός οικονομικής δυσλειτουργίας και αγωνιστικής απραξίας ίσως είναι η χαριστική βολή στον Αθλητισμό της περιοχής.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είναι οι φορείς της περιοχής, που οφείλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους ώστε να είναι νόμιμη η όποια βοήθεια.  Η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες λύνει τα χέρια των αυτοδιοικητικών, αλλά μόνο για αυτούς που αγωνίζονται σε Εθνικές Κατηγορίες. Τους δίνει το δικαίωμα να επιχορηγούν τα ερασιτεχνικά σωματεία για τα έξοδα μετακίνησής, απαλλάσσοντάς τους από ένα μεγάλο οικονομικό βραχνά. Αυτό πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή και να βρεθεί η φόρμουλα για τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία που αγωνίζονται σε τοπικό επίπεδο. Οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτό το χρονικό σημείο θα είναι σημαντική για τη βιωσιμότητά τους.

Η πολιτεία οφείλει να κρατήσει ζωντανό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με κάθε τρόπο. Τόσα χρόνια στηρίζεται στην εθελοντική διάθεση όλων όσων αγωνίζονται για την επιβίωσή του, όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία  κινδυνεύουν να χαθούν οι εθελοντές…

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία covid-19