Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Adidas, Nike, Reebok, Puma : Η Ιστορία πίσω από τα κορυφαία αθλητικά brands

Adidas, Nike, Reebok, Puma, οι κορυφαίες αθλητικές μάρκες άμεσα συνδεδεμένες τόσο με  διακεκριμένους αθλητές αν τον κόσμου όσο και  με την καθημερινότητά των καταναλωτών. Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί  που πραγματικά γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τα brand.

Adidas

 

 

Adidas, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία αθλητικών ειδών μετά τη Nike  και μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες ανά τα έτη ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της στο Herzogenaurach της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το εμπορικό σήμα δημιουργήθηκε από την οικογένεια Dassler το 1924 και ονομάστηκε Dassler Brothers Shoe Factory. Ο όγκος της παραγωγής, η παραγωγή και ο αριθμός των υπαλλήλων της εταιρείας  ολοένα και αυξανόταν  μέχρι να έρθει ο πόλεμος. Μετά την ήττα της Γερμανίας σε αυτόν, οι αδελφοί έπρεπε να αναβιώσουν την οικογενειακή επιχείρηση σχεδόν από το μηδέν. Το 1948 αποφάσισαν να χωρίσουν την επιχείρηση. Έτσι γεννήθηκαν τα γερμανικά εμπορικά σήματα: Adidas και Puma.

Πολλοί πιστεύουν πως η λέξη Adidas  κρύβει τη σημασία του << All Day I Dream About Soccer>> ή << All Day I Dream About Sports>> ή << All Day I Dream About Sneakers >>. Στην πραγματικότητα όμως η μάρκα ένδυσης και υπόδησης κατέληξε να λέγεται έτσι από τον ιδρυτή της, Adolf Dassler. Το Adidas προέκυψε από το παρατσούκλι του (Adi) και από τα τρία πρώτα γράμματα του επιθέτου του (AdiDassler) .

 

Nike

 

Μια εργασία µε τίτλο «Μπορούν τα γιαπωνέζικα αθλητικά παπούτσια να κάνουν στους Γερμανούς ό,τι έκαναν και οι γιαπωνέζικες φωτογραφικές μηχανές;» ήταν η αφορμή που έκανε τον νεαρό σπουδαστή, Φιλ Νάιτ να πρότεινε την παραγωγή ανθεκτικών παπουτσιών στην Ιαπωνία και την εισαγωγή τους στην Αµερική.

Αποφασισμένος να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Adidas, το 1964 ο 26χρονος Νάιτ όντας δρομέας, μαζί με τον προπονητή του, επένδυσαν 500 δολάρια έκαστος ιδρύοντας την Blue Ribon Sports και ξεκίνησαν την εισαγωγή 300 ζευγαριών αθλητικών παπουτσιών από μια άγνωστη ιαπωνική εταιρεία, την Onitsuka Tiger. Το 1971 η συνεργασία διακόπηκε .

Ήταν τότε που ο Νάιτ έκανε την Nike μεγάλη!

Η Nike πήρε το όνομά της από την αρχαία Ελληνίδα θεα Νίκη!

Ψάχνοντας για το απόλυτο εμπορικό όνομα που θα επισφράγιζε την επιτυχία του brand, o Νάιτ ζήτησε από τους 45 υπαλλήλους του να γράψουν την πρότασή τους σ’ ένα χαρτάκι και να το ρίξουν σ’ ένα καπέλο. Η ιδέα για το όνοµα «Nike», από το ελληνικό «Νίκη», την Ελληνίδα φτερωτή θεά, προήλθε από έναν συνάδελφο του που είδε τη θεά στο όνειρό του. Ένα χρόνο αργότερα, τα πρώτα αθλητικά παπούτσια Nike έκαναν την εμφάνισή τους µε λογότυπο το φτερό της Απτέρου Νίκης .

Reebok

 

Η εταιρεία Reebok ιδρύθηκε στο Bolton της Αγγλίας το 1958 ως θυγατρική εταιρεία της J.W. Foster and Sons, από τους Joseph και Jeff Foster . Ως βρετανική μάρκα, τα ενδύματα της Reebok παρουσίαζαν τη σημαία της ένωσης από το 1958 έως το 1986. Από το 2005 είναι θυγατρική της Adidas και εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Το όνομά της Reebok ή «Rhebok» στη διάλεκτο Afrikaans, προέρχεται από ένα λεξικό της Νοτίου Αφρικής που είχε κερδίσει ο νεαρός Joe Foster σε ένα αγώνα ταχύτητας όταν ήταν παιδί και σημαίνει γρήγορη αφρικανική αντιλόπη.

Puma

 

Η αθλητική εταιρεία Puma ξεκίνησε την ιστορία της ταυτόχρονα με την εταιρεία Adidas.

Δύο αδέλφια έχουν γίνει ανταγωνιστές. Ο Άντολφ Ντάσλερ ιδρύει την Adidas (από τα αρχικά του ονόµατός του), ο Ρούντολφ Ντάσλερ τη Ruda (από τα αρχικά του ονόματός του), την οποία σύντονα μετονόμασε σε Puma με σήμα το γνωστό αιλουροειδές, σύμβολο δύναμης και ταχύτητας. Το λογότυπο της αθλητικής μάρκας εφευρέθηκε από τον γελοιογράφο Lutz Bakes και απεικονίζει ένα cougar κατά την πτήση. Συμβολίζει τη δύναμη, την ομορφιά και την εμπιστοσύνη.

Για την ιστορία: Δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη Τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1970, ο διάσημος Πελέ ζητάει από τον διαιτητή να περιμένει για να δέσει τα κορδόνια του. Ο Βραζιλιάνος αστέρας γονατίζει μπροστά στα εκατομμύρια μάτια θεατών και τηλεθεατών  για να δέσει τα κορδόνια στα νέα  Puma που φορούσε. Ήταν ένα μέρος της μυστικής συμφωνίας που είχε κάνει ο Πελέ µε τον ιδρυτή της επιχείρησης Ρούντολφ Ντάσλερ, ο οποίος θα έπαιρνε 120.000 δολάρια για να φορέσει Puma.

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

 

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ