Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χρήστου: «Είμαι αποφασισμένος να πετύχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο πρωταθλητής της κολύμβησης Απόστολος Χρήστου μιλάει στο gazzetta.gr για το όνειρο του “Τόκιο 2020” και την ζωή του.

Ο Απόστολος Χρήστου από μικρό παιδί φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην κολύμβηση και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Από μικρός στα … βάσανα ή αλλιώς στα μετάλλια. Με χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, με παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια κατηγορία, με μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. 

Εδώ και ένα χρόνο έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και μετά από την επιστροφή από το διεθνές μίτινγκ της Νίκαιας όπου κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα του υπτίου, μίλησε στο gazzetta.gr για το υπέροχο ταξίδι προς την Ιαπωνία, τα όνειρα του αλλά και την γεμάτη ζωή του. 

Πως έχεις ονειρευτεί την 2η Ολυμπιακή συμμετοχή σου; Νιώθεις πιο δυνατός από το Ρίο; 
«Έχοντας ήδη την εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το φετινό καλοκαίρι στο Τόκιο θα είμαι πιο αποφασισμένος να πετύχω τους στόχους μου».

Ποιος είναι ο στόχος σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες; 
«Ο βασικός μου στόχος είναι η βελτίωση των ατομικών μου επιδόσεων και ο τελικός στα 100μ. ύπτιο».

Πού εντοπίζεις τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες; 
«Η διαφορά είναι μεγάλη καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε 4 χρόνια ενώ τα παγκόσμια πρωταθλήματα κάθε 2, οπότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όλοι οι αθλητές έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και γι’ αυτό σημειώνονται και πολύ καλές επιδόσεις αφού είναι μία ευκαιρία κάθε 4 χρόνια».

«Η Ελλάδα έχει πιθανότητες για μετάλλιο στο Τόκιο»

Θεωρείς ότι στο Τόκιο είναι η ώρα για ένα μετάλλιο στην πισίνα για την ελληνική κολύμβηση; 
«Πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες για μετάλλιο γιατί η ομάδα κολύμβησης για το Τόκιο είναι από τις πιο δυνατές που έχουν περάσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τι σε δίδαξε η συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016; 
«Μου δίδαξε πως πρέπει να πιστέψω στην δουλειά που έχω κάνει και πως μπροστά από τον βατήρα εκκίνησης δεν υστερώ σε τίποτα από τους αντιπάλους μου».

Ποια θεωρείς την πιο δυνατή στιγμή της έως τώρα πορεία σου; 
«Την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Ντουμπάι το 2013». 

Πώς εξηγείς την άνοδο της ελληνικής κολύμβησης τα τελευταία χρόνια αν και δεν υπάρχουν οι υποδομές που θα θέλατε εσείς οι κολυμβητές; 
«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κολύμβηση έχει δείξει μεγάλη σταθερότητα στις επιτυχίες γεγονός που προέρχεται από την συνεχή επιμονή που δείχνουμε και την θέληση για να πετύχουμε μεγάλες διακρίσεις παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα». 

«Προσπαθώ να είμαι καλό παράδειγμα για τα παιδιά»

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην ζωή σου ως πρωταθλητή; 
«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα μου αφού πρέπει να είναι πλήρης για να ανταπεξέλθω στις δύσκολες προπονήσεις. Σ’ αυτό τον τομέα σύμμαχος μου φέτος είναι η εταιρία Arla μέσω του προγράμματος της ΕΟΕ «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Τόκιο» η οποία με τα προϊόντα της καλύπτει τις καθημερινές ενεργειακές μου ανάγκες». 

Μικρός είχες κάποιο είδωλο στην κολύμβηση; Τώρα πως νιώθεις που εσύ είσαι είδωλο; 
«Είχα ως είδωλο τον Aaron Peirsol, ολυμπιονίκη στο αγώνισμα του υπτίου και τον Άρη Γρηγοριάδη τους οποίους θαυμάζω μέχρι και σήμερα. Το γεγονός ότι αποτελώ είδωλο για τα νέα παιδιά με χαροποιεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι το καλό παράδειγμα». 

«Αρετή του κολυμβητή είναι η υπομονή»

Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη αρετή για έναν κολυμβητή; 
«Την υπομονή επειδή η κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο χρειάζεται αρκετό καιρό και πολλές ώρες στην πισίνα για να φέρεις μια σπουδαία επιτυχία». 

Τι ρόλο έχει παίξει η οικογένεια σου στην πορεία σου ως άνθρωπο και ως αθλητή; 
«Η οικογένεια μου ήταν αυτή που πίστεψε σε μένα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να κολυμπάω και ήταν δίπλα μου σε αυτόν το δύσκολο δρόμο που διένυσα και συνεχίζω να διανύω μέχρι και σήμερα». 

Ποιο είναι το πρόγραμμα αγώνων σου στο Τόκιο; 
«Μέχρι στιγμής έχω την πρόκριση σε 2 Ολυμπιακά αγωνίσματα, τα 4Χ100μ. Ελεύθερο και τα 100μ. ύπτιο που είναι και τα δύο την πρώτη ημέρα των αγώνων. Πιστεύω πως θα εξασφαλίσω την πρόκριση και σε άλλα 2 αγωνίσματα, τα 200μ. Ύπτιο και τα 4Χ100μ. Μικτής Ομαδικής».

«Είναι δύσκολο να συνδυάζω σπουδές και κολύμβηση»

Παράλληλα με την κολύμβηση ασκείς κάποιο επάγγελμα; Έχεις χρόνο για δουλειά και σπουδές; 
«Σπουδάζω στο Τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών στον Πειραιά αλλά η αλήθεια είναι πως εξαιτίας της απαιτητικής μου καθημερινότητας ο συνδυασμός σπουδών και κολύμβησης είναι δύσκολος». 

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για έναν κολυμβητή; 
«Θεωρώ πως κοντά στην ηλικία των 25 ετών ένας κολυμβητής είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προετοιμασία του αλλά και τους αγώνες με καθαρό μυαλό έχοντας και την εμπειρία για να πετύχει μία μεγάλη επιτυχία».

Τι συμβουλές δίνεις στον αδελφό σου που είναι κολυμβητής αλλά και στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα; 
«Τους λέω πως πρέπει να δείχνουν υπομονή και επιμονή αλλά πάνω απ’ όλα πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητες που έχουν».

Πηγή www.gazzetta.gr

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ