Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Βιολογικό Χωριό – ΑΣ Καρδίτσας: Με τον Χρήστο, με τον Γιώργο και τα άλλα παιδιά…στο Maksports

Μεγάλες στιγμές ζει τις τελευταίες μέρες η Καρδίτσα μιας και η ομάδα μπάσκετ της πόλης, ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας, εξασφάλισε και μαθηματικά την παρθενική της άνοδο στην BasketLeague.

Μια δίκαιη άνοδο που πανηγυρίστηκε ανάλογα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία είναι η δικαίωση για την διοίκηση, τον προπονητή και τους παίχτες μια και ο καθένας τους από την μεριά του έκαναν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια.

Η ομάδα ήταν από τα φαβορί για άνοδο φέτος αλλά με την έλευση του Γιάννη Μπουρούση έγινε το απόλυτο φαβορί κάτι που αποδείκνυε σε κάθε αγωνιστική. Η προσφορά του Γιάννη στο μπάσκετ και στην Εθνική ομάδα τεραστία την γνωρίζουμε όλοι θα μιλήσουμε για αυτό άλλη φορά. Πλέον όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες θα μείνει στην ομάδα από διοικητικό πόστο.

Η Καρδίτσα έδειξε σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος πως ήταν η κορυφαία ομάδα και δεν απειλήθηκε από κανέναν, εκπληρώνοντας τα όνειρα των ανθρώπων τους, οι οποίοι θέλουν να δείξουν και στην μεγάλη κατηγορία πως δεν είναι… πυροτέχνημα.

Πως λοιπόν μια παρέα από φίλους που αγαπούν το μπάσκετ και την πόλη τους έφτασε στην μεγαλύτερη επιτυχία του Καρδιτσιώτικου μπάσκετ; Το 2015 ο Γιώργος Χριστούλας που είχα την τύχη να τον προλάβω να αγωνίζεται ακόμα πριν πολλά χρόνια, και όντας ένας πιστός φίλος του μπάσκετ με μεγάλη αγάπη προς το άθλημα και την πόλη έριξε την ιδέα στο Χρήστο Δεληγιάννη, ο οποίος είχε μόλις σταματήσει το μπάσκετ λόγω προβλήματος υγείας. Ο Χρήστος,δέχτηκε την κρούση του Γιώργου να ξεκινήσουν κάτι για το μπάσκετ της πόλης και σιγά-σιγά, δημιουργήθηκε μια παρέα που στήριξε και πίστεψε ότι κάτι πολύ καλό μπορεί να γίνει με υπομονή και σωστή οργάνωση. Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ζήσης μαζί με το γενικό γραμματέα Γιώργο Χριστούλα μας μιλούν σήμερα, για το όραμα που μοιράστηκαν μαζί με τους (παλιούς συναθλητές και φίλους μας) Χρήστο Δεληγιάννη, Λεωνίδα Ντανοβασίλη, Φάνη Καϊμακάμη, Αντώνης Μακρυνίκα, Κώστα Μπανιό, Γιώργο Σπανό, Γρηγόρη Κωτούλα, Γιάννη Ψημμένο, Βασίλη Μπολώτη, Κώστα Πρίτσα και τον πρώην αρχηγό της ομάδας και νυν διοικητικό, Γιώργο Τσιαμούρα.

 

Ποια τα συναισθήματα όταν αναδείχθηκε η ομάδα πρωταθλήτρια;

Γ.Χριστούλας: Το αίσθημα της χαράς, μαζί με αυτό της δικαίωσης, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα. Χαρά γιατί όλοι μας, μαζί και η πόλη ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, δικαίωση γιατί όλοι μας συμμετείχαμε σε μια προσπάθεια που χτίστηκε βήμα-βήμα, χωρίς υπερβολές αλλά με φιλοδοξία και έφτασε εκεί όπου δεν φανταζόταν κανείς. Ακόμη όμως είναι νωρίς, μπορεί να είμαστε πρωταθλητές ουσιαστικά εδώ και δυο μήνες, όμως ακόμη δεν έχουμε προλάβει να το χαρούμε όπως θα θέλαμε.

X. Ζήσης: Ενθουσιασμός για τo συγκλονιστικό επίτευγμα της ομάδας, περηφάνεια και καμάρι για την ομαδικότητα και τη σοβαρότητα που επέδειξαν παίκτες και διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, συγκίνηση και ανατριχίλα για αυτή την ξεχωριστή στιγμή.Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Στην αρχή ξεκινήσαμε δειλά στοχεύοντας σε ένα βήμα τη φορά και όχι σε άλματα. Με ενέργεια και πάθος παίρναμε δύναμη από κάθε νίκη, από κάθε ήττα από κάθε παίκτη και προπονητή ξεχωριστά και ξεπερνούσαμε όσα εμπόδια στέκονταν στο δρόμο μας. Βάζαμε κάθε σεζόν ένα στόχο ρεαλιστικό πατώντας κάθε φορά στη γη γιατί έτσι θέλαμε να χτίσουμε τα θεμέλια της ομάδας. Με βήματα αργά και μεθοδικά, σκαλί σκαλί, ανεβήκαμε την πυραμίδα μέχρι σήμερα που όλα αυτά απέδωσαν καρπούς και επιβεβαίωσαν όλους εμάς, την πόλη μας που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ομάδας και τους ίδιους τους παίκτες που πάλεψαν μέσα στο τερέν και καθόρισαν το αποτέλεσμα.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την πόλη και την ομάδα μπασκετικά;

Γ.Χριστούλας: Πιστεύουμε πως ανοίγει μια νέα σελίδα για τον αθλητισμό και το μπάσκετ της πόλης. Θα είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο, θα έρθουν στην Καρδίτσα κορυφαίοι παίκτες και προπονητές παγκόσμιας κλάσης, οπότε ειδικά τα παιδιά της Καρδίτσας είναι πολύ τυχερά, γιατί θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν στιγμές που καμία άλλη γενιά δε γεύτηκε. Κι αυτό είναι τεράστια παρακαταθήκη για το μπάσκετ. Έτσι χτίζεται αθλητική κουλτούρα και μεγαλώνουν μπασκετικές γενιές. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

Χ. Ζήσης: Η Καρδίτσα αδημονεί να βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όλα τα νέα παιδιά της πόλης θα έχουν επιτέλους το προνόμιο και την τιμή να δουν και να θαυμάσουν από κοντά αστέρια του μπάσκετ, να μυηθούν στα μυστικά της Basketleague. Η επιτυχία της ομάδας θα στρέψει τον κόσμο της πόλης πιο κοντά στον αθλητισμό, στο γήπεδο. Μα περισσότερο από όλα αυτή η επιτυχία αποτελεί σύμβολο για τη νέα γενιά της Καρδίτσας καθώς αποδεικνύει ότι το απίθανο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και τα αδύνατα να γίνουν δυνατά. Αυτή είναι η μαγεία του μπάσκετ!

Ποιο είναι το μυστικό της μέχρι τώρα πορείας της ομάδας; Το όλο φιλικό κλίμα διοικητικά και η ένωση γύρω από την ομάδα ή τι ακριβώς;

Γ.Χριστούλας: Όλα τα παραπάνω σίγουρα, κυρίως το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε αραγής και ποτέ δεν διασπάστηκε, αντίθετα ενισχύθηκε και με νέους παράγοντες. Η ομόνοια και η φιλία είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη διοίκηση κι αυτό οφείλεται στην καθοδήγηση του Θωμά Δεληγιάννη, ο οποίος σαν πρόεδρος έχτισε αυτή τη νοοτροπία και την πέρασε σε όλους μας. Και το συνέχισε ο τωρινός πρόεδρος, ο Χρήστος Δεληγιάννης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που την ατυχία του ως παίκτης, τη μετέτρεψε σε μεγάλη τύχη για το μπάσκετ της Καρδίτσας.

Χ. Ζήσης: Η πραγματική αγάπη όλων μας για το μπάσκετ ήταν ο αρχικός σπόρος. Όμως αυτό που μας κράτησε ενωμένους από την αρχή μέχρι και σήμερα, το νερό που πότισε το σπόρο και τον έκανε να ανθίσει ήταν ότι μεταξύ μας μας ένωνε ήδη δυνατός φιλικός δεσμός. Μια παρέα φίλων που ένα βράδυ μεταξύ σοβαρού και αστείου αποφάσισε με ενθουσιασμό και πάθος και με επικεφαλής τον Θωμά Δεληγιάννη, να ξετυλίξει το κουβάρι και χωρίς κανείς μας τότε να τολμά να υποψιαστεί τι έγραφε το πεπρωμένο, σαν παραμύθι μετά από 7 χρόνια να ζούμε αυτές τις στιγμές, τις εικόνες, τις συγκινήσεις που θα µείνουν ανεξίτηλα χαραγµένες και για πάντα  στη µνήµη όλων μας.

Η μπασκετική διαδρομή του ΑΣΚ μέχρι σήμερα είχε αρκετές χαρές και λύπεςήεύκολες και δύσκολεςστιγμές. Τι έχετε κρατήσει από την καθεμία;

Γ.Χριστούλας: Συνήθως οι λύπες είναι περισσότερες από τις χαρές, αλλά στο τέλος της ημέρας κρατάμε τις όμορφες στιγμές και συνεχίζουμε. Η ομάδα πέτυχε τρεις ανόδους σε επτά σεζόν, οπότε είμαστε τυχεροί γιατί ζήσαμεπολλές στιγμές χαράς. Η δυσκολότερη στιγμή για εμένα προσωπικά, ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν πήραμε από την ΕΟΚ πρόσκληση για την Α1 και έπρεπε να απαντήσουμε σε τρεις ημέρες. Από τη μία ήθελα πολύ να τη δεχτούμε, γιατί ήταν μια μοναδική ευκαιρία που την έχουν ελάχιστοι σύλλογοι στην ιστορία τους. Από την άλλη κατανοούσα τους κινδύνους και το τεράστιο ρίσκο για την ίδια την ύπαρξη του συλλόγου.  τελική απόφαση να αρνηθούμε τότε την άνοδο, ήταν όμως η σωστή και δικαιώθηκε από όλες τις απόψεις.

Χ.Ζήσης : Οι χαρές σε συγκινούν, σε ενθουσιάζουν σε κάνουν να νιώθεις υπερήρωας, όμως οι λύπες είναι αυτές που σε κάνουν πιο δυνατό, πιο μαχητικό και πεισματώδη. Είναι αυτές που αναδεικνύουν τη σημασία της χαράς η οποία και δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Υπήρξαν δυσκολίες που μας λύπησαν αλλά δεν μας λύγισαν και χαρές που μας πέταξαν στον ουρανό προς στιγμή μόνο ξαναπροσγειώνοντάς μας στην πραγματικότητα έτσι όπως έπρεπε και θέλαμε, με αλεξίπτωτο και όχι με ελεύθερη πτώση. Όλες οι στιγμές ήταν εξίσου σημαντικές, όλες ήταν διδακτικές και από όλες έχουμε κάτι να θυμόμαστε. Η αγάπη, το μεράκι και η αφοσίωσή μας που θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει κάποιος και να έχει μια επιτυχημένη διαδρομή, που θα τον γεμίζει κιόλας σε προσωπικό επίπεδο, ήταν αυτά που μας βοήθησαν να αποκωδικοποιήσουμε όλες τις στιγμές αυτές, να τις ερμηνεύσουμε, να μάθουμε από αυτές γιατί στο τέλος αυτές είναι η ευγνωμοσύνη και η ευτυχία που βιώσαμε και όχι μόνο η κατάκτηση του αποτελέσματος της ανόδου αλλά οι στιγμές που καθόρισαν το αποτέλεσμα αυτό.

Το μπάσκετ της Καρδίτσας βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο ψηλά. Με βάση την ιστορική του διαδρομή, μπορούσε κανείς να προβλέψει αυτή την επιτυχία;

Γ.Χριστούλας: Η ιστορία του μπάσκετ στην Καρδίτσα είναι μικρή, όμως πολύ ενδιαφέρουσα, αφού ανέδειξε εξαιρετικούς παίκτες και ταλέντα, που κάποιοι κατάφεραν να κάνουν μεγάλη καριέρα και κάποιοι όχι, αλλά όλοι τους βοήθησαν ώστε να δημιουργηθεί μια μπασκετική παράδοση στην περιοχή. Και το ότι φτάσαμε ως εδώ, οφείλεται και σε όλους εκείνους, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, που πρόσφεραν ο καθένας με τον τρόπο του, για να μείνει ζωντανό το μπάσκετ στην Καρδίτσα. Στον Α.Σ.Καρδίτσας, ήρθαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Πρώτα ήρθε ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος, μετά ο Χρήστος Δεληγιάννης και… ο μπασκετικός επαναπατρισμός, ολοκληρώθηκε με το Γιάννη Μπουρούση. Δεν ξέρω αν έτυχε, όμως σίγουρα πέτυχε. Και η πορεία αυτή δικαιώνει και όλους όσοι αγωνίστηκαν για το μπάσκετ τις προηγούμενες δεκαετίες.

Χ. Ζήσης: Τίποτε δεν μπορεί να απογειωθεί και να αγγίξει την κορυφή αν δεν υπάρχουν ήδη τα σωστά θεμέλια, οι βάσεις που θα ενισχύσουν την εκτόξευση. Έτσι και στην περίπτωση της πόλης μας το μπάσκετ ήταν πάντα στις καρδιές των νέων που γέμιζαν τα γήπεδα της πόλης παίζοντας ανά παρέες ή σε σχολικό επίπεδο το αγαπημένο τους άθλημα. Ονόματα όπως ο Μπουρούσης, ο Γιαννούλης, ο Δεληγιάννης και άλλοι, αποδεικνύουν πως η πόλη αγαπούσε και αγαπά το μπάσκετ και η αγάπη αυτή μπορεί να ξεπερνά τα όρια της πόλης, του νομού, ακόμη και της ίδιας της Ελλάδας. Ήδηλοιπόν, είχε αρχίσει να καλλιεργείται το έδαφος, με αποτέλεσμα να μην εξελιχθεί αυτή η επιτυχία σε πυροτέχνημα.Προσωπική μου άποψη είναι ότι το πείσμα και η αγάπη για το άθλημα ήταν τα μυστικά που βοήθησαν και πυροδότησαν την εκτόξευση στην επιτυχία. Ενδόμυχα όλοι ονειρευόμασταν την κατάκτηση του ονείρου που δεν ήταν άλλο από την άνοδο της τοπικής μας αγαπημένης στην Α1 ωστόσο κανείς δεν τολμούσε ούτε καν να το ψιθυρίσει. Προβλέψεις δεν έκανε κανείς, μόνο σκληρή δουλειά με συγκέντρωση στον εγγύτερο στόχο κάθε φορά μας έφερε στο σήμερα όπου για μια σεζόν όλη η πόλη, οι παίκτες και η διοίκηση σαν μια γροθιά ακροβατήσαμε στα όρια της µαγείας, της ανατριχίλας, του παροξυσµού, της κατάνυξης, της µέθεξης, της απόλυτης έκστασης και φτάσαμε στο απόλυτο ντελίριο και το τρέμουλο, στην ημερομηνία της 07/05/2022 που για τον τοπικό αθλητισμό και για την κοινωνία της πόλης μαςαλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και την ιστορία του Μπάσκετ της Καρδίτσας για πάντα.

Αν γυρνάγαμε τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε;

Γ.Χριστούλας: Απολύτως τίποτε. Όλα έγιναν και γίνονται για κάποιο λόγο. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι και προχωράμε. Όλοι βρισκόμαστε εδώ, με μεράκι και διάθεση για προσφορά στην πόλη μας. Τα λάθη που μπορεί να έγιναν, έγιναν από ενθουσιασμό ή ακόμη και από απειρία, οπότε δεν αισθάνομαι τύψεις,γιατί ακόμη κι αν αδικήσαμε κάποιους, αυτό ποτέ δεν έγινε από πρόθεση.

Χ. Ζήσης : Δεν μετανιώνουμε, δεν έχουμε μετανιώσει ποτέ για καμιά επιλογή μας. Ακόμη και αν κάτι αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος «λάθος» ή πιο συνετά «μη ορθό» αυτό μας δίδαξε και μας έκανε σοφότερους να συνεχίσουμε πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο μας.Άλλωστε ό,τι είναι πίσω μας, πρέπει να το κρατάμε πίσω μας και αύριο… ξημερώνει μια άλλη μέρα. Μπορεί να υπήρξαν στιγμές που κάναμε δεύτερες σκέψεις, που μπορεί να ειπώθηκαν κάποιες κουβέντες παραπάνω, αλλά δεν υποτιμήσαμε ποτέ κανέναν και τίποτε, δεν θεωρήσαμε κάτι δεδομένο. Όλα αυτά αποτελούν την εμπειρία μας, την περιουσία μας που σαν κόρη οφθαλμού την προστατεύουμε για να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι.

Για την προσπάθεια της Καρδίτσας να μετατραπεί σε ΚΑΕ. Πως προχωρά το θέμα αυτό;

Γ.Χριστούλας: Είναι μια νέα εποχή για το σύλλογο, που παραδίδει τα ηνία σε μια ανώνυμη εταιρεία, αλλά έτσι είναι το σωστό και έτσι θα γίνει. Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος, είχαμε βάλει ως βασικό στόχο να πάρουμε την 1η θέση, γιατί αυτό θα μας έδινε το μοναδικό απευθείας εισιτήριο για τη BasketLeague, ώστε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διεργασίες, θέλουμε ένα μετοχικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν αρκετοί, δεν θέλουμε η ομάδα να είναι προσωποκεντρική, αλλά να απευθύνεται σε όλη την Καρδίτσα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουρούσης θα είναι παρών και στην επόμενη ημέρα, όχι σαν αθλητής αυτή τη φορά. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, πάμε να χτίσουμε κάτι που θα έχει γερές βάσεις, προοπτική και μέλλον.

Χ. Ζήσης : Με το πέρας το πρωταθλήματος , θα γίνει σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του σωματείου μας , και από εκεί πέρα θα ξεκινήσει ένας μικρός μαραθώνιος για να είναι όλα έτοιμα τόσο στη σύσταση όσο και στην αδειοδότηση της ομάδας και του γηπέδου για την συμμετοχή στην Α1.Ήδη έχουν γίνει αρκετές προεργασίες και επαφές και όλα πηγαίνουν βάσει συγκεκριμένου πλάνου.

Το νέο γήπεδο είναι πλέονγεγονός και αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα. Ο κόσμος θα το γεμίσει πιστεύετε;

Γ.Χριστούλας: Το νέο καταπληκτικό γήπεδο της Καρδίτσας, ήταν το μεγαλύτερό μας κίνητρο για να κυνηγήσουμε την άνοδο. Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει και δουλέψαμε όλοι σαν διοίκηση, για να πάρει ζωή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να το αναφέρουμε, πως τόσο ο Δήμος Καρδίτσας όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έκαναν ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το γήπεδο. Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο, χωρίς αμφιβολία είμαστε η ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους στην Α2 και αυτή τη μαζικότητα θέλουμε να την περάσουμε και στη BasketLeague. Να είναι το νέο κλειστό της Καρδίτσας, χώρος γιορτής για το μπάσκετ, να βλέπουμε σε κάθε αγώνα μικρούς και μεγάλους να το γεμίζουν.

Χ. Ζήσης : Έμοιαζε απίστευτο έγινε όμως αληθινό και ένα τόσο μεγαλόπνοο και οικονομικά απαιτητικό σχέδιο γηπέδου διεθνών προδιαγραφών προχώρησε ταχέως προς την υλοποίηση και την παράδοσή του στην ομάδα από την αρχή της φετινής σεζόν. Σαφώς και η διεξαγωγή των αγώνων στο νέο αυτό στολίδι της πόλης προσέλκυσε τον κόσμο και τον έκανε να εισρέει κατά χιλιάδες κάθε φορά που η ομάδα έπαιζε εντός έδρας και να μην δυσανασχετεί ούτε και όταν λόγω των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID 19 αναγκαζόμασταν μετά λύπης να αφήνουμε μεγάλο μέρος των φίλων της ομάδας εκτός γηπέδου. Η τοπική κοινωνία λοιπόν, στήριξε την ομάδα και γέμισε το γήπεδο αυτό ήδη από τη φετινή σεζόν και αναμένεται να πράξει το αυτό πόσο μάλλον και κατά την ερχόμενη και ακόμη περισσότερα υποσχόμενη περίοδο. Το συγκινητικότερο όλων δε, είναι ότι και οι αρχές του τόπου, και οι παράγοντες της ομάδας αλλά και ο κάθε Καρδιτσιώτης πολίτης είναι πρόθυμοι να δράσουν ως μοχλοί μεταμόρφωσης και όλης της εν γένει περιοχής του γηπέδου συμβάλλοντας έτσι συλλογικά στην ολική αναδιαμόρφωση και προβολή της περιοχής αλλά και της ίδιας της πόλης της Καρδίτσας που απέδειξε ότι ο αθλητισμός είναι ο τομέας που πρέπει και αξίζει να ενισχυθεί για να μπορέσει να ανθίσει και να εξυμνήσει μεγαλειώδη ιδεώδη και αξίες.

Κατά την γνώμη σας ποιο είναι το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος;

Γ.Χριστούλας: Όλες οι ομάδες προέρχονται από δυο χρονιές με τεράστια προβλήματα λόγω του Covid. Παρόλα αυτά, αν εξαιρέσουμε τις δυο τελευταίες ομάδες, το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν υψηλό, είδαμε εκπλήξεις και πολύ ωραία ματς, αλλά και νέους παίκτες που βγήκαν στο προσκήνιο. Η Α2 είναι μια πολύ όμορφη κατηγορία, με ελληνικό στοιχείο, με ομάδες που εκπροσωπούν ολόκληρες πόλεις, με εξαιρετικούς παράγοντες, μπορεί επομένως να γίνει ένα πρωτάθλημα με μεγάλο ενδιαφέρον, αρκεί να αποκτήσει προβολή και σταδιακά, έσοδα για τις ομάδες.

Χ. Ζήσης : Η Α2 είναι μια δύσκολη κατηγορία , και αυτό διότι τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα, ιδίως τα έξοδα των μετακινήσεων, και τα έσοδα από την πολιτεία ή τα τηλεοπτικά είναι μηδαμινά. Φέτος το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό και τα ρόστερ των ομάδων  αποτελούνταν από παίχτες αναγνωρισμένης αξίας με μεγάλη εμπειρία στην κατηγορία.

Το μπάσκετ στην Καρδίτσα είναι σε «άνθηση»;

Γ.Χριστούλας: Το μπάσκετ στην Καρδίτσα ακολουθεί δυστυχώς, τη μοίρα του ελληνικού αθλητισμού, που είναι αθηνοκεντρικός. Η επαρχία, ενώ παράγει νέους αθλητές, τους στερείται στην καλύτερη αθλητική τους ηλικία, γιατί φεύγουν για σπουδές στα μεγάλα κέντρα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, αλλά νομίζω πως η πορεία του ΑΣΚ τα τελευταία χρόνια, θα δώσει μεγάλη ώθηση και πνοή στη νεολαία μας, να μπει στο γήπεδο, να βάλει στη ζωή της πρώτα τον αθλητισμό και στη συνέχεια το μπάσκετ.

Χ. Ζήσης : Το μπάσκετ υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα πιο αγαπητά αθλήματα για την πόλη της Καρδίτσας. Και η ημερομηνία της 07/05/2022,θα σημάνει την «έκρηξη» για το τοπικό μπάσκετ  όσο κι αν ο χρόνος κυλήσει πέρα από αυτή. Είναι στο χέρι όλων μας να διατηρήσουμε αυτό που όλοι μαζί πετύχαμε σαν μια ομάδα ζωντανό και κίνητρο για να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο το άθλημα της πόλης και γιατί όχι να ξεπεράσουμε και σύνορα. Όσο κι αν γκριζάρει η εικόνα των πανηγυρισμών στο χρόνο, όσο κι αν γεράσει και σκεβρώσει δεν θα πάψει ποτέ να είναι η έμπνευση και η κινητήριος δύναμη για νέους αγώνες για νέα όνειρα, για νέες επιτυχίες. Και αυτό η νεολαία της Καρδίτσας το γνωρίζει καλά και το μέλλον του αθλήματος της ανήκει.

Δημιουργήσατε ένα ρόστερ με νέους και έμπειρους αθλητές που δήλωνε εξ αρχής την άνοδοειδικάμετά την προσθήκη του Γιάννη. Θα ακολουθήσετε την ίδιατακτική και στην BasketLeague;

Γ.Χριστούλας: Ο ερχομός του Γιάννη Μπουρούση στην ομάδα ήταν ένα τεράστιο «συν» σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που έκανε φέτος ο Γιάννης, δεν νομίζω να έχει προηγούμενο σε αθλητή αυτού του επιπέδου. Είναι δύσκολο να το φανταστείς, πόσο μάλλον να το κάνεις πραγματικότητα, αλλά ο Γιάννης είναι τεράστιος, πρώτα στην καρδιά και μετά στο μέγεθος! Από κει και πέρα, είχαμε έναν έμπειρο και ικανό προπονητή όπως ο Δημήτρης Λιόγας, με άξιους συνεργάτες και ένα ρόστερ με νέους και έμπειρους παίκτες. Το κλειδί νομίζω ήταν το κίνητρο που είχαν όλοι τους, ανεξάρτητα της πορείας τους μέχρι τότε. Όλοι μπήκαν από την πρώτη ημέρα με το «θέλω»στο βλέμμα τους, ενώ εμείς σαν διοίκηση τους αποφορτίσαμε από το «πρέπει». Και με πολλή δουλειά στο γήπεδο, όλα μπήκαν σταδιακά στη θέση τους και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Για τη BasketLeague, νομίζω ότι ανεξαρτήτως προσώπων ή εμπειρίας, το ζητούμενο είναι όλοι όσοι θα είναι στην ομάδα, να έχουν κίνητρο, διάθεση και κάθε μέρα, να δίνουν το 100 %.

Χ. Ζήσης : Δημιουργήθηκε εξαρχής μια ομάδα η οποία είχε σκοπό να πρωταγωνιστήσει στην Α2, αποτελούμενη από έμπειρους παίχτες σε συνδυασμό με νέους που είχαν δίψα για διάκριση. Πήραμε έναν προπονητή έμπειρο και άριστο γνώστη της κατηγορίας. Ο ερχομός του Δημήτρη Βεργίνη , ενός παίχτη με παραστάσεις από τη Euroleague, ανέβασε επίπεδο την ομάδα. Το κερασάκι μπήκε με την απόφαση του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Γιάννη Μπουρούση να ενισχύσει την ομάδα της πόλης του, με σκοπό να εκπληρωθεί το όνειρο της ανόδου. Η πράξη του να έρχεται από την Αθήνα, αφήνοντας την οικογένεια του, διανύοντας συνεχώς αμέτρητα χιλιόμετρα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τους νέους και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον εκπληκτικό χαρακτήρα του και την τεράστια αγάπη για την πόλη του.

Και τώρα BasketLeague! Η διοίκηση διακρίνεται για την σταθερότητα την φερεγγυότητα και την οργάνωση της. Αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν στο να σταθεροποιηθεί στην μεγάλη κατηγορία;

Γ.Χριστούλας: Η διοίκηση της ΚΑΕ προφανώς δεν θα είναι η ίδια με αυτή του Ερασιτέχνη σε ότι αφορά τα πρόσωπα. Η φιλοσοφία όμως, θέλουμε να είναι η ίδια: συνέπεια, οργάνωση και σταθερά βήματα. Η πρώτη σεζόν θα είναι πολύ απαιτητική γιατί έχουμε μια νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα και αυτό που επιδιώκουμε, είναι να σταθούμε στην κατηγορία και να καθιερωθούμε ως ένας σοβαρός αθλητικός οργανισμός.

Χ. Ζήσης : Και ταπεινότητα, χωρίς παροξυσμούς και υπερφλύαρες– ουτοπικές αναζητήσεις και φανφάρες. Αυτό μας βοήθησε να φθάσουμε στο στόχο σήμερα, αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η ομάδα και στην BasketLeagueυπό την καθοδήγηση της νέας διοίκησης της ΚΑΕ πια. Η συνταγή πέτυχε για αυτό και δεν αλλάζει. Όλοι γνωρίζουμε πως η επόμενη σεζόν δεν θα μοιάζει σε τίποτε με τις προηγούμενες, ωστόσο δηλώνουμε έτοιμοι να γευτούμε νέες περιπέτειες, να ταξιδέψουμε σε καινούρια μέρη, να κολυμπήσουμε σε βαθιά και σκοτεινά νερά και γιατί όχι να αναδυθούμε και τέτοια περίοδο του χρόνου να βιώνουμε νέες χαρές, νέες συγκινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο προορισμός είναι ο σκοπός αλλά το ταξίδι που θα μας γεμίσει με νέες εμπειρίες και θα μας κάνει σοφότερους.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στα διοικητικά της ΕΟΚ και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ;

Γ.Χριστούλας: Κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει την προσφορά της προηγούμενης διοίκησης της ΕΟΚ. Χρειαζόταν όμως μια αλλαγή αλλά και μια πιο φρέσκια και σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων, με όραμα και σχέδιο. Η νέα διοίκηση δείχνει ήδη, πως θέλει να αναδιατάξει το χάρτη του μπάσκετ, δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη που είναι το κυρίαρχο ζήτημα για να πάμε στο μέλλον. Δεν θα γίνουν όλα σε μια μέρα, χρειάζεται υπομονή και πρόγραμμα. Το ελληνικό μπάσκετ νομίζω είναι τυχερό γιατί εκτός από παίκτες και προπονητές, έχει και παράγοντες με υψηλό επίπεδο και διάθεση για προσφορά. Το στοίχημα είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας προς την κοινή κατεύθυνση.

Χ. Ζήσης : Η προσφορά της προηγούμενης διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια είναι δεδομένη. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έπρεπε να γίνει μια αλλαγή για να πάρουν τα ηνία άτομα με νέες ιδέες πλήρως προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών. Το ελληνικό μπάσκετ και η νέα αθλητική μεταρρύθμιση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Υπάρχει η ανάγκη για κάτι καινούριο, μία φρεσκάδα, σεβόμενοι πάντοτε το παρελθόν και κοιτάζοντας και το μέλλον. Και θα σεβόμαστε το παρελθόν και θα παίρνουμε παράδειγμα και θα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και προϋποθέσεις στην επόμενη μέρα. Η οποία, φυσικά, θα είναι και δύσκολη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, όπως άλλωστε ισχύει σε όλους τους τομείς, αλλά ουδόλως αδύνατη.Ο καθένας μας λοιπόν, από τον δικό του τομέα και δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει. Και αυτό, χωρίς να ακυρώνει κανείς ούτε καν να αμφισβητεί. Υπάρχει, λοιπόν μία γενικότερη τάση στο ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι για να υπάρξει μία ανανέωση και σε ιδέες και σε πράξεις και σ’ αυτό το εγχείρημα η Καρδίτσα θα είναι αρωγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΣ Καρδίτσας: Χειροκροτούμε το Βαγγέλη Παπαδόπουλο και το Γιώργο Τσιαμούρα

 

Το Σάββατο η φίεστα του ΑΣ Καρδίτσας παρουσία του Βαγγέλη Λιόλιου!

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα στη κατηγορία ΜΠΑΣΚΕΤ