Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Δέκα προτάσεις για την ανάπτυξη του αγωνίσματος 3Χ3, η οποία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Το 3Χ3 είναι ένα «νέο» ομαδικό αγώνισμα του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης, για το οποίο η FIBA έχει εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για την ανάπτυξή του, από το 2010 όπου έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων έως σήμερα. Η επιτυχημένη αυτή ανάπτυξή του έφερε το 3Χ3 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Δυστυχώς, η ανάπτυξη του 3Χ3 στην Ελλάδα δεν είναι ανάλογη με την ανάπτυξη του 3Χ3 στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με καλαθοσφαιρική «κουλτούρα». Η μοναδική υπεύθυνη για αυτήν την υποανάπτυξη είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με ολόκληρη την διοικητική και οργανωτική παρακμή που την συνοδεύει την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία. Η συμμετοχή των εθνικών ομάδων μας 3Χ3 στους διεθνής αγώνες, ορισμένα προπονητικά CAMP της ΕΟΚ-FIBA και τα τουρνουά 3Χ3 με την ξεπερασμένη μορφή τους σε συνεργασία με ορισμένους δήμους, δεν μπορούν πλέον να αποτελέσουν ούτε καν ένα όμορφο περιτύλιγμα που να καλύπτει την αδιαφορία για την ανάπτυξη του 3Χ3 και την ανικανότητα να ακολουθηθούν ακόμα και οι επίσημες υποδείξεις της FIBA προς τις εθνικές ομοσπονδίες.

Κι όμως το 3Χ3 είναι γραμμένο στο dna του Έλληνα καλαθοσφαιριστή και θα έπρεπε εκτός από το κλασικό για όλους μας ευέλικτο παιχνίδι που παίζεται οπουδήποτε υπάρχει μία απλή στεφάνη και μία μπάλα, να είχε ήδη μετασχηματιστεί σε ένα συναρπαστικό, θεαματικό αγώνισμα με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Συμμετοχή τόσο σε άντρες και γυναίκες, όσο σε αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών, αλλά και συμμετοχή χιλιάδων καλαθοσφαιριστριών και καλαθοσφαιριστών που εγκαταλείπουν για διάφορους λόγους τις ομάδες 5Χ5 των συλλόγων. Συμμετοχή που θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιβίωση ή την ανάπτυξη όλων των ερασιτεχνικών συλλόγων και να προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη όλου του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης με υγιείς φιλάθλους σε γεμάτα γήπεδα και με περισσότερους υποστηρικτές.

Επιπρόσθετα η ανάπτυξη του 3Χ3 αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν συνδυαστεί και με την «εσωτερική» ή «εξωτερική» τουριστική ανάπτυξη και προβολή κάποιας περιοχής, ιδιαίτερα  κατά την διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε πλήρη συνεργασία με τις ενώσεις της θα πρέπει άμεσα να διαδραματίσει τον μοναδικό στρατηγικό της ρόλο και να ξεκινήσει να υλοποιεί τις παρακάτω προτάσεις χρηστής διακυβέρνησης:

Δημιουργία Διεύθυνσης ανάπτυξης των πρωταθλημάτων 3Χ3, με στελέχη που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάπτυξη του 3Χ3.

-Διοργάνωση ετήσιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων 3Χ3, για προπονητές, για διοικητικούς παράγοντες σωματείων και για στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Διοργάνωση ετήσιων προπονητικών camp για αθλητές και εφαρμογή ειδικού προγράμματος εξεύρεσης και υποστήριξης επιλεγμένων καλαθοσφαιριστριών και καλαθοσφαιριστών του 3Χ3. .

-Διοργάνωση ετησίων επαναλαμβανόμενων εγκεκριμένων από την FIBA τουρνουά 3Χ3.

-Προώθηση με κάθε μέσο όλων των δυνατοτήτων ανάπτυξης που προσφέρει ήδη η FIBA, όπως e Learning, FIBA 3×3 seminars & Fast Track, κα.

-Συμβολή κατά οποιονδήποτε τρόπο στην τοποθέτηση μπασκετών και δημιουργία απλών υπαίθριων χώρων για 3Χ3, από κάθε Δήμο σε κάθε πλατεία, παιδική χαρά, παραλία και κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο.

-Υποστήριξη των πρώτων «επαγγελματικών ομάδων»  3Χ3 και ειδικά των γυναικείων.

-Επένδυση στα παιδιά διοργανώνοντας εκδηλώσεις 3Χ3, με κυρίαρχο χαρακτήρα αυτό της διασκέδασης και του «μπάσκετ για όλους».

-Καλωσόρισμα, διευκόλυνση, συνεργασία  και υποστήριξη με οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα (ιδιαίτερα με κάθε δήμους ή περιφέρεια) θέλει να διοργανώσει εγκεκριμένα από την FIBA τουρνουά, ιδιαίτερα όταν το 3Χ3 συνδυάζεται επιπρόσθετα και με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

-Εποπτεία, παρακολούθηση και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών πληροφοριών στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, όλων των εγκεκριμένων τουρνουά 3Χ3 στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τις διαδικασίες της FIBA.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΚΟΥΡΗ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ