Connect with us

ΑΡΘΡΑ

10 προτάσεις για προπονητές ενώσεων και ομοσπονδίας

Τα τελευταία  χρόνια είναι συχνές οι ερωτήσεις από αθλητές, γονείς, προπονητές και παράγοντες των σωματείων για τους προπονητές των κλιμακίων και όλων των εθνικών ομάδων τόσο των ενώσεων, όσο και της ομοσπονδίας: Ποιό είναι το βιογραφικό τους; Ποιός και με τι κριτήρια τους επέλεξε; Ποιός τους καθοδηγεί σε μία ενιαία εθνική προπονητική – καλαθοσφαιρική κατεύθυνση; Ποιές διαδικασίες ακολουθούν στις επιλογές των καλαθοσφαιριστριών και καλαθοσφαιριστών; Ποια διαδικασία ακολουθούν για την συνεργασία με τους προπονητές των επίλεκτων αθλητών στα σωματεία

Δυστυχώς, στις περισσότερες ερωτήσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά η αδιαφάνεια που κυριαρχεί (π.χ., δεν είναι γνωστό το σύνολο των προπονητών που απασχολούνται αυτή την στιγμή), υποδαυλίζει τις δυνατότητες μίας πολύπλευρης ανάπτυξης του αθλήματος που αγαπάμε. Ορισμένες επιτυχίες ορισμένων μόνο εθνικών ομάδων από ορισμένους προπονητές και καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από πλήθος σωματείων, δεν είναι πλέον δυνατόν να συγκαλύπτουν τα τεράστια κενά οργάνωσης και διοίκησης αλλά και της υποστήριξης των προπονητών.

Είναι προφανές πως οι προπονητές των ενώσεων και της ομοσπονδίας κατέχουν κεντρικό ρόλο σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα πρωταθλητισμού που έχει στόχο την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης επίλεκτων αθλητών και εθνικών ομάδων, το οποίο μάλιστα αρκετές φορές “ακολουθούν” ή θα έπρεπε να «ακολουθούν» και όλοι οι υπόλοιποι προπονητές και αθλητές των σωματείων. (Αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο μια διαδικασία επιλογής αθλητών και η συμμετοχή τους σε ορισμένα παιχνίδια). Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση του καλύτερου διαθέσιμου ελληνικού προπονητικού δυναμικού, καθώς και η όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξή του πρέπει να αποτελούν μέγιστη πρoτεραιότητα της ομοσπονδίας. Η πρόκληση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα όταν κανείς αναλογιστεί το υψηλότατο επίπεδο των ελλήνων προπονητών που με πολύ μεγάλες προσπάθειες έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι παρακάτω προτάσεις έχουν σκοπό να αποτελέσουν την βάση για μία προεκλογική συζήτηση σχετικά με μια καλύτερη διακυβέρνηση της ομοσπονδίας, έτσι ώστε το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει στο τέλος του 2020 να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.

1. Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης προπονητών από τις ενώσεις και την ομοσπονδία.

Υποχρεωτικά προσόντα-κριτήρια: Αδεια άσκησης επαγγέλματος Α κατηγορίας, Αποδοχή του κώδικα δεοντολογίας των προπονητών εθνικών ομάδων, Παρακολούθηση ειδικών επιμορφωτικών ημερίδων.

Άλλα προσόντα – κριτήρια: Ποσόστωση φύλου, Εντοπιότητα, Εμπειρία, Παρακολούθηση σεμιναρίων, κλπ.

2. Συγκρότηση Κώδικα Δεοντολογίας Προπονητών Εθνικών Ομάδων, ο οποίος θα περιλαμβάνει προβλέψεις για ασυμβίβαστα, διαδικασίες αντιμετώπισης περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, τρόπους διαχείρισης κρίσεων, κλπ.

3. Καθορισμός διαδικασιών επιλογής αθλητών και συνεργασίας με τους προπονητές των σωματείων  τους.

4. Υπογραφή σύμβαση εργασίας σε όλους τους προπονητές.

5. Δυνατότητα προσφοράς εθελοντικής εργασίας – πρακτικής άσκησης σε ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις που θα οριστούν, ως βοηθοί προπονητών, από 3 έως 6 μήνες, χωρίς οικονομική αμοιβή, για μία μόνο φορά σε κάθε ενδιαφερόμενο προπονητή.

6. Καθιέρωση ημερίδων ενημέρωσης / επιμόρφωσης / συζήτησης για την εθνική «καλαθοσφαιριστική» στρατηγική σε όλα τα επίπεδα των προπονητών (ομοσπονδίας, ενώσεων, σωματείων).

7. Σύσταση «Επιτροπής σοφών» – «Συμβουλίου σοφών» με μέλη καταξιωμένους προπονητές (εκτός από τους προπονητές της εθνικής ομάδας αντρών και γυναικών, τους προπονητές των ενώσεων και της ομοσπονδίας) και άλλους επιστήμονες, η οποία με πνεύμα ομαδικότητας θα : α) καθορίζει όλους τους βασικούς άξονες εθνικής προπονητικής κατεύθυνσης σε όλα τα επίπεδα β) υποστηρίζει όλες τις υποχρεωτικές και προαιρετικές για τους προπονητές ημερίδες συζήτησης και επιμόρφωσης και γ.) καθορίζει όλους τους σχετικούς κανονισμούς στις προκυρήξεις όλων των πρωταθλημάτων ανήλικων καλαθοσφαιριστών σε όλες τις ενώσεις.

8. Ανάρτηση σε ειδικό, αυτόνομο τμήμα της ιστοσελίδας της ομοσπονδίας όλων των προαναφερόμενων, ξεκινώντας από τα ονοματεπώνυμα όλων συνολικά  των προπονητών των ενώσεων και της ομοσπονδίας, με τα βιογραφικά τους και τις υποχρεώσεις τους.

9. Διαβούλευση για τον καθορισμό όλων των παραπάνω με όλα  τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης και της Επιροπής ερασιτεχνών αθλητών και του ΠΣΑΚ.

10. Η επιλογή και η υποστήριξη των προπονητών και βοηθών προπονητών της αντρικής και της γυναικείας εθνικής ομάδας θα γίνεται με διαφορετική εσωτερική αυτόνομη διαδικασία, η οποία δεν θα επηρεάζει κατά οποιοδήποτε τρόπο όλα τα προηγούμενα, ενώ η τελική απόφαση θα λαμβάνεται  από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

Αναλυτικά και άλλες προτάσεις για την υποστήριξη του ρόλου των προπονητών στο basket12.gr

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΚΟΥΡΗ

Σχολιάστε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Περισσότερα στη κατηγορία ΑΡΘΡΑ